EP (kval) - Italijani strepeli protiv Ukrajine, ali idu na EURO, Slovenija kao Srbija!

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 20.11.2023.
22:40
Izvor: Sportske.net

Dobili smo još dva učesnika EP.

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF
EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Povezane vesti

Fudbalske reprezentacije Italije i Slovenije večeras su obezbedile plasman na Evrposko prvenstvo 2024. godine. 

Italijani su remijem sa Ukrajinom u Leverkuzenu rezultatom 0:0 ostali drugi na tabeli, iako su imali isti broj bodova sa večerašnjim rivalom, dok su Slovenci kao domaćini pobedili Kazahstan i tako potvrdili drugo mesto. 

Ipak, Italijani su ovim remijem obezbedili plasman, ali će u žrebu za EP biti u četvrtom šeširu. Slovenci su kao i naša selekcija prvi put na EP nakon 24 godine! 

Grupa C: 

Ukrajina - Italija 0:0
Severna Makedonija - Engleska 1:1

Večeras su odigrane poslednje utakmice u grupaca C, E i H, a najuzbudljivije bilo u grupi C, gde su Englezi već overili prvo mesto, a Italija i Ukrajina večeras igrale za prvo mesto. 

Italijanima je bio dovoljan bod, ali su želeli i sva tri kako bi izbegli četvrti šešir, dok su Ukrajinci morali da pobede kako bi prestigli Azure. 

Italijani su bili bolji rival tokom većeg dela susreta, u prvom poluvremenu su imali čak 10 udaraca ka golu, stvarili su prilike, ali nisu uspeli da slome otpor odbrane Ukrajinaca. 

Italijani su dominirali i u nastavku, ali su se zaledelili u 65. minutu kada su zaboravili na Mudrika na drugoj stativi, međutim, Donaruma ih je sačuvao sjajnom intervencijom. 

Kako se bližio kraj, tako je delovalo da su Italijani više u strahu da ne prime gol, nego da jurišaju ka pobedi, pa su Ukrajinci uspeli da prebace težište na protivničku polovinu. 

Italijani su očigledno mislili samo na odbranu, nervoza je bila još kako prisutna, Spaleti je reagovao izmenama, Azuri su uspeli da izdrže pritisak Ukrajinaca i da ipak sačuvaju 0:0 i drugo mesto na tabeli. 

Treba istaći i trenutak iz trećeg minuta nadoknade kada je Mudrik pao u šesnaestercu, ali je sudija Hil Mansano procenio da nije bilo kontakta za jedanaesterac. 

U drugom meču ove grupe bez rezultatskog značaja, Severna Makedonija i Engleska. 

Makedonci su poveli u 41. minutu, Bardi je promašio penal, ali se iskupio pošto je naleteo na odbijenu i pogodio za 1:0

Englezi su se vratili u drugom delu, Hari Kejn je tek što je ušao u igru umesto Olija Votkinsa iz prvog kontakta sa loptom, preciznim udarcem glavom iskoristio asistenciju Fila Fodena za 1:1. 

Ujedno, to je bio i konačan rezultat. 

Standings provided by Sofascore

Grupa E: 

Albanija - Farska Ostrva 0:0
Češka - Moldavija 3:0

U grupi E pre ovog meča znalo se da Albanci i Česi imaju siguran plasman na EP, samo je bilo pitanje sa kojih pozicija.

Albanci su bili lideri sa 14 bodova, Česi su imali 12, pa je postojala šansa da dođe do smene na vrhu.

Česi su rutinski pobedili Moldavce rezultatom 2:0, ali su Albanci osvojili bod protiv Farana koji im je bio dovoljan za ostanak na liderskoj poziciji. 

Standings provided by Sofascore

Grupa H: 

Slovenija - Kazahstan 2:1
Severna Irska - Danska 2:0
San Marino - Finska 1:2

I u grupi H se znalo da su Danci prvi u grupi, dok su Slovenija i Kazahstan igrali direktan duel za drugo mesto. Slovencima je takođe bio dovoljan bod da ostanu na poziciji dva, dok je Kazahstan morao da pobedi. 

Slovenci su posle prvog poluvremena držali sve u svojim rukama, pošto je Benjamin Šeško u 41. minutu pogodio iz penala za 1:0. Ali, na samom startu drugog poluvremena, Orazov je pogodio za 1:1, pošto je ostao sam na petercu.

Slovenci su strahovali do samog finiša, jer bi jedan gol mogao da ih ostavi bez EP, ali je onda Verbić u 86. minutu pogodio za 2:1 i slavlje je moglo da počne - Slovenija je takođe posle 24 godine na evropskom šampionatu. 

Danci su mogli da dopuste kiks, pa im se to večeras i dogodilo, Severna Irska je slavila rezultatom 2:0.

Pobedu za kraj upisala je Finska, koja je kao gost savladala San Marino - 1:2.  

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke