FIFA "The Best" - Mesi, Pep, a u timu sveta - Šestorica "građana"!

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 15.01.2024.
22:30
Izvor: Sportske.net

FIFA je danas dodelila nagrade za najbolje u 2023. godini!

EPA/ALBERTO ESTEVEZ
EPA/ALBERTO ESTEVEZ

Povezane vesti

FIFA je danas proglasila najbolje u 2023. godini.

Na svečanoj ceremoniji, izabrani su najbolji u 2023. godini, a to su Lionel Mesi i Pep Gvardiola.

Lionel Mesi je tako po osmi put postao najbolji po izboru FIFA u kalendarskoj godini, čime je zaokružio godinu iz snova posle osvajanja Mundijala sa Argentinom. 

Inače, tu je još jedan zanimljiv podatak - Mesi je 17. godinu zaredom u timu sveta po izboru FIFA, što je novi rekord. 

Mesi je nagradu osvojio ispred norveškog napadača i igrača Mančester sitija Erlinga Halanda, koji je po mnogima bio glavni favorit za osvajanje nagrade.

Nagradu za najbolju fudbalerku godine ponela je igračica Barselone Aitana Bonmati iz Španije, koja je sa svojom reprezentacijom osvojila ove godine titulu Svetskog prvaka.

Trener godine u izboru Fifa je menadžer Mančester sitija Pep Gvaardiola. Španac je sa Sitijem prošle sezone osvojio Ligu šampiona, Premijer ligu i FA kup, a odličnu sezonu je krunisao osvajanjem Svetskog klupskog prvenstva.

Brazilski čuvar mreže i igrač Mančester sitija Ederson proglašen je za najboljeg golmana, dok je u ženskoj konkurenciji nagradu osvojila Engleskinja Meri Erps koja nastupa za Mančester junajted.

U konkurenciji dama, za najbolju trenerku godine izabrana je selektorka engleske reprezentacije Holanđanka Sarina Vigman. Ovo je četvrti put da je osvojila ovu nagradu u izboru Fifa, nakon 2017, 2020. i 2022. godine.

Zanimljivo, u timu godine se nalaze čak šestorica igrača Sitija, a on izgleda ovako:

Kurtoa, Voker, Stouns, Ruben Dijaš, Bernardo Silva, De Brujne, Džud Belingem, Lionel Mesi, Vinisijus Žunior, Kilijan Mbape i Erling Haland. 

Nagradu "Puškaš" za najbolji gol godine osvojio je Brazilac Giljerme Madruga, za pogodak koji je postigao u duelu svoje ekipe Botafoga protiv Novorizontina, u meču druge brazilske lige. On je u tom susretu sa preko 20 metara "makazicama" zatresao mrežu.

Nagradu za fer-plej osvojila je reprezentacija Brazila, koja je nosila skroz crne dresove u znak podrške za svog saigrača Vinisijusa koji je dugo na meti rasističkih napada.

Slažete li se sa ovakvim izborom FIFA? 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke