Fiorentina - “Svastika” pa poraz kao uvod u katastrofu!

Autor: Mladen Heleta
nedelja 06.10.2024.
12:30
Izvor: Sportske.net

Sećanje na crnu sezonu…

Povezane vesti

Fiorentina ima dugu istoriju protiv Milana, dobila je posle rata prva dva duela sa slavnim protivnikom, ali je uglavnom kasnije izvlačila deblji kraj. Bilo je teških poraza, ali ništa ne može da se poredi sa katastrofom koja puni za vikend 32 godine.

Bila je to jedna od najčudnijih "ljubičastih" sezona, a upravo je Milan nagovestio šta će se desiti sa toskanskim snovima. Sve je počelo od gostujućeg dres, ovaj kub je optužen da se u logou krije nacistička svastika. Iako je to bila teorija većine, klub je žestoko demantovao da je bilo ikakve namere. Dres je povučen, zalihe uništene, ali je postao kolekcionarsko blago za više od tri decenije.

Na terenu očekivanja su bila velika. Klub je investirao ogromnih 28 milijardi lira, otac i sin, Mario i Vitorio Čeki Gori su najavili borbu za vrh tabele. U Toskanu su stigli asovi poput Batistute, Efenberga, Ćića Bajana, Laudrupa, Dijega Latorea. Legendarni kapiten Dunga je otišao u Peskaru, kao i pokojni Stefano Borgonovo, a sezona je počela remijima protiv Đenoe i Lacija, da bi u septembru bila torpedovana Ankona (sedam golova, Batistuta se nije upisao), a onda je Argentinac sa par pogodaka zaustavio Inter u Milanu. Usput su Viole eliminisale Peruđu u prvoj rundi kupa, pa je klub neporažen završio prvi mesec u sezoni.

A onda je usledio crni dan.

Kapelov Milan, prvak ojačan Lentinijem, Savićevićem, Papenom, Bobanom koji se vratio sa pozajmice iz Barija je te nedelje stigao na "Franki". Fiorentina je golom omalenog Bajana povela, niko nije mogao da pretpostavi šta će se desiti. Verovatno su i navijači poverovali da Čeki Gori Junior zna nešto što oni ne znaju kada je pred meč u medijima najavio da će u Firenci početi primopredaja titule. Međutim, na kraju je bilo 7:3 za Milan. Do poluvremena 4:1, na krau su u finišu leteći Holanđani Van Basten i Gulit dokrajčili domaćina. Brutalni šampion je spustio "wannabe" izazivača na zemlju i nastavio seriju pobeda.

Međutim, do Božića je Fiorentini dobro išlo, slatki praznik su označile pobede protiv Rome i omraženog Juventusa, tukli su odmah posle Milana Peskaru i odličnu Sampdoriju, bilo je i par poraza, ali tabela je delovala lepo. Milan je bio neprikosnoveno 23 boda, Fiorentina na deobi drugog mesta sa Interom i Torinom koji su sakupili po 15 bodova.

Ništa nije nagoveštavalo katastrofu, ali je bludni sin Vitorio rešio da sam uništi tim. Iskusni Điđi Radiče je dobio otkaz već trećeg januara, posle prvog meča nastavka. Fiorentinu je srušila Atalanta u Firenci, predsednik je optužio iskusnog trenera da nema pojma, da je insistirao na zonskoj odbrani i poslao ga kući.

Sutradan je tvrdio da ima podršku navijača, da je šetao Firencom i da su ga zaustavljali navijači da mu čestitaju na potezu.

Iza smene se, pričalo se, krila afera između predsednikove žene Rite i trenerovog sina. Novi trener postao je Aldo Agropi, mnogo uspešniji kao igrač Torina, nego kao trener. Biće to njegov poslednji posao. Posle poraza od Atalante, usledila je serija od deset mečeva bez pobede, do trijumfa protiv Dungine Peskare. Do kraja prvensta, dobijen je samo Kaljari krajem marta, nova loša serija je poslala Fiorentinu u pakao Serije B. Trijumf protiv Fođe, Zemanovog "ludog" tima od 6:2 nije značio ništa.

Inače Agropi je smenjen posle poraza u Torinu od Juventusa krajem aprila. Očajnički potez bilo je imenovanje tandema Kjaruđi - Antonjoni (ovaj drugi je sigurno, uz Batistutu, najveća legenda kluba), ali na neobjašnjiv način su gubljeni bodovi. Batistuta je dao autogol protiv Atalante, protiv Udinezea u remiju protiv kuće izviždan je Efenberg, nisu pobedili ni u pretposlednjem kolu protiv Torina.

Prva nedelja juna, kraj prvenstva, poslednji meč, ispali su već Ankona i Peskara, Fiorentina je drhtala zajedno sa Udinezeom i Brešom. "Friulani" su imali 29 bodova, Rondinele koliko i Florentinci 28. Prema pravilima, ako timovi budu poravnati, onaj najslabiji u međusobnom skoru ispada, druga dva igraju plej-of za opstanak. Za Fiorentinu je samo jedna opcija bila spas. Da dobije Fođu, a da Udineze izgubi u Rimu. Na poluvremenu, Breša je vodila protiv Sampdorije, Udineze gubio u prestonici. Da je tako ostalo, Udineze bi ispao, a "Ljubičasti" imali poslednju šansu u baražu protiv Lombardijaca. Niko više nije obraćao pažnju na dešavanja na terenu gde je sve bilo gotovo još u prvom delu.

Presuda je stigla desetak minuta pre kraja, Dezideri postiže gol na "Olimpiku" protiv bivšeg kluba, za bod i baraž u kome su "Zebrete" izbacile Brešu i ostale u ligi.

Fiorentina je u tom triju ekipa sa istim brojem bodova, imala najgori skor pa su se preselili u Seriju B posle 54 godine.

Mario Čeki Gori se izvinio, optužio lošu sreću i nefudbalske faktore za ogroman neuspeh i obećao da će se tim odmah vratiti u elitu. Sem Laudrupa, klub je zadržao najveće zvezde, na klupu je sleteo Rimljanin Klaudio Ranijeri, prošetali su se kroz ligu i vratili u elitu. Čeki Gori senior nije to mogao da vidi, preminuo je u novembru. Ostalo je strašno sećanje na neuspeh, a poraz od Milana je najteži za Fiorentinu protiv "Rosonera" ikada.

Kod kuće Viole imaju pozitivan skor protiv Milana, 31:25 u pobedama, bilo je nizova od po pet godina u kojima Fiorentina nije pobeđivala MIlan kod kuće, ali je uvek tesno…

Inače, Milan je i posle dva kola LŠ bez bodova, posle Liverpula, pobedio ih je Leverkuzen. Fiorentina je u četvrtak igrala protiv velških amatera iz TNS, Paladino je najavio da će odmarati ekipu. “Ljubičasti” nisu u formi, imaju previše remija, čak četiri od početka, teško daju golove. Milan je verovatno bliži tome da ne izgubi, efikasniji su, podigli su formu u šampionatu preokret je bio "Madonina".

Inter smo obradili u rubrici "Beton" lako bi trebalo da izađu na kraju sa Torinom, Juventus ima zicer u matine terminu u nedelju protiv Kaljarija. Empoli koji je iznenađenje sezone gostuje Laciju, ostavili bismo taj meč po strani. Komo se neće braniti na "Maradoni", tu bi moglo da bude golova. Dosta favorita igra kod kuće, Atalanta protiv Đenove, Bolonja protiv Parme, pa i Udineze protiv Lećea. Nekako nam se čini da bi Salentini mogli da uzmu nešto na "Friuliju", što bi bilo iznenađenje...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke