Filmska priča - Kako je Radomir Antić ukrstio puteve Milinku Pantiću i Robiju Prosinečkom?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 24.09.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

U susret “Madrilenju” jedna posebna priča.

Povezane vesti

Večeras je na programu novi "madrilenjo", Atletiko Madrid će ugostiti Real Madrid, što je još jedna lepa prilika da se prisetimo našeg Radomira Antića, koji je trenirao oba velikana iz prestonije Španije.

Kao što je poznato, Radomir Antić je u španski fudbal kao trener stigao 1988. godine kada je preuzeo Saragosu, a odlične rezultate i njegov trenerski potpis prepoznao je Real Madrid koji ga je angažovao 1991. godine. Antić je odmah naručio dobro poznato pojačanje sa naših prostora - Roberta Prosinečkog, aktuelnog šampiona Evrope sa Crvenom zvezdom.

Nažalost, stvari po Robija u Madridu nisu išle po planu. Prosinečki je imao problema sa povredama mišića, često je bio van terena, a kao stranac plaćen prevedeno u današnju sumu - 15 miliona evra, bio je pod posebnom lupom javnosti. U prvoj sezoni odigrao je samo tri ligaška meča, dao je jedan gol i to Barseloni, u naredne dve je igrao znatno više, 36 i 32 utakmice, ali nije opravdao očekivanja. I tada, opet je Radomir Antić bio taj koji ga je "izvukao". Srbin je dobio otkaz u Realu tokom prve Robijeve sezone, a 1994. sedeo je na klupi Ovijda. Prosinečki nije imao ponuda, nije bio tražen kao nekada, te je zato Radomir Antić uspeo da ga dovede na pozajmicu.

Kako kaže Robi, Antić je imao taj dar i želju da "vrati otpisane iz mrtvih" i znao je kako da im nađe žicu.

"Voleo je otpisane igrače, video je u njima poseban potencijal i znao je da ih vrati u život. To nije bilo samo u mom slučaju, on je to radio sa mnogima i u Atletiku i Ovijedu, kasnije u Barseloni. mali smo izvanredan odnos. On je u Realu radio odličan posao, imao je prednost nad Barselonom. Posle tri godine u Realu pod njegovim nagovorom sam otišao kod njega Ovijedo. Posle Madrida, vratio sam se pravom fudbalu, odigrao sam jednu od najboljih sezona, a za to je bio najzaslužniji Radomir. On mi je vratio samopouzdanje i vratio me iz mrtvih. Posle te sezone, otišao sam i u Barselonu...", prisetio se Prosinečki dve decenije kasnije.

Da sve bude još neverovatnije, on je u Barselonu otišao nakon što je odbio novi poziv Radomira Antića - da mu se pridruži u Atletiko Madridu! Nakon zajedničke sezone u Ovijedu, Prosinečki se kao preporođeni igrač vratio u Real Madrid, a Antić je dobio poziv Atletika koji nije mogao da odbije. Želeo da ponovo Prosinečkog, ali je Hrvata tada zvao i veliki Johan Krojf da pređe u Barselonu! Međutim, to nije kraj ove filmske priče, jer je umesto Prosinečkog, u Atletiko Madrid stigao - Milinko Pantić!

"To  je život, nekad praviš greške, nekad prave odluke. Želeo me je Johan Krojf, želela me je jedna Barselona. Bila je privilegija da odem u Barselonu, jer je malo onih igrača koji su igrali za oba kluba.  I onda umesto mene, u Atletiko dođe Panta, on odigra najbolju sezonu u karijeri, igrali smo to finale Kupa kralja, on je dao gol. Panta je postao legenda Atletika, a ja sam u Barseloni proveo nešto više od godinu dana. To je sudbina, kada bismo uvek znali šta nas čeka u životu, nikada ne bismo pravili greške. Srećan sam bio i zbog Pantića i zbog Antića, zaslužili su da postanu takve legende u Španiji", rekao je Prosinečki.

I Milinko Pantić je otkrio svoju stranu ovog posebnog scenarija sa Radomirom Antićem kao glavnim likom. Milinko je dočekao 29. godinu, da ostvari transfer karijere, a Antićev poziv je promenio sve.

"To je bila filmska priča. Radomira sam poznavao još iz Partizana. Tačnije, on je mene skautirao još dok sam bio u Loznici, tačnije u u Jedinstvu iz Malog Zvornika. Upoznali smo se i sarađivali u Partizanu, a onda su nam se putevi razmimoišli. Ipak, sudbina je htela da nam se opet spoje, ne postoji drugo objašnjenje. To su bila neka druga vremena, mene zove Radomir pita za neke kasete, snimke mojih partija, a ja ih nisam imao i rekao mi je "moraš da ih nabaviš". Zamolio sam jednog novinara u Grčkoj da mi prikupi materijal, ja sam probao da ih pošaljem poštom, vraćali su mi pošto ih nisam dobro zapakovao i ja sam odustao. Onda je moja supruga opet pokušala i uspela.

Sledeće čega se sećam, ja na pripremama sa Panioniosom u Srbiji, u Lepenskom viru, Antić je preuzeo Atletiko i saznam da se pominje da hoće Roberta Prosinečkog i Slavišu Jokanovića! I ja opet dignem ruke...

I pazi šta se onda desi, putem sekretarice na fiksnom telefonu, Radomir javi da ne potpisujem ni sa kim, da računa na mene i da će mi javiti detalje. Posle nekoliko dana, eto mene u Madridu. Imam 29 godina, stižem za nekih 750.000 dolara, što je smešna cifra. I tako je počela ta čudesna priča", otkriva Milinko Pantić.

Što bi se reklo popularnim fudbalskim rečnikom - "ostalo je istorija". Antić i Pantić su stigli zajedno, istog leta, kada se Atletiko jedva spasio ispadanja u sezoni 1994/95. Kako kaže Pantić, Radomir je napravio tim koji je verovao u jednu ideju i u svaku njegovu reč. Ne samo njemu, svima je bio kao otac.

"Promenio je mentalitet ekipe, bavio se najsitnijim detaljima, a najviše je obožavao prekide i zato sam mu ja bio i potreban. Kao što sam i rekao, dali smo većinu golova iz prekida, svi smo disali kao jedan. Navijači su to osetili i u Atletiku su nam tada bili i 13. i 14. igrač. Ta godina je najveća u istoriji Atletika, a za to je zaslužan Radomir Antić", istakao je Pantić.

On je takođe podvukao koliko su ga u Španiji više cenili nego što je bio slučaj u našoj zemlji...

"Vidi, Radomir Antić je bio tip koji kada izađe na ulice jednog Madrida, ceo saobraćaj stane. To ne može da se desi ako neko nije fudbalska i ljudska gromada. To da li je bio dovoljno poštovan u Srbiji ili ne, verovatno svi imaju isti odgovor. Ne mogu reći da je drugačije ni sa mnom. Bio sam proglašen za igrača godine u Španiji, postao sam legenda Atletiko Madrida, a imam ukupno dva nastupa za reprezentaciju. Jednostavno, tako je", ističe Pantić.

Atletiko Madrid i Real Madrid sastaće se ove nedelje u 21 čas, a naš Radomir Antić nikada nije propuštao veliki madridski derbi i imao je uvek posebno svoje mesto u loži. Ovo je bio pravi trenutak da se prisetimo njegove veličine i trenerskog umeća…

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke