FIFA najavila - ukinuto pravilo koje je nerviralo napadače

Autor: Aleksandar Golubović
petak 05.03.2021.
21:30
Izvor: Beta

Veoma važna odluka.

Epa/Nick Soland
Epa/Nick Soland

Povezane vesti


Međunarodni bord fudbalskih asocijacija (IFAB) zadužen za promenu fudbalskih pravila odlučio je da slučajno igranje rukom igrača u akciji prilikom postizanja gola više neće biti kažnjivo.

Posle ove odluke, gol neće biti poništen kada igrač, prema proceni sudije, slučajno igra rukom u akciji prilikom postizanja gola ili ako rukom postigne gol. Promena pravila stupiće na snagu od 1. jula, ali je IFAB naveo da takmičenja imaju mogućnost da ih primene i ranije.

Uredba je promenjena posle sve većeg nezadovoljstva igrača, trenera i navijača povodom prestrogog poništavanja golova, otkako je pre dve godine uvedena.

"Posle analize svega, postojao je osećaj da je to možda preterano. To je bila percepcija javnosti i percepcija koju smo imali u IFAB. Zbog toga smo izmenili ovu uredbu", rekao je predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino.

Gol će i dalje biti poništen kada fudbaler igra rukom, a sudija proceni da je postojala namera.

IFAB je takodje naveo da razmatra mogućnost da pravilo o pet izmena tokom utakmica ostane na snazi i na Svetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke