Evropsko prokletstvo Pari Sen Žermena na tlu Španije!

Autor: Lazar Nikolić
utorak 05.03.2024.
11:45
Izvor: Sportske.net

Real Sosijedad se uzda u tradiciju

Povezane vesti

Fudbaleri Real Sosijedada pred sobom imaju težak zadatak - da nadoknade dva gola zaostatka sa "Parka prinčeva" i da se nadaju čudu pred svojim navijačima i plasmanu u četvrtfinale Lige šampiona.

Pari Sen Žermen je slavio pre tri nedelje rezultatom 2:0, strelci su bili Kilijan Embape i Bredli Barkola, ali daleko od toga da Baskijci nemaju čemu da se nadaju. Za početak, to je - tradicija.

Istorija kaže, a posebno ova modernija, da PSŽ ne ume sa Špancima. Doduše, tu su u prvom planu Barselona i Real Madrid, mada ih je na početku ere sa šeicima, "tukao" i Atletik Bilbao rezultatom 2:0 na "San Mamesu" u grupnoj fazi Lige Evrope.

Upravo od tog duela, počinje moderna pariška borba sa Špancima u gotovo svakoj sezoni Lige šampiona. Naravno, svima nam je prvo u sećanju antologijska "remontada", čuveni preokret Barselone nakon 0:4 na "Parku prinčeva". I upravo ćemo početi našu priču tom utakmicom, odigranom 8. marta 2017. godine pred preko 95.000 navijača na "Kamp nou". PSŽ je u Barselonu došao sa četiri gola prednosti, a Unaj Emeri je olako ušao u ovaj meč. Barsa je posle prvog poluvremena imala 2:0, golovima Luisa Suareza i autogolom Lajvina Kurzave. Voda je bila u ušima kada je Nejmar izborio penal, a Mesi ga realizovao u 50. minutu za 3:0. Hladan tuš za Katalonce usledio je u 62. minutu kada je Kavani poslao loptu pod prečku, a Di Marija pokazivao srednji prst navijačima. Usledio je istorijski povratak. Nejmar je u 88. minutu izveo savršeni slobodnjak za 4:1, a potom je Luis Suarez u svom stilu iznudio sumnjiv penal, koji je takođe realizovao Brazilac za 5:1. PSŽ je bio u nokdaunu, "Kamp nou" je grmeo kao nikada do tada, a u poslednjim trenucima utakmice, posle prekida i odbijene lopte, Nejmar je centrirao, a Serhi Roberto izbegao ofsajd poziciju i pogodio za 6:1 i odlazak u narednu rundu.

Nekim čudom Unaj Emeri je preživeo na klupi tu sramnu eliminaciju, a u sezoni 2017/18, ponovo je dotučen u domovini, ali tada od - Real Madrida. PSŽ se ništa nije pitao u dvomeču osmine finala protiv ekipe Zinedina Zidana koja je slavila u oba susreta - 3:1 na "Santjago Bernabeu" i 1:2 na "Parku prinčeva". Naravno, blistao je Kristijano Ronaldo koji je dao dva gola u prvom, uz jedan Marselov, dodao je još jedan pogodak u Parizu, dok je poslednji strelac bio Kazemiro. Unaj Emeri je posle druge bolne eliminacije u ranoj fazi Lige šampiona dobio otkaz posle dve sezone na "Parku prinčeva".

Još jedan antologijski bolni povratak, PSŽ je doživeo i u sezoni 2021/22. PSŽ je kao domaćin rastavio Real Madrid, ali je zahvaljujući Tibu Kurtoi, rezultat na "Parku prinčeva" bio samo 1:0. To je bio onaj meč kada je Kurtoa skinuo Mesiju penal, da je kojim slučajem bilo 2:0, pitanje je da li bi Real uspeo da se vrati. Ali - jeste. U čuvenom revanšu, Embape je pogodio za 0:1 i delovalo je da je sve gotovo. Međutim, Benzema je najpre gurnuo Donarumu i dao gol za 1:1, potom u tom šoku, još jednom iskoristio nesmotrenost Markinjosa za 2:0, da bi samo dva minuta kasnije dao i treći gol za 3:1 i novi poraz za PSŽ.

Ako se malo još vratimo, do sezone 2014/15 i tada je PSŽ eliminisan od španske ekipe, takođe od Barselone. U četvrtfinalu, Barsa je ovaj put prošla zahvaljujući golu u gostima. Prvi meč na "Parku prinčeva" završen je rezultatom 2:2, pa je 1:1 na "Kamp nou" bilo dovoljno za plasman u polufinale, a kasnije je Barselona te sezone i osvojila trofej.

Jedini put kada je PSŽ u eliminacionoj fazi Lige šampiona uspeo da "preživi" gostovanje Španiji, desilo se u "post korona" sezoni 2020/21. PSŽ se tada osvetio Barseloni za prethodne poraze. Kilijan Embape se poigravao sa Đerarom Pikeom i Klemenom Lengelom, spakovao je ekipi Ronalda Kumana het-trik u pobedi rezultatom 4:1. Počasni pogodak za Barsu postigao je Leo Mesi iz penala, baš kao i u revanšu koji je bio daleko uzbudljiviji. Barsa se nije predavala i njeni navijači dobro pamte taj revanš na "Parku prinčeva" 10. marta 2021. Mesi je dao evrogol sa 30 metara za 0:1, ali je nažalost potom i promašio penal koji je pročitao Kejlor Navas, apsolutni heroj te večeri. Seržinjo Dest je pogodio stativu sa pet metara i po svemu prikazanom, Barsa je na poluvremenu mogla da vodi 0:3 i da bude u igri. Nažalost, tragičar Lengle je traljavo nagazio Ikardija koji je jedva čekao da padne, sudija je pokazao na penal, koji je realizovao Embape za prolaz u narednu rundu. Ali, već u narednoj, Mančester siti je nadigrao Parižane i izbacio ekipu Maurisija Poketina.

U ovoj priči nismo se podsećali nekih mečeva u grupnoj fazi Lige šampiona, ali ipak, treba istaći da su se baš u pomenutoj sezoni 2014/15, Barsa i PSŽ našli i u grupi. PSŽ je slavio 3:2 kao domaći, a na "Kamp nou" izgubio 3:1. Takođe, i sezoni 2015/16, PSŽ je bio u grupi sa Realom, ponovo je poražen u Španiji - 1:0, dok u Parizu nije bilo golova.

Sve u svemu, moderna istorija u kojoj je PSŽ najjači od svog postojanja, najgore je prolazio protiv španskih timova. Na gostovanjima na tlu Španije, od Pari Sen Žermena dva puta je u eliminacionoj fazi bila bolja Barselona, dva puta Real Madrid, a Parižani se nisu proslavljali ni u grupnoj fazi, jer ni tu nemaju nijedan trijumf.

Kvalitet je definitivno na strani ekipe Luisa Enrikea, koji je i sam bio tvorac jednog od najčuvenijih poraza Parižana na tlu Španije, jer je predvodio Barselonu u onom preokretu rezultatom 6:1.

PSŽ dolazi u San Sebastijan u poljuljanom raspoloženju zbog Kilijana Embapea, koji je zamenjen na poluvremenu u derbiju sa Monakom, koji je završen rezultatom 0:0. U Parizu svi znaju da Francuz odlazi na kraju sezone, izvesno baš u Španiju, u Real Madrid, ali se čeka još zvanično saopštenje.

PSŽ možda jeste favorit i ima kvalitet, ali, tradicija ga uči da mora da bude oprezan u sredu kada zagrmi "Anoeta".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke