Englezi na terenu - Liga kup!

Autor: Milovan Longinov
utorak 20.12.2022.
11:30
Izvor: Sportske.net

Vraća se pravi fudbal…

twitter.com
twitter.com

Povezane vesti

U Engleskoj kažu, bitno je da dođeš do Vemblija i niko te ne pita kako. Zbog toga navijači Njukasla ne bi imali ništa protiv da sredinom nedelje, kao u prošlom kolu protiv Palasa izbace rivala na penale. Na "Sent Džejms Park" stiže Bornmaut, mnogo će to emocija biti za Edija Houva, ali posao se mora obaviti.

Jer, Njukasl, verovali ili ne, nikada nije osvojio Liga kup. Tim sa severa Engleske ima jedno finale, ono iz 1976. kada ih je tukao Mančester Siti pred 100 000 ljudi. "Svrake" čekaju domaći trofej od 1955. kada je u poluvremenu finala FA kupa, legendarni Džeki Milburn, kod navijača poznat kao "Vor" Džeki pušio cigaretu, rivali su padali kao snoplje, a on je tada već u prvom minutu savladao golmana Sitija, nekadašnjeg nemačkog vojnika Berta Trautmana.

U Liga kupu je ovaj klub igrao osam puta četvrtfinale i nikada nije prošao. Kao da je ova runda ukleta, ali o tome će razmišljati kada dođe vreme. Prvo treba savladati "Čerise" koji su ove sezone uspeli da ostanu neporaženi u ligi na "Sent Džejms Parku".

Navijači smatraju da je ovo jedinstvena šansa da se crno-beli umešaju u borbu za trofej.

Jer, ostala su tri velika kluba, Siti i Liverpul koji igraju derbi između sebe i Mančester Junajted koji dočekuje lidera Čempionšipa, odlični Kompanijev Barnli. Dakle, uz malo sreće u žrebu (u polufinalu se igraju dve utakmice), posle mnogo godina bi novi saudijski miljenik mogao da se dokopa trofeja, mada je o tome rano govoriti.

O duelu Sitija i Liverpula čitaćete u posebnom tekstu, što se tiče Junajteda i Barnlija, ovo su novi Klaretsi, mnogo efikasniji, igrački potkovaniji, pa su i glavni favorit za povratak u PL. Junajted više nema Ronalda, traže napadača, videćemo kakav će tim izvesti Ten Hag, favoriti jesu, ali uvek treba biti oprezan, potpuno su nepredvidivi.

MK Donsi posle razlaza sa Vimbldonom i seljenja kluba u Milton Kejnz imaju negativnu etiketu i mnogo ljudi ih ne voli, ali oni igraju dobar fudbal, plus su prošle godine sa najmlađim timom u ligi stigli do baraža za povratak u Čempionšip. Nisu uspeli, rval u Liga kupu je Lester koji je osvajao ovo takmičenje četiri puta, nijednom u ovom veku. Za Brendona Rodžersa ovo je šansa da pojuri drugi trofej u Engleskoj, pošto su "Lisice" pre dve sezone osvojile FA Kup.

Sautempton je favorit protiv Linkolna, gostujući "Impsi" stižu iz četvrte lige, vodi ih Mark Kenedi, bivši igrač Liverpula (najviše mečeva odigrao je za Vulvse) i reprezentativac Republike Irske.

Kad pomenusmo Vulvse oni bi trebalo sa novim menadžerom Đulenom Lopetegijem da eliminišu Džilingem koji ima velike probleme, a Brajton će biti favorit protiv trećeligaša Čarltona. Domaći "Adiksi" bezupešno godinama pokušavaju da se vrate u Čempionšip. Klub iz južnog Londona ima užasnu tradiciju u ovom takmičenju samo jednom su igrali u četvrtfinalu.

Blekburn će ugostiti Forest, Roversi su pre 20 godina slavili u ovom takmičenju što im je i poslednji trofej, stariji se sećaju verovatno sezone u kojoj su tukli Siti, ali i Vengerov Arsenal, pa "Sove" iz Šefilda i onda uzeli trofej, ali ne na Vembliju koji se gradio, već "Milenijumu" u Kardifu. Tu generaciju je vodio Grem Sunes, igrali su Daf, Endi Kol koji je dao gol u finalu Gilespi, Mark Hjuz, Norvežani Bjarnabi i Hening Berg (ovaj drugi je podigao trofej). Bilo je to iznenađenje, jer se Blekburn vratio prethodne godine iz Čempionšipa.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke