Finale pre finala? Flamengo na Palmeiras!

Autor: Milovan Longinov
sreda 31.07.2024.
23:50
Izvor: Sportske.net

Dva najjača tima u ovoj deceniji će se posle mnogo godina sudariti u kupu…

Povezane vesti

Brazilski kup je verovatno najvažnije nacionalno kup takmičenje u Južnoj Americi. Razlog je karta za Kopa Libertadores. Verovatno znate, zbog koeficijenta, osvajač ovog takmičenja ide direktno u kontinentalnu elitu.

Velikani se uključuju od osmine finala, igraju se dva meča, a već ova runda nam donosi veliki derbi Flamenga i Palmeirasa. Koliko je bitno neka posvedoči činjenica da je šampion odmarao tim za vikend, ali nije im se isplatilo. Izgubili su od Vitorije kod kuće i sada su u seriji loših rezultata, pali su na treće mesto na tabeli.

Ali, sve se da ispraviti, tim pre što su "Zeleni" prošle godine uspeli da stignu ogromnu prednost Botafoga iz prvog dela prvenstva i da odbrane titulu.

Upravo je to cilj Flamenga ove godine, sprečiti het-trik Palmeirasa, bitka u Kopa Libertadores se podrazumeva.

Po nama, ovo nisu samo dva najbolja tima Brazila, već i kompletnog kontinenta.

Naime, "Porko" iz Sao Paula je osvojio Kopa Libertadores 2020. i 2021. dok je Flamengo slavio 2019. pa 2022. Eto, seriju ova dva velikana je prekinuo Fluminense prošle godine, a ova dominacija klubova iz Brazila pokazuje koliko je Serija A jača od ostalih liga na kontinentu.

Flamengo i Palmeiras nisu bili veliki rivali kroz istoriju, nema gradske arome sudara, takođe, Flamengo u međudržavnim rivalstvima ima veliku netrpeljivost iz osamdesetih sa Atletiko Mineirom (pisali smo o tome). Tada je Ziko predvodio "rubro-negra", Palmeiras je osamdesetih bio slabiji. Nekako su ova dva velikana uspela da se mimoiđu u velikim periodima svoje istorije, do pre nekoliko godina.

Palmeiras je svoju titulu iz 2021. odbranio baš protiv Flamenga u finalu u Montevideu kada je Dejverson golom u produžetku slomio srca navijačima iz Rija.

Prošle godine su "zeleni" dobili i meč u Superkupu u Braziliji na stadionu koji nosi ime velikog Manea Garinče, bilo je 4:3 u fantastičnom meču u kome su se "crveno-crni" dva puta vraćali, ali je junak Gabrijel Menino doneo trofej Palmeirasu. Meč je obilovao grubim startovima, prepirkama, na kraju je i trener Palmeirasa Abel Fereira isključen.

Zanimljivo, u prvenstvu, iako su osvojili dve titule prvaka u nizu, fudbaleri Palmeirasa nisu dobili Flamengo od 2017. godine! Zvuči neverovatno, od te pobede u Sao Paulu, divovi su se sastali 13 puta u šampionatu, šest pobeda ekipe iz Rija i sedam remija. 

Međutim, u tom periodu, Flamengo je osvojio dve titule i to poslednju 2020. dok je Palmeiras tri puta bio prvak i ima kup iz 2020. Flamengo je kup Brazila osvojio pre dve godine, posle maratonske penal serije protiv Korintijansa. 

Ovi timovi u kupu nisu igrali u ovom veku, i iako je liga važnija, sigurno da će ovaj duel na neki način biti poslastica u ovogodišnjem takmičenju.

Ima još zanimljvih mečeva, ali je najveći favorit Sao Paulo protiv Gojasa. Gosti su ispali prošle sezone u Seriju B, nije ni da im tamo ide sjajno, mada će se verovatno boriti za ekspresni povratak. "Trikolor" ozbiljno shvataju kup, brane trofej i po tradiciji igraju mnogo bolje na "Morumbiju" pa treba očekivati da reše stvari pre revanša u Gojaniji.

Korintijans je u nevolji, pisali smo o njihovoj višegodišnjoj krizi, "Timao" je malo popravio formu posle serije loših rezultata i smene Antonija Oliverire pre nekih mesec dana. Na klupi je poznati Argentinac Ramon Dijaz, Sudamerikana i brazilski kup biće glavne mete. U osmini finala "crno-beli" idu na Gremio, za vikend su timovi igrali 2:2 u prvenstvu. Tim iz Porto Alegrea loše igra u prvenstvu, platili su ceh nastupima u Kopa Libertadores.

Atletiko Mineiro ima protivnika iz druge lige, "Kardinale" iz Alagoaša, tim sa Atlantika koji ne bi trebalo da bude prepreka "Petlovima". Fluminense će u prvom meču gostovati Žuventudu, kako igra prvak Južne Amerike (smenili su trofejnog trenera Diniza) neće biti lako. Mada, i njihova forma je u usponu od dolaska Mana Menezesa. Bivši selektor Brazila je stabilizovao odbranu. 

Paranaense bi kod kuće trebalo da dobije Bragantino, neće biti mnogo golova, dueli Botafoga i Baije, osnono Atletiko Gojanensea i Vaska su za izbegavanje, makar u prvom meču...

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke