FIFA sprema revoluciju, hoće li novac pobediti i ovaj put?

Autor: Aleksandar Golubović
ponedeljak 20.12.2021.
20:50
Izvor: Sportske.net

Jasne namere Infantina i saradnika.

Beta/Walter Bieri/Keystone via AP
Beta/Walter Bieri/Keystone via AP

Povezane vesti

Već neko vreme aktuelna je tema da se Svetsko prvenstvo organizuje na svake dve umesto dosadašnjih četiri godine, a kada sam malo dublje uđe u tematiku jasno je da novac osnovni motiv FIFA u ovom slučaju.

Nagradni fond bi u slučaju da ova zamisao oživi bio povećan sa dosadašnjih 5,3 na neverovatnih 8,6 milijardi evra i jasno je da je finansijki motiv glavni argument i ideja vodilja kojom se rukovodi FIFA.

Dodaje se da će ova ideja zaživeti od 2026. godine te da će na Mundijalu učestvovati 48 ekipa podeljenih u 16 grupa od po tri reprezentacije.

Sve bi trebalo da bude potvrđeno u martu i svaka federacija koja podrži ovaj predlog dobiće 16 miliona evra.

Ovakvo odigravanje Mundijala uslovilo bi, prema tvrdnjama iz FIFA, povećanje bruto domaćeg proizvoda na svetskom nivou za 136 milijardi tokom perioda od 16 godina, što bi stvorilo mogućnost otvaranja dva miliona radnih mesta.

Uprkos tvrdnji da ovakva ideja počiva na zdravim osnovama, najveći protivnici dolaze iz Evrope, gde je manje od polovine saveza podržalo predlog.

Ostaje da se vidi šta će biti do marta kada će se i zvanično potvrditi ili odbaciti predlog koji će značajno promeniti poredak u fudbalskom svetu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke