Finala za poželeti, šest kandidata, tri mesta i jedan debitant u najavi!

Autor: Milovan Longinov
utorak 26.03.2024.
13:15
Izvor: Sportske.net

U utorak uveče će se konačno kompletirati sve grupe na Evropskom prvenstvu.

Povezane vesti

Došlo je vreme da se konačno popune grupe D, E i F na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, koje počinje 14. juna.

U utorak uveče su na programu finala baraža Lige nacija u „stazama A, B i C“, nakon kojih ćemo znati sve učesnike takmičenja za koje je žreb održan još 2. decembra.

Polufinalni mečevi odigrani su u četvrtak i može se reći da nije bilo iznenađenja.

Finale „staze A“ će u Kardifu igrati Vels i Poljska, u finalu „staze B“ će Ukrajina u poljskom Vroclavu biti nominalni domaćin Islandu, dok će u finalu „staze C“ snage u Tbilisiju odmeriti Gruzija i Grčka.

Na prvi pogled je jasno da postoji mogućnost da na Euru vidimo jednog debitanta, a to bi mogla da bude selekcija Gruzije, koja će ispred sebe imati blagog favorita Grčku, prvaka Evrope iz 2004. godine, ali i istorijsku šansu, jer će se utakmica igrati pred više od 50.000 njenih navijača.

I jedni i drugi su autoritativno stigli do ovog finala, Gruzija je nadigrala Luksemburg pred svojom publikom i slavila sa 2:0, dok su Grci u Atini deklasirali Kazahstan sa 5:0. Izabranici legendarnog Francuza Vilija Sanjola su bili puno bolji rival i zasluženo su slavili, iako su bili lišeni pomoći svog najboljeg igrača Kviče Kvarackelije, koji je odrađivao suspenziju zbog žutih kartona. Fudbaler Napolija će biti na raspolaganju za finale. U njegovom odsustvu je blistao napadač Budu Zivzivadze, koji je bio dvostruki strelac. Grčku sa klupe predvodi Urugvajac Gus Pojet, u pitanju je veoma solidna ekipa, koja zna da igra na rezultat i nemojte se začuditi ukoliko u Tbilisiju vidimo veliku neizvesnost, pa možda čak i produžetke i penale.

Utakmica koja puno obećava je ona u kojoj će se sastati Vels i Poljska. Šanse su ovde baš 50:50, ali domaći teren je nešto što bi trebalo uzeti u obzir, jer su Velšani jedna ekipa u Kardifu, a potpuno druga kada odu na gostovanja. I jedni i drugi su bili neizostavni deo Eura, od kada se on igra u formatu sa 24 ekipe, ali sada će biti mesta samo za jedne. Poljska je posebno podbacila u kvalifikacijama i dozvolila sebi da bude iza Albanije i Češke u svojoj grupi, Vels je imao veliku šansu, ali ju je prosuo na gostovanju u Jermeniji, pa je na kraju očekivano završio iza Turske i Hrvatske. Sada više nema popravnog, sve staje u 90 ili 120 minuta i ovde treba očekivati pravi spektakl i kvalitetan meč. Vels deluje moćno kada igra kod kuće, a Poljska u svom sastavu ima igrače koji mogu da iznesu jedan ovakav susret i prelome ga u njenu korist. Poljaci su u polufinalu deklasirali Estoniju sa 5:1, a da Levandovski nije da gol, dok su Velšani bili skoro pa jednako ubedljivi i tukli su neugodne Fince sa 4:1.

Ukrajinci su najteže od svih stigli do finala. Gubili su u Zenici od Bosne i Hercegovine sa 1:0 sve do 85. minuta, a onda su u finišu izveli pravi “blickrig” i preko Jaremčuka i Dovbika preokrenuli rezultat. Islanđani su na krilima sjajnog napadača Đenove Alberta Gudmundsona, koji je upisao het-trik, “razbili” Izrael u Budimpešti sa 4:1 i pokazali Evropi i svetu da generacija koja je igrala Euro 2016. i Mundijal 2018. godine nije bila “incident”, već da u ovoj zemlji od svega 380.000 stanovnika postoji ozbiljan sistem, koji bi eto već sada mogao da donese i veliki rezultat u vidu plasmana na šampionat Evrope sa potpuno renoviranim timom, posle smene generacija.

Ali, neće Islanđanima biti lako. Ukrajina je preozbiljna reprezentacija, puno je kvaliteta skoncentrisano u ekipi koju predvodi Sergej Rebrov i nominalni domaćin je svakako favorit da ode na takmičenje na kom je pre tri godine dogurao čak do četvrtfinala.

I na kraju da podsetimo, pobednik baraža “staze A” će na EP igrati u grupi D sa Francuskom, Austrijom i Holandijom. Pobednik baraža “staze B” će biti u grupi E sa Belgijom, Rumunijom i Slovačkom, dok će pobednik baraža “staze C” otići u grupu F sa Portugalom, Turskom i Češkom.

 

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke