FIFA staje na put klubovima, pozajmice više neće biti iste

Autor: Aleksandar Golubović
četvrtak 20.01.2022.
15:45
Izvor: Sportske.net, Beta

Evo o čemu je reč.

Epa/Nick Soland

Povezane vesti

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) spremna je da uvede ograničenja u vezi sa brojem igrača koje klubovi mogu da pošalju na pozajmice u strane klubove.

Prema danas objavljenim planovima FIFA, od sezone 2022/2023 klubovi će biti ograničeni na osam igrača koje su doveli na pozajmicu i na osam igrača koje su pustili na pozajmicu. U sezoni 2023/2024 kvota će biti smanjena na po sedam, a na po šest igrača u sezoni koja počinje posle 1. jula 2024.

Planovi koje je FIFA izložila imaju za cilj da zaustave bogate klubove da gomilaju igrače, da podstaknu razvoj talenata iz svojih klubova i da promoviše ravnotežu u konkurenciji u fudbalu.

Ograničenja koja bi trebalo da stupe na snagu u julu imaju ograničeni obim, pošto su igrači starosti 21 godine i mladji izuzeti od tog pravila i potrebna im je dodatna saradnja nacionalnih Fudbalskih saveza.

To znači da bi klubovi iz svojih akademija mogli da šalju neograničeni broj svojih mladih igrača gde god požele.

Klubovi će biti ograničeni i na broj dogovora koje mogu da postignu sa jednim stranim klubom - tri igrača dovedena i tri igrača puštena na pozajmicu u bilo kom trenutku.

Takođe, navodi se da bi kratkoročne dogovore trebalo zabraniti, kao i pozajmljivanje igrača koji su već poslati na pozajmicu.

Mininalni ugovor o pozajmici biće izmedju dva prelazna roka, uglavnom to su u januaru i u periodu izmedju juna i avgusta, a maksimalni period biće godinu dana.

FIFA je navela da će predlog o novom sistemu pozajmica najverovatnije biti razmatran u martu i da bi mogao da počne sa primenom za medjunarodne ugovore od 1. jula.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.