Ferencvaroš u Evropi - kad je Fradi bio kontinentalna sila

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 30.11.2023.
12:15
Izvor: Sportske.net

Najtrofejniji klub Mađarske ostavio je veliki trag na Starom kontinentu.

EPA-EFE/Tibor Illyes
EPA-EFE/Tibor Illyes

Povezane vesti

Nije tako čest slučaj da jedan najtrofejniji klub u zemlji ispadne u drugi rang takmičenja, a upravo se to dogodilo Ferencvarošu 2007. godine. Popularni Fradi se u elitu vratio ekspresno i posle svega nešto manje od deset godina nastavio svoju strahovladu u mađarskom fudbalu. Ferencvaroš je najtrofejniji mađarski klub sa 34 titule prvaka zemlje uz 24 trofeja Kupa Mađarske, dok je značajne rezultate beležio i u Evropi.

Najveći uspeh Fradija predstavlja svakako osvajanje Kupa sajamskih gradova 1965. godine, nešto što će kasnije postati Kup UEFA pod pokroviteljstvom evropske fudbalske konfederacije. Mađari su imali sjajan tim kojeg su na terenu vodili legendarni Florijan Albert i kapiten Šandor Matrai. Te sezone 1964-65, redom su padali sve sami velikani evropskog fudbala. Za početak, Ferencvaroš je eliminisao neugodni Spartak Brno iz Čehoslovačke, da bi nakon toga pao i bečki Viner posle treće odigrane utakmice zbog identične gol-razlike.

Ekipa Jožefa Mesaroša uspela je nakon toga da eliminiše italijansku Romu i to dvema pobedama u Rimu i Budimpešti, da bi nešto teži zadatak imali protiv Atletika iz Bilbaoa. Baski su bili tvrd orah, ali je Fradi u trećem meču slavio sa ubedljivih 3:0 i otišao u polufinale. A tamo - “Bezbijeve bebe” iz Mančestera koje je predvodio legendarni Džordž Best. I sa Junajtedom je morala treća utakmica posle dvomeča, a Ferencvaroš je i tom prilikom slavio, ovoga puta sa 2:1.

Usledilo je potom veliko finale Kupa sajamskih gradova protiv velikog Juventusa i to u Torinu. “Bjankonere” je sa klupe predvodio Heriberto Herera, dok su na terenu delovali Kastano, Sarti, Leonsini, Španac Del Sol, Francuz Komban i Macija. Iako se činilo da će Juve uspeti da osvoji evropski trofej i to na domaćem tlu, šok za navijače priredio je Mate Feniveši koji je golom u 74. minutu doneo Ferencvarošu prvi posleratni evropski trofej. Fradi je dve godine kasnije ponovo mogao do trofeja, ali je u finalu zaustavljen od Lids junajteda.

Sledeću priliku za tako nešto, Ferencvaroš je dobio u sezoni 1974-75 i to pod trenerskom kapom Jena Dalnokija. Mađarski predstavnik je pre okršaja sa kijevskim Dinamom u Bazelu u finalu Kupa pobednika kupova eliminisao ozbiljne rivale. Posle lakog posla sa Kardifom, usledio je dvomeč protiv Liverpula kojeg je eliminisao zahvaljujući pravilu o golu u gostima. Nakon toga, na red je došao Malme kojeg je Fradi prošao zahvaljujući pobedi u gostima od 3:1. A onda, epsko polufinale KPK sa Crvenom zvezdom koje će ostati upamćeno i po rekordnom broju navijača koji su došli na popularnu Marakanu. Hroničari tvrde da je na beogradskom stadionu u trenutku odigravanja utakmice protiv Ferencvaroša bilo neverovatnih 110.000 ljudi, iako je zvanično prodati 96.070 karata.

To, međutim, nije pomoglo jugoslovenskom predstavniku, pa je Fradi otišao u finale gde ga je čekao Dinamo iz Kijeva. Izabranici Valerija Lobanovskog ubedljivo su slavili sa 3:0 i tako srušili evropski san jedne od najvećih evropskih ekipa u međuratnom periodu.

Nakon toga, Ferencvaroš nije bio ni blizu ovakvog evropskog uspeha, mada je 1995. godine postao prvi mađarski klub koji se plasirao u grupnu fazu reformisane Lige šampiona u kojoj pored Ajaksa i Reala iz Madrida nije mogao ništa, osim pobede nad Grashopersom.

Ove sezone, pod vođstvom Dejana Stankovića nastupaju u Ligi konferencija gde sa šest osvojenih bodova imaju šansu da se plasiraju u narednu rundu takmičenja. Gostovanje Čukaričkom u četvrtak od 21 čas biće prilika da se Fradi približi svom cilju posle razočaravajućeg ishoda u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke