EP (kval) - Hrvati "pokupili" poslednju kartu za Nemačku!

Autor: Mladen Heleta
utorak 21.11.2023.
22:40
Izvor: Sportske.net

Švajcarci pali u Bukureštu i idu u četvrti šešir.

EPA-EFE/ANTONIO BAT
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Povezane vesti

Utakmicama u grupama B, D i I, "spuštena je zavesa" na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Jedina nepoznanica bila je u grupi D, gde su se za poslednje mesto u Euru iz kvalifikacija borili Hrvatska i Vels, ne u međusobnom duelu, a na kraju su se radovali Hrvati.

Izabranici Zlatka Dalića su u Zagrebu pobedili Jermeniju sa 1:0, dok su u Kardifu Vels i Turska remizirali rezultatom 1:1, pa su Turci osvojili ovu grupu sa 17 bodova, jednim više od od Hrvatske. 

Turci su inače još u oktobru izborili plasman na EURO.

Hrvati su "visili" pred dva poslednja novembarska kola, Vels je bio taj koji se pitao, trebale su mu dve pobede, ali ga je skupo koštao subotnji remi u Jerevanu (1:1). Luka Modrić i društvo dobili su novu šansu i nisu je propustili u Rigi i večeras na "Maksimiru".

Vels je poveo već u sedmom minutu. Niko Vilijams je dobio loptu na levoj strani od Harija Vilsona, sjajno je prošao pored Kadioglua, ušao u šesnaesterac i izuzetno lepim udarcem desnom nogom pogodio suprotni ugao, iza nemoćnog Čakira za 1:0.

Ponadali su se tada Velšani da ipak mogu do druge pozicije, ali je sve u Kardifu splaslo kada je stigla vest iz Zagreba o vođstvu Hrvata.

Turci su preuzeli kontrolu u drugom poluvremenu, u 70. minutu su dobili penal, a njega je u gol za 1:1 pretvorio Jusuf Jaziči.

Hrvati su svakako čuli da su Velšani brzo poveli protiv Turske, pa su se unervozili i loše otvorili meč.

Jermeni su se organizovno branili, a posle 20 minuta igre su počeli i da prete, pa su imali čist zicer u 29. minutu da šokiraju domaće. Hofhanisjan je sa desne strane izašao sam pred Livakovića, ali je hrvatski golman bravurozno intervenisao i sprečio vođstvo gostiju.

Nije Hrvatska blistala ni u nastavku prvog dela, ali je ipak uspela da povede u 43. minutu. Sosa je uputio idealan centaršut sa levog boka, a centarfor Osasune Ante Budimir je udarcem glavom sa šest metara zatresao mrežu, za 1:0.

Bila je to surova kazna za nestvaran promašaj Hofhanisjana.

U drugom poluvremenu Hrvati nisu previše "zapinjali", propustili su nekoliko prilika jer je odlično branio Čančarević, ali su uradili ono što je bilo neophodno i uzeli tri boda.

Standings provided by Sofascore

U grupi I je bilo jasno da na EURO idu Rumunija i Švajcarska, a večeras su ove dve selekcije u Bukureštu vodile direktnu borbu za prvo mesto.

Domaćin je bio bolji i slavio je sa 1:0. Strelac je bio Alibek u 50. minutu. 

Švajcarci su odigrali veoma loše kvalifikacije, ali grupa je bila takva da je mogla da istrpi njihove brojne kikseve.

U preostale dve utakmice u ovoj grupi, Izrael je pobedio u Andori sa 2:0, a Belorusija je rezultatom 1:0 slavila u Prištini.

Standings provided by Sofascore

Grupa B je donela mečeve bez takmičarskog značaja.

Francuska je u Atini potvrdila svoje prvo mesto, ali je hrabra Grčka osvojila bod, odigrala 2:2 i sprečila Francuze da, uz Portugal, budu ekipa sa svim pobedama u kvalifikacijama.

Gosti su poveli preko Kolo Muanija u 42. minutu, a onda preokret Grka golovima Bakasetasa u 56. i Joanidisa u 61. minutu. Konačan rezultat postavio je Fofana u 74.

Holandija je svoje drugo mesto "pečatirala" na Gibraltaru. Domaćin je u subotu stradao u Fraancuskoj i izgubio 14:0, a večeras je poražen sa 6:0. Het-trik je upisao Stengs, ajoš su pogađali Vajfer, Kupmajners i Gakpo.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke