FIFA planira pet novih pravila, ovo neće biti fudbal, već hokej!

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 19.07.2021.
10:25
Izvor: Sportske.net

Na šta bi ovo ličilo...

Beta/Walter Bieri/Keystone via AP

Povezane vesti

Probni balon je već bačen, turnir mladih na kome igraju PSV, AZ Alkmar, Briž i Lajpcig igra se po novim pravilima, FIFA testira ono što deluje kao fudbalsko samoubistvo. 

Radi se o novim pravilima za koje Infantino i saradnici smatraju da bi povećao udeo mlade publike u gledanosti, tačnije, naslanja se na ono što su pričali Perez i Anjeli u pokušaju da oforme Superligu, nove generacije nisu zainteresovane za igru u sadašnjem obliku.

O kojih pet pravila se radi?

Ideja je da se sve ubrza, da bude dinamičnije, sa što manje prekida, ali i da traje kraće, zbog pada sposobnosti ljudske pažnje.

Prvo je promena dužine, umesto 2x45 minuta, igralo bi se 2x30 minuta efektivno, kao u košarci, što bi odugovlačenje učinilo besmislenim.

Što se tiče izmena, one bi bile praktično neograničene. Zbog korone već godinu i po dana je broj izmena podignut sa 3 na 5, sada bi trener mogao da promeni ceo tim. Ovo je povezano sa prethodnim pravilom, jednostavno, ne bi bilo gubitka vremena oko izmena.

Treće su isključenja kao u hokeju, rukometu, vaterpolu, ova ideja nije novac, "narandžasti" karton, kada ga dobijete morate van igre na pet minuta, bez prava zamene. Što se penala, žutih i crvenih kartona tiče tu sve ostaje isto.

Četvrto pravilo je iz futsala, aut se izvodi nogom umesto rukom i to je uvod u revolucionarnu promenu, igrač ne mora prilikom prekida da doda loptu rivalu, sam iz auta i kornera može da započen akciju, što po FIFA ubrzava dinamiku igre.

Na šta će ličiti, ako se donesu ova pravila videćemo, u biti starijih je da se opiru promenama, ali nema garancija da će ovo privući mlade generacije. Fudbal bi se ovako približio nekim američkim profesionalnim sportovima, ali svejedno, sigurno da bi starije generacije teško prihvatile ove izmene.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.