Fortunin san - Bundesliga!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 23.05.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Završnica nemačke sezone…

Povezane vesti

 Fortuna je jedan od klubova koji su svakako dali veliki doprinos bundesligaškom fudbalu, tim pre što su jedan od originalnih osnivača lige, a velike dane doživeli su krajem sedamdesetih. Klub iz Rajnlandije je osvajao nemački kup 1979. godine, odbranio trofej, a u međuvremenu su stigli i do finaa KPK. Nisu se domogli trofeja u nestvarnom meču na Sent Jakobu u Bazelu su izgubili 4:3 protiv Barselone u produžecima. Taj tim je prošao kroz mnoga iskušenja, formiran je uglavnom iz mlađih kategorija, a najpoznatiji su bii braća Alofs, Klaus i Tomas. Hercog, Zel, Rudi Bomer su stigli niotkuda do zvezda, tada je važilo da je Fortuna najbolji klub za afirmaciju. Kupovi su uvek bili mesto gde su se "Crveni" najbolje snalazili, jedini Lautern ima više poraza u finalima. Uz dve titule, Fortuna je izgubila čak pet finala.

Poslednji put u Bundesligi je klub igrao krajem prošle decenije, već četiri sezone su u Cvajti. Uspeli su da se dokopaju baraža gde ih čekaju dueli su Bohumom.

Inače, ovakva vrsta određivanja trećeg putnika u elitu, odnosno trećeg tima koji ispasti ili opstati je uvedena 2009. godine. Nirnberg je tada eliminisao Energi Kotbus, istočni Nemci su se raspali tokom sezone. Isti klub, Bavarci su i sledeće godine igrali baraž, ali kao članovi elite i opstali u dve pobede protiv komšija iz Augsburga. Hamburg je takođe dva puta sredinom prošle decenije preživeo, ali kada su ispali dva puta su bili sa "druge strane", probali da se vrate kao drugoligaš i nisu uspeli protiv Herte i Štutgarta prošle godine. Eto, prošlo je 12 mesec, "Švabe" će u Ligu šampiona, a HSV, bivši prvak Evrope je i dalje u paklu nižeg rang.

Fortuni ne ide u prilog što su retko kada timovi iz druge lige uspevali da na ovaj način uđu, što ide u prilog tvrđenjima da postoji baš veliki jaz između elite i druge lige. Od 15 ovih mečeva, samo su pomenuti Nirnberg, Union 2019. protiv Štutgarta i zanimljivo Fortuna uspeli da eliminišu bundesligaša.

Naime, 2012. su Fortuna i Herta odigrale dvomeč koji je obilovao problemima, pogotovo u drugoj utakmici u Dizeldorfu. Drugoligaš je posle preokreta slavio u Berlinu. Revanš u Dizeldorfu je završio 2:2, pa na sudu, Herta se žalila da su problemi na tribinama, prekidi učinili da njeni igrači budu pod pritiskom, pretili su da će blokirati ligu tužbom civilnom sudu, na kraju pošto su dve instance odbile žalbu, sve je ostalo na sportskoj arbitraži.

Bohum koji je nekako uspeo da se dokopa baraža u prvom meču je domaćin, oni su poznati kao tim koji bolje igra kod kuće i trebalo bi da dobiju utakmicu. Verovatno će i Fortuna biti zadovoljna ako zadrži aktivan rezultat pred revanš.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke