FIFA na udaru evropskih klubova

Autor: Maša Vuković
petak 24.09.2021.
12:40
Izvor: Sportske.net

Protiv održavanja Svetskog prvenstva na svake dve godine.

Epa/Nick Soland

Povezane vesti

Evropski fudbalski klubovi optužili su danas Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA) da krši zakonske obaveze time što požuruje odluku o promeni formata Svetskog prvenstva da se turnir održava na svake dve godine, umesto kao do sada, na četiri.

FIFA je poslednjih nedelja u jakoj kampanji za promenu formata Mundijala, a program je prvo predstavila bivšim fudbalerima, što je naljutilo pojedine fudbalske organizacije. Takođe, FIFA pokušava da stekne i podršku navijača širom sveta.

Evropska fudbalska unija (UEFA) i Južnoamerička fudbalska konfederacija se protive predlogu i naveli su da bi mogli da bojkotuju dodatne turnire. Takodje, nedavno je Fudbalski savez Nemačke kritikovao planove FIFA, uz upozorenje da će igrači biti pod većim rizikom od povreda i da će ženska takmičenja biti u senci.

Sa UEFA se slaže i Evropska asocijacija klubova (ECA), koja predstavlja 234 kluba.

ECA je saopštila da bi podržala uravnoteženiji pristup klupskom i medjunarodnom fudbalu tako što bi se smanjio broj "prozora" u godini za igrače koji igraju za reprezentacije, kako bi se smanjilo opterećenje na igrače.

Klubove  muči nedostatak angažmana FIFA na radu međunarodnog kalendara od 2024. godine.

"ECA je sa ozbiljnom zabrinutošću pratila Fifino pokretanje reklamne kampanje. Fifa očigledno pokušava da projuri kroz reforme kalendara, pogotovo uvodjenjem Svetskog prvenstva na dve godine. To je bio niz unapred odredjenih odluka i komunikacija... u direktnom i jednostranom kršenju odredjenih zakonskih obaveza", navodi se u saopštenju ECA.

"Osim znatnog nedostatka istinskih, ili bilo kakvih konsultacija, a kako su mnogi akteri istakli prethodnih dana, predlozi FIFA doveli bi do direktnog i destruktivnog uticaja na klupski fudbal, domaći i medjunarodni. Osim toga, predlozi bi doveli u opasnost zdravlje i dobrobit igrača. Umanjili bi vrednost i značaj klupskih i domaćih takmičenja", dodaje se.

Takođe, Asocijacija je istakla da bi novi format "umanjio" i napravio problem u kalendaru ženskih fudbalskih takmičenja.

"Sve odluke u vezi sa daljim kalendarom takmičenja mogu se doneti samo uz saglasnost fudbalskih klubova, uz obavezu dobrobiti igrača i u skladu sa pravnim obavezama, koje ne bi trebalo da se ponovo navode", navodi se u saopštenju.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.