Farani su u modi - Predstavljamo vam "čudo" koje je izbacilo Ferencvaroš i Haken!

Autor: Mladen Heleta
sreda 02.08.2023.
22:15
Izvor: Sportske.net

Neverovatan uspeh Klaksvika.

Povezane vesti

Šta god da se desi u nastavku kvalifikacija za Ligu šampiona, jasno je da će apsolutni pobednik ovog ciklusa biti prvak Farskih Ostrva Klaksvik.

Ovaj klub je večeras nakon penal-drame izbacio švedski Haken i plasirao se u treće kolo, gde ga čeka norveški Molde. Ali ono što je najvažnije je da je Klaksvik već obezbedio grupnu fazu Lige konferencija, što je nestvaran uspeh.

Još veće iznenađenje Farani su napravili u prvom kolu, kada su eliminisali Ferencvaroš i potpisali otkaz treneru Stanislavu Čerčesovu.

A ko je zapravo Klaksvik i kako se "kalila" ova senzacija?

Ki Klaksvik dolazi iz drugog po veličini grada na Farskim Ostrvima, sićušnom arhipelagu negde u Atlantiku, bliži su Škotskoj nego Norveškoj. Svi zajedno imaju oko 50 000 stanovnika, ligu koja je među najslabijima u Evropi, ili su Mađari tako mislili.

Prvi fudbalski pioniri daleko od svega bili su naši fudbaleri, a jedan je ispisao istoriju zemlje. Nekada fudbaler Partizana sa kraja osamdesetih, Aleksandar Đorđević je posle prave nomadske karijere stigao na poziv Tomislava Sivića na Farska Ostrva i ostao više od 20 godina. On je igrao za Ki Klaksvik, trenirao tim, vodi sada žensku sekciju, a njegov sin Filip je dobio državljanstvo i mogao bi da zaigra za reprezentaciju.

Đorđević je ostao na sivim stenama Atlantika, gde nije lako snaći se, ima tridesetak stranaca u domaćem šampionatu, sa svih krajeva sveta. Za neke je ovo poslednja šansa, za neke predah ili odskočna daska.

Klaksvik je drugi po veličini grad-ostrvo u ovoj zemlji koja je ima široku samoupravu pod Danskom. Zovu ga ribarska prestonica Farskih Ostrva, oni su u prošlom veku bili najveći klub, ali je između titula iz 1999. i 2019. proteklo mnogo godina. Ipak, u poslednje četiri sezone tri puta su bili prvaci. Utakmice gleda oko 1000 ljudi što i nije loše, ali je recimo na odlučujućem meču pre par godina protiv Toršauna, najvećeg rivala, u gostima, oko 70% stanovništva grada bilo na meču. Većina njih i najmanje trečina tima radi u lokalnoj fabrici ribe.

Uveravaju da kada Ki pobedi, produktivnost je veća, kada gube, nikome nije ni do čega. Živopisna ekipa sastoji se od domaćih električara, radnika u fabrici, molera, ali i studenata, dok se neki od stranaca uz fudbal bave i dopunskim poslovima. Bez Srba koji su ostavili dubok trag u klubu, ali i na čitavim ostrvima, ne može, sada je u timu Deni Pavlović bivši igrač Novog Pazara, Čuke i Voždovca. I za njega je karakteristično da se zadržao, ima neke privlačnosti na kraju sveta, što bi se reklo. Kako je Aleksandar Đorđević primetio u jednom razgovoru za medije, u Srbiji je prebrzo, život teče mnogo sporije među Faranima.

Lokalni trener i bivši reprezentativac Farana Mikal Tomasen je dugo sedeo na klupi Ki Klaksvika i sa njima napravio iskorak u Evropi. Naime, verovatno se sećate korona sezone u kojoj su "Plavi" prvo bez borbe dobili Slovan iz Bratislave, rivalovi igrači su zakačili koronu, ali je Jang Bojs bio velika prepreka. Nastavili su u LE, prošli Dinamo Tbilisi, uništili ih na kontru, bilo je 6:1, da bi u najvažnijem meču u klupskoj istoriji i istoriji zemlje bili poraženi od Dandalka, na poslednjoj stepenici pre ulaska u grupnu fazu LE.

Tomasena je zamenio Norvežanin Magne Hoser koji je igrao i u Danskoj, i za reprezentaciju Norveške. Prošle godine KI je ispao od Boda, ali ne pre nego što su kod kuće dobili norveškog šampiona i četvrtfinalistu LK sa 3:1, onda su prošli Sutjesku i na kraju ispali od Balkanija na penale pred plej-ofom LK.

I sada čudo, doslovno možemo da kažemo to, jer u pitanju je bez dileme najveći uspeh za Farska Ostrva. Naime, posle remija u Toršaunu protiv Ferenvaroša, uništili su "Fradi" u Budimpešti i otišli u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. I tu su bili autsajderi, Haken je prvak mnogo jače švedske lige, dobili su velški TNS u prethodnoj rundi, ali Klaksvik je i njih prošao.

Sada sledi Molde. Klaksvik će probati da nametne svoju igru, kontru, duel, jaki su u skoku, fudbal se među Faranima igra kao što biste i pretpostavili, muški, bez puno pardona. Od stranaca, uz našeg Pavlovića, tu su i Luk Kasi, snažni napadač iz Obale Slonovače koji je stigao iz Stabeka među Farane. Tu je i Danac Kronberg koji ima dosta iskustva u elitnoj norveškoj ligi, pa Norvežanin Foren, njegov zemljak Petersen koji je rezerva prvom golmanu Šveđaninu Johansonu. Jasno da Skandinavci mnogo lakše nego igrači iz ostalih krajeva sveta uspevaju da se priviknu na život u kome temperatura leti ne prelazi 15-tak stepeni, duva vetar, kiša je svakodnevica, nema puno toga da se radi...

Farani su definitivno priča sezone u Ligi šampiona. Ko zna, možda se u njihovom nizu nađe i Molde. Više ništa nije nemoguće!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke