EP (kval) - Hrvati "nokautirani" u Kardifu, više ne zavise od sebe - Turci, Španci i Škoti u Nemačkoj!

Autor: Mladen Heleta
nedelja 15.10.2023.
22:42
Izvor: Sportske.net

Poljska ponovo nije pobedila Moldaviju.

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Povezane vesti

Fudbaleri Velsa pobedili su Hrvatsku u Kardifu sa 2:1, u osmom kolu grupe D kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. U drugom meču grupe je Turska u Konji savladala Letoniju sa 4:0 i izborila je plasman na EURO, dok Hrvati više ne zavise sami od sebe.

Turci imaju 16 bodova iz sedam mečeva, a Vels i Hrvatska po 10 bodova iz šest mečeva. Turci još samo gostuju Velsu i u najgorem slučaju po sebe mogu da uđu u krug sa Hrvatima i Velšanima, ali bi tada bili sigurno drugi.

Hrvatska mora da pobedi Letoniju i Jermeniju, ali i da se nada kiksu Velsa u Jermeniji ili protiv Turske. Ako Vels uzme svih šest bodova, Hrvatska će biti treća i moraće da igra baraž Lige nacija u martu i da preko njega traži put do Nemačke.

Da očajna partija Hrvata protiv Turske u Osijeku nije bila slučajnost i da su u ozbiljnoj krizi, potvrdilo se večeras.

Vels je bio mnogo bolji tim u prvom poluvremenu, Hrvate je spašavao golman Livaković, ali je domaćin konačno dao gol i zasluženo poveo u 47. minutu. Nakon dugačke lopte je Brozović pogrešio, Mur mu je zasmetao, potom je Bruks na sjajan način uposlio Harija Vilsona, ovaj se stuštio ka golu, pobegao Vidi i na perfektan način završio akciju, za 1:0.

Vels je i posle vođstva nastavio u istom ritmu, Hrvati su bili potpuno van meča, a prednost domaćina udvostručena je u 60. minutu. Dan Džejms je centrirao sa leve strane, gađao je Harija Vilsona, koji je bio nedopustivo sam, što je on iskoristio na najbolji mogući način i efektnim udarcem glavom ponovo matirao Livakovića, za 2:0.

Tek posle ovog pogotka se Hrvatska trgla, počela je da preti i dala je gol preko Pašalića, koji je pogodio glavom, na asistenciju Modrića iz kornera, u 75. minutu.

Do kraja jalovi napadi gostiju, pa je Vels sačuvao veliki trijumf.

Vinćenco Montela je ostvario savršen start na klupi Turske i sa dve pobede je odveo ekipu u Nemačku. Večeras je Letonija pala sa 4:0, a strelci su bili Akgun, koji je dao prelep gol u 58. minutu, te Čenk Tosun u 83, Artukoglu u 87. i ponovo iskusni Čenk Tosun u 92. minutu.

Standings provided by Sofascore

U grupi B je Španija u Oslu pobedila Norvešku golom Gavija u 49. minutu i tako i sebe i Škotsku poslala na EURO. Haland, Odegard i društvo će sada morati da čekaju da vide hoće li uopšte igrati u baražu Lige nacija i dobiti drugu šansu da odu u Nemačku…

Standings provided by Sofascore

Rumunija je u Bukureštu očekivano deklasirala Andoru sa 4:0, pa je u grupi I nastavila trku sa Švajcarskom i Izraelom za prve dve pozicije. Strelci su bili Stančiju, Hadži, Marin iz penala i Koman.

Ranije danas je u ovoj grupi Belorusija odigrala 3:3 sa Švajcarskom u gostima.

Standings provided by Sofascore

Poljska u grupi E ponovo nije uspela sa savlada Moldaviju (u Kišinjevu izgubila 3:2), bilo je 1:1 u Varšavi.

Nikolaesku je doveo goste u vođstvo u 26. minutu, a izjednačio je Sviderski u 53. Ovim rezultatom profitirali su Česi, koji su ranije danas pobedili Farska Ostrva sa 1:0 i sada su jako blizu drugom mestu. Ovde je Albanija skoro pa sigurna.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke