EP (kval) - Mađari u 97. minutu do boda u Sofiji i plasmana na EURO, šou Kvarackelije i Mektominija u Tbilisiju!

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 16.11.2023.
20:02
Izvor: Sportske.net

Švedska doživela katastrofu u Bakuu.

EPA-EFE/VASSIL DONEV
EPA-EFE/VASSIL DONEV

Povezane vesti

Fudbaleri Mađarske plasirali su se na Evropsko prvenstvo na kolo pre kraja takmičenja u kvalifikacionoj grupi G, u kojoj igra i Srbija.

Oni su u Sofiji remizirali sa Bugarskom rezultatom 2:2, a bod koji ih je odveo na EP su uzeli u 97. minutu, kada je Petkov postigao autogol.

Šampionat u Nemačkoj će biti treći EURO zaredom na kom će učešće uzeti Mađari.

Večeras se u ovoj grupi sastaju Crna Gora i Litvanija. U slučaju da Crnogorci ne pobede i Srbija će se plasirati na EURO, a ukoliko Crnogorci slave pred svojom publikom, onda će Srbiji u nedelju trebati jedan bod protiv Bugarske u Leskovcu, ali samo pod uslovom da Crna Gora pobedi Mađarsku u Budimpešti.

Mađari su na praznom stadionu Vasil Levski poveli u desetom minutu preko Adama. Soboslai je poslao oštru loptu u peterac iz slobodnog udarca sa desne strane, a robusni napadač je postigao gol glavom sa dva metra, pored skamenjenih i katastrofalno loše postavljenih Bugara.

Domaćin se trgao i izjednačio u 24. minutu, efektnim pogotkom Spasa Deleva, a onda je Bugarska ostala sa igračem manje, zbog drugog žutog kartona Antova u 37. minutu.

I Mađari su ostali sa desetoriciom, pošto je Miloš Kerkez dobio drugi žuti karton u 57. minutu.

U 79. minutu penal za Bugarsku i gol Kirila Despodova, za 2:1.

Delovalo je da će Bugarska slaviti i dovesti Mađare u situaciju da u nedelju protiv Crne Gore najverovatnije igra direktan duel za plasman u Nemačku, ali u sudijskoj nadoknadi veliki pritisak gostiju, koji se završio autogolom Petkova u 97. minutu, za konačnih 2:2.

Standings provided by Sofascore

U grupi A je sve bilo jasno još u oktobru, Španija i Škotska su se plasirali na EURO, a večeras su Španci došli veoma blizu prvog mesta, što će im značiti na žrebu za prvenstvo u Nemačkoj.

Oni su lako izašli na kraj sa nejakim Kiprom u gostima. Bilo je 3:1, a strelci su bili mladi Jamal u petom, Ojarzabal u 22. i Hoselu u 28. minutu. Počasni gol za domaće dao je Pileas u 75. minutu.

Gruzija i Škotska su u Tbilisiju remizirale rezultatom 2:2. Golove za Gruziju je postigao as Napolija Kviča Kvarackelija u 15. i 56. minutu, a za Škotsku igrač Mančester junajteda Skot Mektomini u 49. i 92. minutu. Gruzija će imati svoju istorijsku šansu da ode na EP, pošto će u martu igrati u baražu Lige nacija C.

Standings provided by Sofascore

I u grupi F je sve rešeno u oktobru, Belgija i Austrija će igrati u Nemačkoj, a večeras su Austrijanci nastavili da vrše pritisak u borbi za prvo mesto, pošto su slavili u Talinu protiv Estonije sa 2:0. Golove su dali Lajmer u 26. i Linhart u 40. minutu.

Austrija sada ima dva boda više od Belgije, ali je završila kvalifikacije, pa će Belgijanci u nedelju ipak imati priliku da osvoje ovu grupu, ukoliko savladaju Azerbejdžan pred svojom publikom.

Švedska je najveće razočaranje ovih kvalifikacija i nećemo je gledati na EP, čak neće imati ni drugu šansu u baražu Lige nacija. Šveđani su taj epitet opravdali i u ovom kolu, porazom u Bakuu od Azerbejdžana sa 3:0. Strelci su bili Mahmudov u trećem i 92, te Dadašov u šestom minutu.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke