FIFA maše papirima, UEFA nemoćna da spreči novi sistem takmičenja?

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 16.09.2021.
07:44
Izvor: Sportske.net

Teško da jedni drugima mogu da drže pridike o novcu...

EPA-EFE/ALI HAIDER
EPA-EFE/ALI HAIDER

Povezane vesti

FIFA neće odustastati. Namera Đanija Infantina je da izoluje Evropu u protivljenju predlogu novog sistema takmičenja. Većina ostalih konfederacija, pre svih ona najvažnija uz UEFA, južnoamerička su za to da se promeni tajming i da Mundijal bude igran svake dve godine.

Svetska kuća fudbala je sprovela istraživanje koje će biti predstavljeno u narednim danima. Navijači su navodno u velikoj većini podržali predlog.

To se posebno odnosi na mlade koje FIFA ima nameru da regrutuje za fudbal, odnosno kao fanove i na ljubitelje fudbala van Evrope.

Nije teško shvatiti da bi Azija koja je zlatni rudnik, ali i Amerika koju treba osvojiti želeli promene zbog prilike da igraju sa najboljima, što mobiliše navijače. 

Što se igrača tiče, oni vrhunski naravno su protiv jer to povećava broj utakmica, ali ako govorimo o većini iz manjih zemalja jasno da je to prilika da zablistaju na velikoj sceni, odnosno veći broj šansi da budu pred očima čitavog sveta.

Oni koji se protive odluci upozoravaju na to da su ankete u stvari sprovedene među ljudima koji nemaju mnogo veze sa fudbalom odnosno gledaju ga svake četiri godine.

Tradicionalisti smatraju da je fudbala i to vrhunskog u najboljim ligama više nego dovoljno, tu je i Liga šampiona i nije jasno šta pokreće FIFA osim naravno gladi sa novcem.

Ali, teško da UEFA može da im drži pridike jer je zasnovana apsolutno na istim principima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke