EP (kval) - Turci šokirali Hrvate, Albanci "pred vratima" Nemačke, Španci srušili hrabre Škote!

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 12.10.2023.
22:45
Izvor: Sportske.net

Poljaci ostali u igri, Švajcarci i Izraelci nisu igrali, ali profitirali.

EPA-EFE/ANTONIO BAT
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Povezane vesti

Fudbaleri Turske savladali su Hrvatsku na novom stadionu u Osijeku sa 1:0, u sedmom kolu grupe D kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Na taj način su se Turci revanširali Hrvatima za poraz u Bursi i značajno su se približili plasmanu na EURO. Realno je da obe selekcije zaigraju u Nemačkoj, mada će se ovde pitati i Vels, kom Hrvati gostuju u nedelju.

Na klupi Turske večeras je debitovao novi selektor Vinćenco Montela, a njegov tim je u prvom poluvremenu izdominirao protiv zvanično treće selekcije sveta.

Ređale su se šanse Atrukoglua, Jilmaza  Kahvečija, a onda je došao 30. minut i zasluženo vođstvo gostiju. Ozčan je poslao dubinsku loptu sa svoje polovine, Bariš Jilmaz je izbegao ofsajd zamku i izbio sam pred Livakovića, koji je katastrofalno loše procenio situaciju i nepotrebno izašao sa gola. To je napadač Galatasaraja iskoristio i rutinski ga matirao, za 0:1.

Drugo poluvreme počelo je prilikama Jilmaza i Atrukoglua, koji su vrlo lako mogli da Turskoj dupliraju prednost, a onda je negde od 65. minuta Hrvatska krenula u napade svim silama. Velike prilike imali su Petković i Majer, sudija Tejlor je u 90. minutu dosudio penal za Hrvate, ali je nakon poziva iz VAR sobe promenio svoju odluku, pa su Turci odneli tri velika boda. Hrvatska je prvi put u istoriji izgubila meč kod kuće u kvalifikacijama za EURO.

U drugoj utakmici ove grupe je Letonija ranije danas pobedila Jermeniju u Rigi sa 2:0.

Na tabeli vode Turci sa 13 bodova iz šest mečeva, Hrvatska ima 10 bodova iz pet mečeva, Jermenija 7 bodova iz šest mečeva, Vels 7 bodova iz pet mečeva, dok je Letonija na tri boda iz šest mečeva.

U grupi A je Španija tek u finišu meča u Sevilji i posle poništenog spektakularnog gola Mektomineja, srušila hrabru Škotsku i nanela joj prvi poraz u kvalifikacijama. Morata je u 74. minutu pogodio za 1:0, a konačnih 2:0 postavio je debitant Sanset u 86. minutu. Škotska je posle deset utakmica izgubila jedan takmičarski susret.

Norveška je slavila na Kipru sa 4:0, golovima Serlota, dva puta Halanda i Aursnesa.

Škotska je prva sa 15 bodova iz šest mečeva, Španija ima 12 iz pet mečeva, a Norveška 10 iz šest mečeva. Gruzija sa 4 i Kipar bez bodova su daleko zaostali.

Fudbalere Albanije samo čudo može da spreči da ne zaigraju na šampionatu Evrope. Oni su večeras pobedili Češku u grupi E sa 3:0 u Tirani i napravili ključni korak ka Nemačkoj. Izabranici brazilskog selektora Silvinja igraju sjajno u ovom ciklsu, a poveli fantastičnim golom Asanija u devetom minutu. Česi su u 40. minutu ostali sa desetoricom, zbog drugog žutog kartona Čitila, a Albanci su ih dotukli u nastavku. Seferi je bio dvostruki strelac u 51. i 73. minutu, za velikih 3:0.

Poljska je bila pod velikim pritiskom na Farskim Ostrvima posle očajnih igara i smene selektora Fernanda Santoša, ali je uspela da slavi sa 2:0, bez povređenog Roberta Levandovskog. Strelci su bili Šimanski u četvrtom i Buksa u 65. minutu.

Albaniju u novembru čekaju dueli sa Moldavijom i Farskim Ostrvima i deluje da je ona završila posao i da ćemo je opet gledati na Evropskom prvenstvu, pošto je debitovala 2016. godine.

Albanija je lider na tabeli sa 13 bodova iz šest mečeva, Poljska ima 9 bodova iz šest mečeva, Češka je na 8 bodova iz pet mečeva, Moldavija ima takođe 8 bodova iz pet utakmica, dok Farska Ostrva imaju samo 1 bod.

U grupi I, Izrael i Švajcarska nisu igrali zbog rata u Izraelu, ali su ove dve selekcije najveći "pobednici" kola. Rumuni kao nominalni gosti nisu uspeli da pobede Belorusiju u Budimpešti, bilo je 0:0, dok je takozvano Kosovo pobedilo u Andori sa 3:0.

Švajcarska je lider sa 14 bodova iz šest mečeva, Rumunija ima 13 bodova iz sedam mečeva, a Izrael 11 bodova iz šest utakmica. Takozvano Kosovo ima 7 bodova, Belorusija 5, a Andora 2 boda.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke