Fejenord pao u Murinjovoj klopci, "dosadna" Roma osvojila Ligu konferencija!

Autor: Aleksandar Golubović
sreda 25.05.2022.
22:56
Izvor: Sportske.net

Murinjo ušao u istoriju.

EPA-EFE/Malton Dibra
EPA-EFE/Malton Dibra

Povezane vesti

Fudbaleri Rome prvi su osvajači Lige konferencija pošto su u ne baš uzbudljivom finalu u Tirani slavili protiv Fejenorda 1:0, golom Nikola Zaniola u 32. minutu, čime je Žoze Murinjo postao prvi trener koji je objedinio sve trofeje UEFA međunarodnih takmičenja.

Iako su već posle 15 minuta ostali bez povređenog Henkika Mhtarijana, Murinjovi izabranici su uspeli da nakon sjajne kombinacije Manćinija i Zaniola stignu do minimalne prednosti u prvih 45 minuta.

Roma je uspela da povede u 32. minutu golom Nikola Zaniola pošto je ovaj fudbaler uspeo da smireno primi loptu na grudi pored Traunera, a zatim je nogom smesti u mrežu.

Bio je to prvi konkretniji napad Rome od početka meča, a asistenciju je upisao Đanluka Manćini koji je uputio savršen pas ka Zaniolu.

Roma je mudro prepustila inicijativu Fejenordu i vrebala šansu kako da ugrozi roterdamskog velikana i to je naposletku uspela. 

Kako se poluvreme bližilo kraju, sve veća napetost se osećala na terenu, a u jednoj od situacija Lorenco Pelegrini je zaradio žuti karton.

Prvu ozbiljniju priliku Fejenord je imao tek u 41. minutu kada je Kokču nezgodno šutirao i uhvatio na krivoj nozi Ruija Patrisija, međutim gola nije bilo.

Već u 47. minutu Fejenord je imao dve izrazite prilike za izjednačenje. Najpre su imali stativu, a zatim je posle drugog pokušaja reagovao Patrisio i loptu poslao u korner.

U 50. minutu viđena je ubedljivo najbolja prilika na meču kada je nakon odličnog šuta Patrisio odbio loptu do stative, a potom i u korner. Bio je to jedini način da se ovakav šut ukroti u meri da ne završi u mreži.

Na suprotnoj strani, Tejmi Ejbraham je bio u centru pažnje i da je pao, to bi izvesno značilo isključenje igrača Fejenorda.

Fejenord je nastavio da atakuje i ozbiljno ugrožava rivala, ali je Roma uspevala da se odbrani.

Roma je vešto koristila pad koncetracije Fejenorda i u kratkim izletima na protivničku polovinu pretvarala u šanse. Jedna od njih viđena je u 71. minutu kada je po lopti raspalio Veretu, ali je protivnički golman to odbranio.

Početkom 86. minuta i Pelegrini se oprobao, ali je golman Fejenorda ponovo bio na mestu, a u drugom minutu nadoknade vremena malo je nedostajalo da Holanđani dođu do izjednačenja nakon nesmotrene reakcije Krisa Smolinga.

Roma je na kraju izdržala i zasluženo ili ne stigla do prvog trofeja Lige konferencija, a Murinjo do petog iz isto toliko finala, čime je ušao u istoriju evropskog fudbala.

Ovo je ujedno i prvi evropski trofej za Romu, dok je Fejenord prvi put poražen u finalima za UEFA trofej.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke