Evropsko čedo iz atinske luke

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 29.05.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

Plasmanom u prvo finale, Olimpijakos obogatio živopisnu istoriju u UEFA takmičenjima

EPA-EFE/Georgia Panagopoulou
EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Povezane vesti

Mora da je Panatinaikosu naročito teško pao ovosezonski uspeh Olimpijakosa pošto atinski „Zeleni“ više nisu jedini grčki klub koji se može pohvaliti evropskim finalom.

Dolaskom u priliku da se bore za trofej Lige konferencija, fudbaleri Olimpijakosa potisnuli su najveći uspeh grčkog fudbala iz 1971. godine kada je PAO igrao finale Kupa šampiona protiv Ajaksa.

Mada je do pre tri nedelje Panatinaikos važio za jedinog grčkog finalistu u Evropi, istorija Olimpijakosa je mnogo sadržajnija i bogatija od gradskog rivala iz Atine.

Velikan iz Pireja je još pre 65 godina debitovao na međunarodnoj sceni, postavši prvi grčki klub kojem je to uspelo. Pola decenije kasnije obradovali su naciju plasmanom u narednu rundu, što je bio uvod u bogatu istoriju koja je vrhunac dostigla ovog proleća u Ligi konferencija.

Prethodno je najslavnije trenutke doživela kroz dva četvrtfinala devedesetih, koji su došli nakon sporadičnih uspeha ranijih decenija.

Najveći uspeh svakako je ostvaren u sezoni 1998/99 kada je veoma malo nedostajalo da eliminišu Juventus na putu do polufinala Lige šampiona.

Najtrofejniji italijanski tim slavio je u prvoj utakmici 2:0 golovima Filipa Inzagija i Antonija Kontea, a nadu gostima pred revanš na „Karaiskakisu“ dao je Andreas Niniadis pogotkom sa penala u 89. minutu.

Siniša Gogić je već u 13. minutu doveo Olimpijakos u vođstvo i dugo je na semaforu stajao rezultat koji je vodio crveno-bele u polufinale, ali se Konte ponovo pokazao kao koban po grčki tim.

Nekadašanji reprezentativac Italije pokorio je Atinu na pet minuta do kraja regularnog dela meča i uskratio Olimpijakos najvećeg uspeha na međunarodnoj sceni. Pobedu je obezbedio pošto se uz dosta sreće dočepao „ničije lopte“ na centaršut Birindelija.

Uprkos distanci od četvrt veka, mnogi u Olimpijakosu i danas žale za propuštenom prilikom jer su tog prohladnog martovskog dana imali Anćelotijev Juventus u šaci.

Bilo je to drugo izgubljeno četvrtfinale Olimpijakosa u razmaku od šest godina pošto su u sezoni 1992/93 igrali u spomenutoj rundi Kupa pobednika kupova.

Nakon eliminacija Černomoreca i Monaka, usledili su mečevi protiv tima koji je te sezone promenio četvoricu trenera nakon smene Luisa Aragonesa u januaru.

Prvi duel u Atini završen je bez pobednika 1:1, a Atletiko je bio mnogo sigurniji i bolji u revanšu pošto je na „Visente Kalderonu“ pobedio 3:1 zahvaljujući golovima dvostrukog strelca Manola.

Mada su devedesete najuspešnije po rezultatima, decenije pre toga su takođe ostale u lepom sećanju navijača Olimpijakosa, naročito zahvaljujući pobedama protiv velikana toga doba.

Davne 1973. godine u prvoj rundi Kupa UEFA eliminisan je Kaljari, koji je početkom sedamdesetih godina igrao najlepši fudbal u Italiji zahvaljujući legendarnim Điđi Rivi i Anđelu Domenjiniju.

U drugoj rundi eliminisani su od branioca trofeja Totenhema, prethodno neporaženog na čak 16 utakmica u nizu.

Engleski klub je izborio plasman u narednu fazu, ali je porazom u Atini prekinuo uspešan niz mečeva na kojima nije izgubio.

Sezona 1974/75 ostaće upamćena po čuvenim duelima protiv Seltika u prvoj rundi Kupa šampiona. Škotski velikan, predvođen legendarnim Kenijem Dalglišom, sezonu ranije igrao je polufinale.

Prvi duel na „Seltik parku“ završen je bez pobednika, dok je u Pireju pobedom od 2:0 domaćin ostvario jedan od najvećih trijumfa na međunarodnoj sceni.

Usledili su antologijski dueli protiv Anderlehta. Belgijski velikan ih je počistio u Briselu 5:1, a onda se u revanšu odigrala jedna od najkontroverznijih utakmica u čijem centru pažnje je bio sudija Karolj Palotai.

Mađarski arbitar je na toj utakmici postao najomraženiji sudija među pristalicima Olimpijakosa jer je poništio nekoliko regularnih golova, ujedno isključivši Stavropulosa bez ikakavih razloga.

Olimpijakos je slavio sa 3:0 i malo je nedostajalo da se toga dana dogodi jedan od najvećih preokreta u istoriji fudbala.

Osamdesete će se na „Karaiskakisu“ najviše pamtiti po eliminaciji Ajaksa u prvoj rundi Kupa šampiona u sezoni 1983/84 kada su u produžecima srušili tim za koji su igrali Marko van Basten, Rud Gulit i Frank Rajkard.

Nakon zamajca kroz dva četvrtfinala devedesetih, usledio je solidan početak 21. veka oličen kroz tri nokaut faze Lige šampiona u kratkom vremenskom periodu.

U međuvremenu su rasli kao tim, a sada su došli u priliku da osvoje i prvi evropski trofej. Protivnik će im ove srede od 21 sat na stadionu AEK-a biti Fiorentina, a videćemo da li će aktuelna generacija atinskih crveno-belih ući u istoriju grčkog fudbala kao prva koja podigla evropski trofej.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke