Everton - Kolike su šanse sa Dajš napravi podvig i obezbedi opstanak?

Autor: Milovan Longinov
subota 04.02.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Bijelsini uslovi bili neprihvatljivi, “Karamelama” potrebnan hitan preokret sezone!

Everton FC
Everton FC

Povezane vesti

Everton nije imao puno vremena, možda je Franka Lamparda trebalo smeniti ranije, pre Mundijala, ali verovali su mu, ispostavilo se bez razloga. Ali, sama činjenica da se klub dvoumio između Bijelse i Dajša pokazuje koliko nemaju ideju kojim bi putem trebalo da idu. Radi se o potpuno dva različita tipa trenera, mnogi smatraju da je, na sreću, kapriciozni vlasnik Moširi poslušao ljude od poverenja, agenta Jorabčijana i australijsku legendu i bivšeg igrača "Karamela", Tima Kejhila.

Gazda se iz Monaka vratio u UK kako bi razrešio situaciju, i što pre uveo tim iz neizvesnosti u pripremu za gostovanje lidera Arsenala na "Gudisonu" u subotu. Klub iz Liverpula je na pretposlednjoj poziciji, poslednjeg dana prelaznog roka jurili su pojačanja, kako bi Dajšu ipak dali neko oružje u borbi za opstanak. Direktor Tilvel je uz aminovanje gazde prodao talentovanog Gordona Njukaslu. Nije samo Bijelsa bio u igri, mada je Argentinac bio prvi kandidat. Pominjao se Marselino, Španac je pristao na pregovore, ali kada su videli koliko slabo govori Engleski, u klubu su odustali. Žonglirali su sa idejom povratka Dejvida Mojesa koji ih je pobedio pre par nedelja, ali to su bile samo priče. Ljudima u klubu padale su neverovatne ideje, poput sina Karleta Anćelotija, Davidea, neko se čak prisetio i Sema Alardajsa, ali to je odmah odbačeno

Everton je pretposlednji i imajući u vidu kako će morati da grizu, kopaju rukama i nogama, Dajš jeste najbolje rešenje, jednostavno on se svikao sa Barnlijem na te situacije. Za razliku od Bijelse on nije tražio da dovede čitavu ekipu asistenata, niti pričao o potrebi da se razvija fudbalska škola. Plus Bijelsa je imao ideju da neko drugi vodi tim, a da on bude u omladinskoj školi do kraja sezone. Jer, "El Loko" nikada nije preuzeo klub usred šampionata. I to je za Everton bilo bizarno, jer potrošili su toliko para da je van pameti da sada prihvate pad u Čempionšip (od 1954. nisu igrali u drugoj ligi), kako bi krenuli od početka.

Ono što Dajš obećava, tako je bilo i u Barnliju je da će igrači natopiti dres znojem, da će krvavo raditi. Kod njega disciplina podrazumeva, da uvek uniformisani dolazite na utakmice, i na domaćem terenu, bez ekstremnih outfita, nema slušalica u autobusu, niti bilo kakavih iskakanja što se tiče ponašanja. Nema ni zvezda, što je mnogo lakše bilo primeniti u Barnliju, Everton ima više zvučnih imena. Taktički riđokosi Dajš retko odstupa od konzervativnih 4-4-2, ili 4-4-1-1 gde je Džek Hendrik u onoj odličnoj sezoni 2017-18 igrao iza napadača, ali više kad defanzivni vezni nego kao polušpic.

U timu će zateći Tarkovskog i Kina, štopere sa kojima je radio, dok je napadač Dvajt MekNil, igrao bezmalo četiri godine za novog menadžera u redovima Klaretsa. Sa stalno povređenim Kalvertom-Luinom, jasno je da je potreban napadač koji će garantovati golove. Demaral Grej je dao pet golova, Mapej samo jedan, sada nema Gordona koji je tri puta zatresao protivnički mrežu. Vezisti su neefikasni, kuda god se okrenete, Dajš će naići na probleme.

On jeste prekaljen u ovim situacijama, ali preuzima na pola sezone, tim nije homogen kao Barnlijev, niti će samo remijima moći da se izvuku iz ove situacije.

Odmah posle Arsenala, sledi Mersisajd, pa onda meč protiv Lidsa, tu po mnogima počinje bitka za opstanak.

Kada pričamo o drugim mečevima za vikend, derbi je naravno duel Sitija i Totenhema, šampionu smo posvetili dosta pažnje u ovom broju, Osim trijumfa Arsenala, probali bismo golove u duelu Brajtona i Bornmauta, kvota na pobedu “Galebova” je mala. U derbiju zapadnog Londona, Čelsi dočekuje u petak Fulam, tražiće osvetu za nedavni poraz na “Kotidžu”, ako ćete podržati “Plavce”, možda je pametnije smanjiti ulog i probati sa pobedom domaćina bez primljenog gola. Mada, to sa Mitrovićem na drugoj strani nikada nije toliko privlačno.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke