Fiorentina - Hose Viljalonga ne voli ljubičasto

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 29.05.2024.
11:15
Izvor: Sportske.net

Porazi od španskih klubova značajno uticali da Fiorentina osvoji samo jedan evropski trofej

Povezane vesti

Ekspanzija italijanskih klubova na međunarodnoj sceni donekle se poklopila sa nastankom Lige konferencija pa i ne čudi što se treći put zaredom u finalu ovog takmičenja našao tim iz Serije A.

Kao da je treće po kvalitetu UEFA takmičenje nastalo da omogući Fiorentini da se prvi put od 1961. godine okiti evropskim trofejom. Prethodne decenije za klub iz srca Toskane protkane su usponima i padovima, ali ne i trofejima koji su uvek merilo veličine kluba.

A sve je počelo kao iz bajke nakon osvajanja prvog Skudeta davne 1956. godine. Već na jesen Viola je debitovala na međunarodnoj sceni, a prvo učešće u Kupu šampiona donelo im je finale sa velikim Real Madridom.

Finale na stadionu „Santijago Bernabeu“ tog 30. maja 1957. godine rešeno je pobedom kraljevskog kluba 2:0. Fiorentina je dugo parirala Realu koji joj je slomio otpor tek u 69. minutu golom Alfreda Di Stefana sa penala, a potom Gento postavio konačan rezultat.

Kruna jedne od najuspešnijih decenija u istoriji kluba usledila je početkom naredne pošto je u finalu Kupa pobednika kupova 1961. godine savladan Glazgov Rendžers ukupnim rezultatom 4:1.

Tim legendarnog Đuzepea Kjapela rutinski je rešio u obe utakmice škotskog velikana. Luiđi Milan je sa dva gola doneo pobedu Violi u Glazgovu od 2:0, a trijumf u Firenci 2:1 obezbedio je prvi strelac ekipe Kurt Hamrin u 86. minutu meča.

Fiorentina je u prethodnim rundama eliminisala Dinamo iz Zagreba i Lucern, a jedini poraz na putu prvog evropskog trofeja ostvarila je na „Maksimiru“ kada je bilo 2:1 za „Modre“.

Već naredne sezone Viola je igrala novo finale Kupa pobednika kupova, ali joj je ponovo u direktnom okršaju za trofej bio koban madridski klub. Pola decenije nakon poraza od Reala, meru joj je uzeo Atletiko pošto je nakon 1:1 u Firenci slavio sa velikih 3:0 u revanšu.

Interesantno je da je Atletiko te sezone vodio legendarni Hose Viljalonga, trener koji je pet godina ranije sa Realom srušio Fiorentinu u borbi za evropski tron.

Finiš šezdesetih doneće Violi drugi Skudeto i priliku da se vrati u Kup šampiona gde će u sezoni 1969/70 dogurati do četvrtfinala.

Nakon eliminacije švedskog Estera i kijevskog Dinama, tim Bruna Pesaole ukrstio se u borbi za polufinale sa Seltikom, koji je pobedom 3:0 u prvoj utakmici u Glazgovu pokazao da je kvalitetniji.

Minimalna pobeda italijanskog tima u Firenci slaba je bila uteha za ekipu koja je te sezone završila na petom mestu Serije A.

Usledio je niz razočaravajućih rezultata sve do sezone 1989/90 kada je sjajna generacija „Ljubičastih“ igrala finale Kupa UEFA protiv Juventusa. Velikan iz Torina je slavio u prvoj utakmici 3:1, dok je revanš u Avelinu završen bez golova.

Alfa i omega u tadašnjem timu Fiorentine bio je legendarni Roberto Bađo, a na putu do finala padali su Atletiko Madrid, Sošo, kijevski Dinamo, Okser i naposletku Verder.

Berićetne devedesete godine u Firenci obeležiće Klaudio Ranijeri koji će za nekoliko sezona sa Fiorentinom preći put od drugoligaša do polufinaliste Kupa pobednika kupova.

Malo je nedostajalo da tim koji je predvodio Gabrijel Batistuta 1997. godine ode u finale. Na tom putu im se isprečio kasniji šampion Barselona. Nakon 1:1 na „Kamp Nou“ katalonski tim je golovima Fernanda Kouta i Pepa Gvardiole slavio u Firenci 2:0 i otišao u finale.

Rane dvehiljadite obeležio je period pod Đovanijem Trapatonijem i plasman u drugi krug Lige šampiona između Barselone i ambicioznog Arsenala.

U novoformiranoj grupi, Fiorentina je završila kao treća iza kasnijeg šampiona Mančester junajteda i španske Valensije.

Evropski uspon Viola je doživela krajem prve decenije ovog veka pod Đezareom Prandelijem. Malo je nedostajalo da 2008. godine igra finale Kupa UEFA, ali su na penale eliminisani od Rendžersa.

Iduće sezone samo zahvaljujući golu u gostima eliminisani su od Bajern Minhena u osmini finala Lige šampiona.

Tokom prošle decenije Fiorentina se ustalila kao redovni učesnik nokaut faze Lige Evrope, a najveći uspeh doživela je 2015. godine kada je u polufinalu glatko poražena od Sevilje.

Prethodna i ova sezona pokazale su da im je Lige konferencija takmičenje po meri. Pre godinu dana nisu imali sreće protiv Vest Hema, a ove srede od 21 sat imaće priliku za popravni.

Protivnik na novoizgrađenom stadionu AEK-a u Atini biće im izuzetan tim Olimpijakosa, koji će u svom gradu vrebati šansu da se domogne prvog evropskog trofeja.

Dva kluba se do sada nisu međusobno sastajala, što je razlog više da sa nestrpljenjem ispratimo meč u prestonici Grčke.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke