"Farmeri" bez milosti za radničku klasu

Autor: Mladen Heleta
nedelja 03.03.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

PSV otpisuje Fejenord iz šampionske trke?

Povezane vesti

Mada će neki ljubitelji fudbala u Holandiji surovo priznati da je jedini pravi fudbalski derbi u ovoj državi onaj između Ajaksa i Fejenorda, nepobitna činjenica je da je PSV iz Ajndhovena važan deo velike trojke u ovoj zemlji.

Štaviše, tim iz Ajndhovena je po trofejima mnogo uspešniji od rivala iz Roterdama, ali ga je kroz istoriju bio glas da je porodičan klub. To je imalo pomalo podsmešljiv ton u režiji navijača Ajaksa i Fejenorda, čije utakmice su toliko vatrene da je na njima zabranjeno prisustvo gostujućih pristalica.

Smešten u provinciji Brabant na jugu zemlje, PSV se zbog specifičnosti juga Holandije deklarisao kao klub farmera čime je napravio jasan otklon od metropole Amsterdama, dok je animozitet nešto blaži protiv predstavnika radničke klase iz Roterdama.

Premda je do sedamdesetih godina osvojio svega četiri Eredivizije, vrtoglavi uspon u poslednjih pola veka uticao je da ga rivali iz Amsterdama i Roterdama ipak uvrste u kalendar važnih stvari.

Sada kada je Ajaks u velikoj krizi i kada PSV hita ka 25. tituli šampiona, predstojeći derbi protiv Fejenorda u 24. kolu Eredivizije posmatra se kao najvažnija utakmica u prvenstvu Holandije. PSV ima ogromnu priliku da ode na plus 13 i reši šampionsku trku.

Istorijat duela ova dva kluba seže u davnu prošlost i sezonu 1928/29 kada su igrali prvi meč. Utakmica je odigrana u Ajndhovenu i slavio je domaćin sa ubedljivih 4:0. Bio je to samo početak skoro veka dugih okršaja od kojih svakako posebno mesto zauzima sezona 2010/11 kada je PSV kao domaćin slavio sa ubedljivih 10:0.

Ni pre ni posle toga nijedan tim nije bio ovako ubedljiv u međusobnom duelu, a slaba je uteha navijačima Fejenorda što njihov klub ima više trijumfa u mečevima protiv rivala iz Ajndhovena. Bilo je to u vreme kada je Fejenord tavorio u prosečnosti, daleko u senci Ajaksa i PSV-a koji su se smenjivali po titulama.

O tome koliko su velikani iz Ajndhovena i Roterdama jaki domaćini svedoči da u prvenstvenim okršajima oba tima imaju po 39 pobeda u prvenstvu kada igraju kod kuće. Teško da će Fejenord ikad nadmašiti desetku PSV-a kao domaćin u Roterdamu, a dok ne dođu do istog ili sličnog podviga u najlepšem sećanju će im ostati pobeda od 6:0 iz sezone 1931/32.

Pamtiće se i period iz druge polovine osamdesetih godina kada je PSV stigao do četiri titule u nizu. Fejenord je naročito tih godina na svojoj koži osetio moć tima u čijem je stručnom štabu bio, a kasnije i prvi trener postao čuveni Gus Hidink. U septembru 1984. godine bilo je 5:1 za PSV, dok je godinu dana kasnije tim iz Ajndhovena ponovio „petardu“, ali ovaj put bez primljenog gola.

I tokom devedesetih godina PSV je znao da bude prilično silovit protiv rivala iz Roterdama koji je na kraju te dekade stigao do prvog trofeja nakon deceniju i po. Fejenord ni u potonjim godinama neće često izlaziti iz senke Ajaksa i PSV-a, a ukoliko u nedelju od 14:30 ne pobede u Ajndhovenu to će sasvim sigurno značiti da će produžiti negativni niz u Holandiji bez odbranjene titule.

Poslednji put Fejenord je dvaput uzastopno bio šampion svoje zemlje još ranih šezdesetih godina prošlog veka. Ajaksu i PSV-u je to mnogo lakše polazilo za rukom.

Od ostalih parova 24. kola Eredivizije, vredi skrenuti pažnju na duel Ajaksa i Utrehta u nedeljnom matineu od 12:15. Posrnuli amsterdamski velikan se grčevito bori za mesto koje vodi u evropska takmičenja naredne sezone, a u goste im dolazi tim koje je stigao do četiri pobede u nizu u prethodnim kolima.

Tvente bi mogao da se približi vodećem dvojcu ukoliko slavi na gostovanju Viteseu, dok će AZ Alkmar pokušati da iskoristi dobru formu na gostovanju Sparti u Roterdamu.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke