FIFA menja pravilo igranja rukom!

Autor: Beta Beta
petak 06.11.2020.
20:43
Izvor: Beta

Predsednik Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) Djani Infantino rekao je da će ta organizacija proceniti predlog Evropske fudbalske unije (Uefa) o promeni pravila igranja rukom kako bi se sprečilo donošenje odluka koje štete fudbalu.

EPA-EFE/ALI HAIDER
EPA-EFE/ALI HAIDER

Povezane vesti

Infantino je to naveo u pismu predsedniku Uefa Aleksandru Čeferinu, u koje je agencija Asošiejted pres danas imala uvid.

Infantino je naveo da Fifa teži "poštenju, doslednosti i transparentnosti" u vezi sa pravilima o kojima se intenzivno raspravlja.

Čeferin je prošle nedelje pisao Infantinu i tražio da se vrati pravilo koje dozvoljava sudijama da procene da li je igranje rukom fudbalera bilo namerno ili slučajno i da se spreči niz "mnogih nepravednih odluka".

U svom odgovoru Čeferinu, Infantino je naveo da će o predlogu Uefa biti reči na sastanku Medjunarodnog borda fudbalskih saveza (IFAB) ovog meseca.

"Ovo nije prvi put da je to pravilo u centru diskusije i verujem da neće biti ni poslednji put. Verujem da intenzitet rasprave o ovom odredjenom delu igre dobro ilustruje strast prema našem sportu i suptilnosti koje ga čine jako privlačnim", naveo je Infantino u pismu.

Izmenom pravila 2019. godine utvrdjeno je da je prekršaj napravljen ako su ruke fudbalera raširene u neprirodnom položaju u trenutku kada ga pogadja lopta.

Promenu fudbalskih pravila nadgleda IFAB, Fifa kontroliše polovinu od osam glasova, a četiri glasa drže Fudbalski savezi Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske.

Tehnički i fudbalski savetodavni odbori IFAB sastaće se ovog meseca uoči Generalne skupštine sledeće godine. čInfantino je rekao Čeferinu da je obavešten da će predlog Uefe o igranju rukom biti na dnevnom redu.

"Kao što ste tačno istakli, naš fokus ne bi trebalo da bude usmeren samo na razmatranje potencijala predloženih izmena, već i na razmatranje efikasnosti izvršenih promena", naveo je predsednik Fife.

Za promenu je i trener Čelsija Frenk Lampard, čija je ekipa imala korist od sadašnjeg pravila, nakon što joj je dosudjen diskutabilan penal zbog igranja rukom jednog igrača Rena tokom utakmice u Ligi šampiona u sredu.

"To je pravilo koje niko ne voli, ni oni koji igraju fudbal, ni oni koji gledaju fudbal", rekao je Lampard.

Baner

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.