FIFA ozbiljno shvata borbu protiv rasizma i diskriminacije

Autor: Beta Beta
ponedeljak 26.09.2016.
21:18
Izvor: Beta

Generalni sekretar Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Fatma Samura rekla je danas da ta organizacija vrlo ozbiljno shvata borbu protiv rasizma, uprkos tome što je rasformirala radnu grupu za nadgledanje diskriminacije.

BETA/AP Photo/Michael Probst
BETA/AP Photo/Michael Probst

Povezane vesti

Agencija "Asošiejted pres" juče je objavila da je Fifa rasformirala radnu grupu, "pošto je njen zadatak završen posle tri godine".

"Radna grupa je imala vrlo sepcifičan mandat koji je, prema našim saznanjima, u potpunosti ispunula. Njene preporuke su sada pretvorene u program koji je veoma jak", rekla je Samura na konferenciji Sokereks.

Samura je u maju imenovana za generalnog sekretara Fifa i postala je prva žena i prvi takav funkcioner iz Afrike, u sklopu promena koje je uveo novi predsednik svetske kuće fudbala Đani Infantino.

"Moje prisustvo je snažna potvrda da Fifa ima nultu toleranciju prema diskriminaciji i da je to inkluzivna organizacija. Mi u Fifi ozbiljno shavatamo našu ulogu kao svetske fudbalske organizacije u borbi protiv diskriminacije", rekla je Samura, koja dolazi iz Senegala.

Radnu grupu za nadgledanje diskriminacije osnovao je 2013. godine tadašnji predsednik Fife Sep Blater, a predsednik je bio Džefri Veb, potpredsednik Fife, sve dok nije uhapšen prošle godine u sklopu istrage američkih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu.

Veb je priznao krivicu za reketiranje, a njega je na čelu radne grupe u septembru 2015. godine zamenio predsednik Fudbalskog saveza Konga Konstant Omari.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke