Epski dueli Fergusona i Murinja o kakvima Ten Hag i Poketino mogu samo da maštaju

Autor: Milovan Longinov
sreda 06.12.2023.
09:45
Izvor: Sportske.net

Nekada borbe za titulu, danas možda za top 4.

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Povezane vesti

Nekada Aleks Ferguson i Žoze Murinjo, danas Erik ten Hag i Maurisio Poketino - Mančester junajted dočekuje Čelsi u jednom od najvećih rivaliteta modernog doba Premijer lige. Ovaj rivalitet rastao je od kako je Roman Abramovič preuzeo Čelsi i na klupu doveo Žozea Murinja leta 2004. godine. Ipak, Aleks Ferguson je nešto ranije osetio da će ga u narednim godinama Portugalac namučiti - u čuvenom dvomeču osmine finala Lige šampiona - Mančester junajted - Porto.

Ako se pogleda ukupan istorijat, Žoze Murinjo i Aleks Ferguson sastali su se 16 puta, Portugalac ima sedam pobeda, Ferguson tri (jednu na penale). U nastavku se prisećamo njihovih čuvenih susreta.

Porto - Mančester junajted (2003/04)

U prvom meču osmine finala Lige šampiona, Porto je ugostio veliki Junajted i slavio rezultatom 2:1, a oba pogotka postigao je Beni Mekarti. Taj meč obeležio je crveni karton Roja Kina zbog starta nad Vitorom Baijom, koji je Ferguson posle meča okarakterisao kao "prestrog".

U revanš meču na "Old Trafordu", Porto je uspeo da odoli napadima Junajteda, Pol Skols je dao gol za domaće, a Koštinja u finišu doneo istorijski trijumf u ovom dvomeču, posle kog je ostala upamćena čuvena proslava Žozea Murinja.

Čelsi - Mančester junajted (2004 - 2007)

Nakon što je Murinjo osvojio Ligu šampiona sa Portom, Abramovič je znao da je on izabrani. U godinama koje su došlo, d0 2007, Murinjo i Ferguson su imali brojne epske duele.

U debitantskom nastupu u Premijer ligi, Murinjo je pobedio Fergusona avgusta 2004. godine rezultatom 1:0, golom Eidura Gudjonsena.

Iste sezone, Čelsi i Junajted su se sastali u Liga kupu. U prvom meču na "Stamford Bridžu" nije bilo golova, da bi potom Murinjo opet šokirao "Teatar snova". Čelsi je slavio u revanšu 2:1, golove su dali Frenk Lampard i Demijen Daf, dok je jedini strelac za Junajted bio Rajan Gigs. Koliko je ovaj rivalitet bio značajan za obojicu menadžera pokazuje činjenica da su izašli u najjačim sastavima, što nije uobičajena praksa za kup utakmice.

Savršenu prvu sezonu Čelsi je zaokružio novom pobedom na "Old Trafordu". U drugom ligaškom susretu, Čelsi je slavio rezultatom 3:1 u maju 2005. i tako na najlepši mogući način proslavio titulu u Premijer ligi. Strelci za Čelsi bili su Tijago, Gudjonsen i Džo Kol, a jedini pogodak za Junajted postigao je Rud van Nistelroj.

Aleks Ferguson je prvi put uspeo da pobedi Murinja tek u sedmom međusobnom duelu, novembra 2005. godine kada je Junajted kao domaćin slavio - 1:0 golom Darena Flečera. Tim golom, Junajted je prekinuo Čelsijev neverovatan niz od 40 utakmica bez poraza, a Murinjo je u svom stilu posle te utakmice rekao "Junajted nije bio bolji na terenu".

Osveta je usledila u aprilu 2006, Čelsi je na "Stamford Bridžu" slavio 3:0 golovima Vilijama Galasa, Džoa Kola i Rikarda Karvalja. Ovim trijumfom, Čelsi je odbranio titulu, što je sasvim sigurno i najveći uspeh Žozea Murinja na klupi "plavaca". Čelsiju je bio dovoljan i bod, uzeli su sva tri. Ali, i nakon te utakmice, kako su otkrili Murinjo i Ferguson su nastavili tradiciju ispijanja boce vina posle meča.

Malo ko je mogao da pretpostavi da će naredna sezona 2006/07 biti poslednja Murinjova na klupi Čelsija. U prvom meču sa Junajtedom bilo je 1:1, a pobednika nije bilo ni u drugom ligaškom meču na "Stamford Bridžu" - 0:0. Ali, taj meč je rezultatski bio nebitan, Junajted je već osvojio titulu, prvu od kako je i Murinjo u Premijer ligi.

Ali, taj meč je bio samo uvertira u ono što sledi - finale FA kupa u kom je Murinjo želeo da se revanšira za izgubljenu titulu i da pobedi Fergusona i na "Vembliju" i u tome je uspeo. Didije Drogba je u produžecima dao gol za veliku pobedu i jedini Murinjov trofej u FA kupu. Zanimljivo, to je bilo i poslednje Fergusonovo finale u FA kupu.

Usledio je možda i najmanje bitan meč u Komjuniti Šildu, avgusta 2007. godine. Junajted je slavio posle boljeg izvođenja penala. Ostaje nejasno kako je Murinjo počeo da tone te sezone i već na jesen je dobio otkaz, a zamenio ga je Avram Grant, koji je kasnije doveo Čelsi do finala Lige šampiona, gde ih je upravo zaustavio Mančester junajted takođe nakon penala.

Mančester junajted - Inter (2008/09)

Murinjo je sačekao pravu ponudu posle odlaska iz Čelsija, a onda ga je zvao - Inter. I sudbina je odmah u prvoj sezoni spojila Murinja i Fergusona, koji su se sastali i u šestoj sezoni u nizu, u osmini finala Lige šampiona. Ipak, Murinjo nije uspeo da ponovi uspeh sa Portom iz sezone 2003/04.

U prvoj utakmici na "Đuzepe Meaci", nije bilo golova, pa je odlučivao revanš na "Old Trafordu".

Junajted je u revanšu slavio rezultatom 2:0, golovima Nemanje Vidića i Kristijana Ronalda. Murinjo je posle meča istakao da nije zabrinut i da je Inter na pravom putu, što je ispostaviće se, bilo tačno, jer je naredne sezone 2009/10 Inter osvojio Ligu šampiona i čuvenu "tripletu".

Mančester junajted - Real Madrid (2012/13)

Aleks Ferguson je dočekao i Murinjov četvrti klub na klupi Mančester junajteda. Ponovo je osmina finala Lige šampiona spojila Škota i Portugalca, u sezoni 2012/13. U prvom meču na "Santjago Bernabeu" rezultat je bio 1:1, ali je onda Murinjo uradio opet ono u čemu je bio najbolji - da utiša "Teatar snova". U revanšu je Real slavio 2:1, golovima Luke Modrića i Kristijana Ronalda, koji nije proslavio gol protiv bivšeg tima.

Posle Fergijeve penzije

Ta sezona ujedno je bila i poslednja za Aleksa Fergusona, ali, daleko od toga da više nije bilo dodirnih tačaka sa Murinjom. Ferguson je ostao na neki način alfa i omega u Junajtedu, a leta 2016. vladala su podeljena mišljenja oko toga ko treba da bude menadžer "đavola" i to baš između Murinja i Maurisija Poketina! Nije tajna da su se Ferguson i Poketino više puta sastajali i čak su kružile priče da je Ferguson više naginjao ka Poketinu, koji nikada nije završio na "Old Trafordu". Svi znamo šta je Murinjo uradio u Junajtedu, a Poketino sada stiže na "Teatar snova", ali kao menadžer Čelsija.

Mančester junajted i Čelsi daleko su od onih slavnih dana kada su na klupama sedeli Ferguson i Murinjo, preciznije, deluje da im je plasman u top 4 kao u to doba titula...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke