EP (kval.) - Šou u Skoplju i Rigi, senzacija Jermenije, velikani bez greške!

Autor: Mladen Heleta
petak 16.06.2023.
22:49
Izvor: Sportske.net

Burno veče širom Evrope.

EPA-EFE/Domenic Aquilina
EPA-EFE/Domenic Aquilina

Povezane vesti

Večeras je odigrano 12 mečeva trećeg kola u pet grupa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Grupa B:

Gibraltar - Francuska 0:3, Grčka - Republika Irska 2:1

Vicešampioni sveta ovde imaju apsolutnu kontrolu i vode sa svih devet bodova. Na Gibraltaru su prema svim očekivanjima materijalizovali martovske pobede protiv Holandije i Republike Irske. Žiru je načeo domaćina već u trećem minutu, a prednost je duplirao Mbape u 45. Konačan rezultat postavio je Muehi, koji je u 78. minutu postigao autogol.

Veoma važan meč u Atini su igrali Grčka i Republika Irska. Domaći tim je poveo u 15. minutu, kada je Bakasetas pogodio iz penala, a Irci su izjednačili 12 minuta kasnije preko Kolinsa. Velika tri boda Grcima je doneo Masuras u 49. minutu. Grčka je sada napravila pritisak na Holandiju u trci za drugo mesto.

Standings provided by Sofascore

Grupa C:

Malta - Engleska 0:4, Severna Makedonija - Ukrajina 2:3

Englezi su protutnjali kroz Valetu, zagospodarili su ovom grupom sa devet bodova, a Geret Sautgejt je "prepisao" od Jirgena Klopa i Trenta Aleksandera-Arnolda stavio na poziciju "desetke" i čak mu dao broj 10. Trent je prekomandovan u vezni red Liverpula u finišu sezone, to je delovalo jako dobro, a tako je bilo i večeras. Pokrenuo je akciju svoje ekipe kada je Apap u osmom minutu dao autogol. Potom se u 28. minutu i sam upisao u listu strelaca, da bi na 0:3 povisio Kejn iz penala u 31. minutu. Četvrti gol delo je Kaluma Vilsona u 82. minutu.

Severna Makedonija je pred svojom publikom sve prosula u drugom poluvremenu protiv Ukrajine. Nakon 45 minuta bilo je 2:0. Deluje da će se Ukrajina sa Italijom boriti za drugo mesto. Bardi je iz penala u 31. minutu načeo Ukrajinu na stadionu "Toše Proeski", a gol za 2:0 postigao je Eljmas u 39. U nastavku potpuno druga priča. Zabarnji je u 62. minutu smanjio na 2:1, a Konoplja je izjednačio u 68. Musliju je u 73. minutu dobio drugi žuti karton, pa je domaći sastav  spašavao i taj jedan bod. Nije uspeo, jer je Cigankov u 83. minutu režirao veliki preokret. Ukrajina je iz tri šuta dala tri gola i tako je nanela novi poraz Makedoncima, pošto ih je savladala i na prošlom šampionatu Evrope.

Standings provided by Sofascore

Grupa D:

Letonija - Turska 2:3 , Vels - Jermenija 2:4

Turci su se zamalo sapleli na svoju tradicionalnu "minu" u Rigi, ali su slavili na neverovatan način i blizu su da uz Hrvatsku odu na EURO. Barkdakči je u u 22. minutu doneo prednost ekipi Štefana Kunca, a nemir je uneo Emsis, koji je u 51. minutu izjednačio na 1:1. Under je deset minuta kasnije ponovo pogodio za Tursku, ali je Letonija stigla do 2:2 u 94. minutu preko Tobersa. Kahveči je bio brži od pištaljke i u 96. minutu je postavio konačnih 2:3 . 

Jermeni su odigrali jednu od svojih najboljih utakmica u istoriji i razbili su Vels u Kardifu. Velšani su se ovim porazom značajno udaljili od borbe za jedno od prva dva mesta. Po dva gola za Jermeniju dali su Ranos i Zelarajan. Džejms i Vilson su bili strelci za Vels.

Standings provided by Sofascore

Grupa H:

Finska - Slovenija 2:0, Danska - Severna Irska 1:0, San Marino - Kazahstan 0:3

Finci su ranije danas upisali mnogo važnu pobedu, a za neviđenu gužvu u vrhu tabele pobrinuli su se Danci i Kazahstanci. Severni Irci su dugo odolevali u Kopenhagenu, ali ih je "otključao" Vind u 47. minutu.  Kazahstan, naravno, nije imao problema u San Marinu protiv nejakog domaćina.

Standings provided by Sofascore

Grupa I:

Andora - Švajcarska 1:2, Takozvano Kosovo - Rumunija 0:0, Belorusija - Izrael 1:2

Švajcarci su opravdali ulogu favorita i upisali tešku pobedu u Andori golovima Frojlera i Amdunija. U Prištini remi po meri Rumuna, a u Budimpešti je Ebong je u 16. minutu savladao novog golmana Crvene zvezde Glacera i doneo prednost Belorusiji. Preokret su doneli Vajzman u 85. iz penala i Gluh u 92. minutu.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke