Favoriti u Africi na klizavom terenu

Autor: Ivan Cvetković
sreda 05.06.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

Utakmicama trećeg kola nastavlja se afrički deo kvalifikacija za Mundijal 2026. godine.

EPA-EFE/LEGNAN KOULA
EPA-EFE/LEGNAN KOULA

Povezane vesti

I dok se Evropa priprema za kontinentalnu smotru najboljih reprezentacija, junski program će doneti bogat sadržaj i po pitanju afričkog fudbala pošto su ovog meseca na redu dva prozora kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine.

Prvi startuje već ove srede kada se igraju uvodnih pet utakmica 3. kola afričkog dela kvalifikacija za Mundijal u organizaciji Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Meksika.
U fokusu utakmica u sredu biće grupa H gde su se posle uvodna dva kola najbolje pokazali Namibija i Tunis pošto su osvojili maksimalnih šest bodova.

Sa učešćem na dva poslednja Mundijala fudbaleri Tunisa su veliki favoriti da se plasiraju i na predstojeći, a priliku da zadrže stoprocentan učinak u grupi imaće od 21 sat protiv slabašne Ekvatorijalne Gvineje.

Tim sa severa Afrike je nakon četiri gola Sao Tomeu i Prinsipeu postigao samo jedan reprezentaciji Malavija. Sada im u goste stiže jedna od dve najgore ekipe u grupi i bilo bi pravo iznenađenje ukoliko Tunižani ne dođu do pobede.

Da li će se osamiti na čelu tabele zavisiće od rezultata Namibije koja neće imati lak zadatak da kod kuće savlada trećeplasiranu Liberiju. Ovaj duel počinje od 18 sati i jedan je od četiri koji se igraju u sredu u tom terminu kada će startovati grupe A, B i I.

Kada je reč o grupi A, prvi na teren će Sijera Leone i Džibuti, koji se nisu proslavili u prvom kolu i teško da išta mogu pored kvalitetnijih rivala.

Egipat se sa dve rutinske pobede probio na čelu tabele i verovatno će kao prvoplasirani izboriti direktan odlazak na Mundijal. Priliku da se osami na liderskoj poziciji imaće u četvrtak od 21 sat u derbiju kola protiv Burkine Faso.

Utakmica u Kairu mogla bi da odgonetne mnogo toga. Burkina Faso stiže u Egipat sa dva boda zaostatka i pobedom bi mogla da zauzme čelo tabele. Tri sata ranije šansu da dodatno uzdrma poredak u grupi imaće trećeplasirana Gvineja Bisao protiv slabašne Etiopije.

U sredu od 18 sati startuje i grupa B utakmicom između Toga i Južnog Sudana. Derbi grupe odigraće u četvrtak od 21 sat Senegal i DR Kongo. Senegel sa po četiri boda deli lidersku poziciju sa Sudanom, pa mu je pobeda protiv nekadašnje belgijske kolonije i te kako bitna. Istog dana od 18 sati Sudan gostuje prosečnoj Mauritaniji.

Mečevi u sredu počinju i za grupu I utakmicom između autsajdera Srednjoafričke republike i Čada. Derbi kola odigraće dan kasnije od 21 sat Mali i Gana. Mali dočekuje nekadašnji tim Milovana Rajevca sa bodom više i minus dva u odnosu na lidera Komori koji putuje na Madagaskar.
Grupa C počinje u četvrtak kada će lider Ruanda od 21 sat gostovati fenjerašu Beninu, dok će derbi grupe biti odigran dan kasnije u istom terminu kada će Nigerija dočekati Južnu Afriku.

U grupi D treće kolo startuje u četvrtak kada će od 18 sati Libija protiv Mauricijusa imati priliku da ostane neporažena. Derbi grupe igra se u subotu 15 sati kada će lider Kamerun dočekati drugoplasirana Zelenortska ostrva.

Grupa E startovaće duelom između Konga i Nigera u četvrtak od 18 sati, a derbi će biti odigran dan kasnije kada se sastaju Maroko i Zambija.

U grupi F derbi kola biće odigran u petak od 21 sat u sudaru Obale Slonovače i Gabona. Oba tima imaju maksimalan učinak u uvodnim kolima i biće interesantno ispratiti ishod duela u Korhongu.

Istog dana od 15 sati Kenija i Burundi boriće se za što povoljniji rezultat ne bi li se ozbiljnije uključili za jedno od najbolja dva mesta.

Alžir, lider grupe G, ima priliku da pobedom kod kuće protiv Gvineje zadrži maksimalan učinak. Utakmica na severu Afrike igra se u četvrtak od 21 sat, dok se preostali dueli grupe igraju dan kasnije.

Plasman na Svetsko prvenstvo izboriće pobednici svih devet kvalifikacionih grupa, dok će četiri drugoplasirane reprezentacije sa najviše bodova otići u plej-of gde će najbolji igrati na međukontinentalnom turniru za odlazak na Mundijal.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke