Evropski miris Derbija Pauliste

Autor: Aleksandar Golubović
subota 17.02.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Latinska Amerika živi za ovaj meč.

Povezane vesti

Jedna od najvećih utakmica na svetu, Derbi Pauliste, na programu je ove nedelje od 22 sata kada će fudbaleri Palmeirasa iz Sao Paola dočekati najvećeg gradskog rivala Korintijans od kojeg su u daleko boljoj formi. Reč je o najzanimljivijem okršaju devetog kola brazilske Pauliste, a iako Palmeiras ulazi kao veliki favorit u ovaj meč ne bi trebalo potceniti ni želju Korintijansa da nametne svoju snagu u gradu.

O sudaru rivala koji su prvi zvanični meč odigrali još davne 1917. godine ne bi trebalo trošiti uzaludno reči, a ne spomenuti da je Derbi Pauliste jedan od 10 najvećih na svetu.

Neobična veza između dva kluba jeste što je na njihovo formiranje izvršen veliki uticaj iz Evrope. Palmeiras su osnovali italijanski emigranti u Sao Paolu davne 1914. godine. Prvi naziv kluba bio je „Palestra Italia“, a rezultat promene naziva u sadašnji leži u Drugom svetskom ratu kada je Brazil stao na suprotnu stranu od Italije. Više nije bilo zamislivo da italijanska reč stoji u nazivu kluba.

I dok je italijanski uticaj bio preovlađujući za nastanak Palmeirasa, britanski je bio presudan na teritoriji Sao Paola četiri godine ranije nastane Korintijans. Sam naziv kluba čiji nadimak je „Timao“ (u prevodu veliki tim) potiče od nekadašnjeg amaterskog kluba Korintijan iz Londona. Po ugledu na ovu ekipu iz Engleske petorica železničara osnovala su Korintijans.

Značaj ovih ekipa je neprocenljiv na tlu Latinske Amerike, ali i na svetskom nivou prati ih respektabilan glas. Najveći razlog leži u tome što na teritoriji Brazila ne postoje uspešniji rivalski klubovi od Palmeirasa i Korintijansa.

Da je reč o utakmicama velikoj naboja i neizvesnosti ukazuje i podatak da je Palmeiras tek za pet pobeda bolji od ljutog rivala Korintijansa. Odnos je 134 naspram 129 u čast ekipe koja je slavila u premijernog okršaju dva kluba 3:0. U rivalstvo duže od veka stala je više od stotine remija.

Interesantno je da je na starni Palmeirasa i najubedljivija pobeda u Derbiju Pauliste pošto je davne 1933. godine ovaj tim rasturio na froncle Korintijans 8:0, ali i u još osam navrata slavio je sa četiri ili više razlike. Poslednju put u januaru 2021. godine bilo je 4:0.

Sa druge strane, Korintijans je tokom pedesetih i osamdesetih godina prošlog veka imao najslavnije pobede protiv Palmeirasa.

Biće ovo prvi okršaj dva tima u aktuelnom izdanju Pauliste, a prethodni derbi odigran je bez golova na stadionu Korintijansa. Bio je to meč 22. kola brazilske Serije A koju je krajem prošle godine drugi put uzastopno osvojila ekipa Palmeirasa.

Klub u prepoznatljivim zelenim dresovima je u poslednje dve godine trijumfovao i u šampionatu Pauliste pa je jasno da je ovo njegovo vreme i da će učiniti sve da nadigra Korintijansa.

Da ne cvetaju ruže u Korintijansu svedoči i to da je prošlu sezonu završio na skromnom 13. mestu jedva izborivši plasman u Kopa Sudamerikanu, a ni u aktuelnom izdanju Pauliste ne stoje dobro.

Istina u nedelju su pobedili slabašnu Portugezu, ali su prethodno zabeležili čak pet uzastopnih poraza. Njihova forma u ovom trenutku je takva da ukoliko nastave sa slabim igrama ni selidba u niži rang države Paulista ne bi mnoge iznenadila.

Sada odlaze na stadion Palmeirasa gde nisu pobedili punih pet godina pošto su
poslednji trijumf zabeležili februara 2019. godine kada su u okršaju Pauliste slavili 1:0. Poslednji trofej u nacionalnom šampionatu osvojili su još 2017. godine, dok se njihova dominacija na tlu Pauliste zaustavila dve godine kasnije.

Za razliku od Palmeirasa više nisu toliko konkurentni ni u međunarodnim takmičenjima na tlu Latinske Amerike pošto su pre više od decenije osvojili poslednji trofej Kopa Libertadoresa i Sudamerikane.

U generalnom poretku Palmeiras je uspešniji klub, dok se Korintijans može pohvaliti da ima više trofeja Pauliste od velikog rivala. Ako im je za utehu u ovoj nimalo blistavoj situaciji kroz koju prolazi klub.

Dan ranije u istom terminu treći tim iz ovog grada Sao Paolo dočekaće Bragantino. U ponoć između subote i nedelje Ponte Preta će ugostiti Ituano, dok će u nedeljnom programu lider Santos od 20 sati dočekati Novorizontino.

U šampionatu Karioka lider Fluminense će u subotu od 20 sati pokušati da nastavi niz bez poraza utakmicom na gostovanju Madureiri, a dan kasnije u istom terminu ranjeni Botafogo će pokušati da iskoristi prednost domaćeg terena protiv Vaska u sudaru timova koji su jedan do drugog na tabeli.

U nedelju na ponedeljak Nova Iguacu će na gostovanju Audaksu u Riju učiniti sve na načini iskorak ka vrhu tabele.

U senci Derbija Pauliste na južnoameričkom tlu biće nastavljene utakmice Liga kupa Argentine. U subotu od 21 sat u Buenos Ajresu ranjeni San Lorenco dočekaće Tigre u utakmici timova katastrofalnih formi grupe B. Mnogo zanimljivije biće dva sata kasnije kada će lider ove grupe Godoj dočekati Rasing, koji već četiri kola ne zna za poraz i nesumnjivo će to biti derbi ove runde.

Kada je reč o grupi A River Plata će u nedelju od 23:15 dočekati slabašni Banfild, a dva sata ranije će derbi meč ove runde odigrati u Kordobi Instituto i Independijente. Prethodno će u noći između subote na nedelju Gimnazija iz La Plate gostovati Rosariju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke