Fabio Kapelo - Tačka razdvajanja Rome i Juventusa

Autor: Milovan Longinov
nedelja 05.03.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Dva puta je uradio isto…

Povezane vesti

Ako se vratite kroz karijeru Fabija Kapela, čoveka koji je igrao i za Romu i za Juventus, i upravo dva puta napravio isto, i kao igrač i kao trener zamenio je Rim za Torino. Doduše, taj igrački prelazak 1970. nije bio tako strašan, u to vreme klubovi nisu bili rivali, niti su Kapelova kolena uveravala ljude u prestoničkom timu da je neko bez koga se ne može.

Ali, on je sa Juventusom osvojio tri titule, igrao finale Lige šampiona, a iako mlad dobio je "desetku".

Ipak, ovo nije priča o Kapelu igraču, već putu kojim se retko ide. Jedan od najvećih trenera u Italiji svih vremena je sa Milanom gde je radio prvo u školi, pa kao pomoćnik Arigu Sakiju, osvojio bukvalno sve, mnogi i danas smatraju da je Don Fabiov Milan najbolji italijanski tim svih vremena. Posle godine u Realu u kojoj je osvojio titulu i dobio otkaz zbog rigidnog fudbala (to će mu se kao u hororu desiti u Madridu i 2007. fodine), vratio se u Milan i nije napravio ništa. Ipak, kada je smenjen ni sam nije verovao da mu je Berluskoni pokazao vrata, godinu dana je bio van terena, radio kao komentator, a dolazak u Romu u leto 1999. su mnogi posmatrali kao i Murinjovo sletanje u Rim, kao labudovu pesmu nekadašnjeg pobednika.

Samo, Kapelo je u Rimu kod Franka Sensija ostao pet godina, više nego i u jednom drugom klubu. Osvojio je čuvenu titulu, ispred Juventusa 2001. godine. Samo, njegov start u Rimu nije bio baš sjajan, problem je bio nedostatak pravog napadača, želeo je Nistelroja koji se ozbiljno povredio, na kraju je mnogima smetalo to što forsira DelVekija umesto Montele sa kojim je često ulazio u sukobe.

Kada je narednog leta uspeo da ubedi predsednika da dovede Batistutu i Valtera Samjuela, dva ključna igrača, Roma je osvojila treći i poslednji "Skudeto". On je mnogo puta opisan, od onog remija protiv Juventusa u Torinu, do činjenice da je Juve izgubio neverovatnu prednost, do toga da je novo drugo mesto koštalo posla čoveka koji je bio igrački simbol Rome, Karla Anćelotija. Umesto Anćelotija, Kapelo je nastavio da se bori protiv povratnika na klupu Lipija, ali sa manje uspeha.

Problem su bile odluke Sensija, odnosno štednja posle titule, nije doveo Kanavara, iako su Toti i par vodećih igrača bili spremni da se odreknu dela plata kako bi stigao u to vreme najtalentovaniji štoper Italije. Trajanos Delas nije nikoga impresionirao, Batistuta je bio istrošen, otišao je već na zimu i to je bila razočaravajuća sezona, osmo mesto i izgubljeno finale kupa od Milana. Već tada je bilo dosta trzavica, prvo na relaciji Toti-Kapelo, pre svega jer je trener savetovao pulena Kasana da se druži sa Emersonom koji je bio primer profesionalca, a ne sa plejboj kapitenom. Kada se ne pobeđuje, prljav veš kulja, na startu sezone je Roma umesto Bufona, na insistiranje Sensija kupila Pelicolija iz Atalante. To se i danas smatra za jedan od gafova veka u prelaznim rokovima.

Kada je tako, onda nevolje pristižu u jatima, već naredne sezone napravljena je čistka, Kafu je otišao u Milan, Fuzer u Torino, dosta starijih igrača poput golmana Antonijolija je ostalo bez ugovora. Ta sezona je bila bolja, ali nedovoljno dobra, Sensi je sve manje ulagao, kupio je Ćivua od Ajaksa, ali je tim iako drugi na kraju, bio daleko od titule, Milan se prošetao. Ništa nije napravljeno ni u Kupu UEFA, ispali su u osmini finala od Viljareala, pa ako se porede Murinjo i Kapelo, "Posebni" je već uzeo evropski trofej, makar to bila i LK, a u ovakvim uslovima nemoguće je očekivati da Rimljani osvoje "Skudeto". 

No, pravi šok je usledio tokom leta.

Neočekivano, svestan da zbog finansijskih problema ne može da se bori sa Romom za bilo šta značajno, Kapelo odlazi u Juventus. I ne samo to, sa sobom je odveo "Pumu" Emersona koji je proglašen izdajnikom. Kapelu i Brazilcu je prećeno, umešao se i tadašnji gradonačelnik Rima, Valter Veltroni koji je pokušavao da smiri situaciju, ali neprijateljstvo Juventusa i Roma je dobilo novi zamah u leto 2004.

Rimski mediji su podsećali Kapela na sve kritike na račun Juventusa kada je trenirao Romu, na neke izjave da nikada ne bi trenirao "fabriku" u Torinu, mada je on demantovao da je ikada to rekao.

Ono što je Lućano Mođi dobro znao je da sakrije tragove. Znalo se da Lipi odlazi, ali čak ni Lipi koji je predlagao tada mladog i talentovanog trenera Udinezea, Lućana Spaletija za naslednika, nije sumnjao da se iza leđa vode pregovori.

Romu je razbesnelo što je Kapelo tokom proleća razgovarao sa Filipom Meksesom, ubedio ga da dođe u Romu, a onda otišao. Francuz je stigao bez odobrenja Oksera, tvrdeći da nema ugovor, ali su Francuzi izveli Rimljane pred sud, dobili spor, i na kraju je očajni Sensi morao da plati obeštećenje. Na sve to, Kapelovom nasledniku, Ćezareu Prandeliju se razbolela supruga, pa je dao ostavku da bi bio pored nje, klupu je preuzela legenda kluba, Rudi Feler, pa Del Neri koji je imao očajne rezultate i odnos sa ekipom. Na kraju je klupski čovek Bruno Konti još jedna veličina završio sezonu.

Ali, to je druga priča, kako je došlo do Kapelove odluke da preuzme Juventus?

Već prethodne sezone se pričalo da bi mogao da ode u Englesku, navodno je Liverpul želeo da on nasledi Ulijea, ali Juventusovu ponudu nije mogao da odbije. Osim Emersona (iz Rome ga je pratio i Zebina), klub mu je obećao još dva velika pojačanja. Odjeknulo je kao bomba, dovedeni su Ibrahimović, kao i Kanavaro koga je Kapelo želeo u Romi.

Raćunice su se poklopile, Juventus je vrlo dobro znao da mora da kontroliše Šveđanina iz Ajaksa, a da Kapelo može da se izbori sa egom u svlačionici, pre svega Del Pjerom za koga se pretpostavljalo da će biti preseljen na klupu. I ne samo to, Kapelo je ostavio bez ugovora izvesnog Antonija Kontea, kapitena i najuticajnijeg čoveka među igračima. Salentino se povukao, ogorčen, i dan-danas ne može da smisli Kapela, tada je imao 34 godine i u Juventusu bio 13 sezona.

Jasno da je, pogotovo što je na zimu besplatno pridodat i Mutu iz Livorna, Kapelo dobro računao, ugovor na tri godine, da vrati titulu i da pokuša da osvoji Ligu šampiona. Prvo je uspeo, drugo nije, ispao je od nesuđenog kluba Liverpula u četvrtfinalu. Ekipa je narednog leta ponovo pojačana, stigao je kapiten Arsenala Patrik Vieira, kao i Kjelini, investicija za budućnost. I taj tim je nadmoćno osvojio "Skudeto" koji mu je oduzet jer je usledio Kalćopoli. Ali, Kapelo je ponovo stao u četvrtfinalu Lige šampiona, ovoga puta protiv Arsenala.

Sve se raspalo, posle izbacivanja kluba u Seriju B, napustio je Torino, otišao u Real, gde je kao i 1996. smenjen iako je osvojio prvenstvo. Nikada više nije radio u Italiji, pominjan je par puta povratak u Romu, ali jasno to je bilo nemoguće.

Roma je i pre i posle, doživljavala Juventus kao neprijatelja, Murinjov odnos sa “Bjankonerima” se zna. Od kada je stigao u Rim izgubio je oba meča prošle sezone, ali je uzeo bod onim golom Ejbrahama u Torinu krajem avgusta. Ali, “Vučica” je izgubila u Kremoni, dok je Juve dobio torinski derbi, pa bolje raspoložen ulazi u meč. Murinjo neće biti na klupi, isključen je u utorak...

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke