Francuzi igraju za opstanak, Hrvati i Danci za završni turnir!

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 22.09.2022.
12:00
Izvor: Sportske.net

Biće ovo i prilika za selektore da dodatno uigraju ekipe pred Svetsko prvenstvo.

Beta/AP Photo/Thibault Camus
Beta/AP Photo/Thibault Camus

Povezane vesti

Ova fudbalska sedmica u Evropi rezervisana je za mečeve reprezentacija. Odigraće se dva poslednja kola u svim divizijama UEFA Lige nacija, posle kojih ćemo znati ko iz A divizije ide na završni turnir za šampiona, a ko ispada u nižu B diviziju.

U ostalim divizijama će biti poznato ko ide u viši rang, a ko ispada.

Sistem takmičeja je takav da samo prvo mesto u grupi donosi promociju ili plasman na završni turnir, u slučaju A divizije, dok poslednje mesto znači ispadanje.

Dueli u Ligi nacija biće i poslednje provere za učesnike Mundijala u Kataru iz Evrope i prilika za selektore da reše određene nedoumice, dok će ostale selekcije biti maksimalno fokusirane na ovo takmičenje.

U četvrtak se igra čak deset utakmica i to u divizijama A, C i D.

U diviziji A na programu su mečevi pretposlednjeg petog kola u grupama 1 i 4.

U grupi A1 sastaju se Francuska i Austrija, odnosno Hrvatska i Danska.

Francuska, aktuelni svetski šampion i pobednik Lige nacija, jako je loše odigrala u prva četiri kola. Nema pobedu i poslednja je na tabeli sa svega dva boda. Sada dočekuje Austriju, koja je treća sa četiri boda, i mora da pobedi kako ne bi došla u poziciju da u narednom ciklusu igra u B diviziji. Neće biti povređenih Karima Benzeme, Pola Pogbe i Lukasa Ernandeza, ali Didije Dešan ima strahovito jak sastav, koji će biti veliki favorit protiv Austrijanaca. Meč ovih selekcija odigran u Beču pre tri meseca, završen je rezultatom 1:1.

AdmiralBet nudi kvotu 2.07 na tip 1-1, ako verujete u prvake sveta.

Utakmica između Hrvatske i Danske biće direktna borba za prvo mesto. Danci na ovo gostovanje stižu kao lideri grupe sa devet bodova, dok vicešampioni sveta imaju sedam. Hrvatska je 10. juna slavila u Kopenhagenu sa 1:0 i upravo se na tom susretu izborila za pravo da se bori za plasman na završni turnir, koji će se igrati tek u junu 2023. godine. I jednima i drugima je svakako u fokusu Mundijal, ali kada su već u prilici da odu na fajnal-for Lige nacija i tamo se bore za trofej, nema sumnje da će dati sve od sebe na ovom meču. Danska je u strahovitom usponu, koji je počeo na Evropskom prvenstvu prošle godine, igra perfektan, moderan i direktan fudbal, dok Hrvatska na čelu sa Lukom Modrićem još nije rekla svoju poslednju reč, iako se čini da je ova generacija dostigla svoj vrhunac kada je pre četiri godine igrala finale Svetskog prvenstva u Rusiji.

U grupi A4 su se na tabeli izdvojile Holandija sa deset bodova i Belgija sa sedam. Zaostali su Poljska sa četiri i Vels sa samo jednim bodom. U četvrtak Belgija dočekuje Vels, a Holandija gostuje u Poljskoj. Ukoliko Belgija slavi, onda ćemo već u nedelju u Amsterdamu imati direktnu bitku za prvo mesto između nje i komšijske Holandije.

Poljska bi mogla da pobedom protiv Holandije napravi pometnju u grupi i da i ona bude u igri u poslednjem kolu u slučaju formiranja kruga. Holandija je kvalitetniji tim, ali Robert Levandovski i društvo u Varšavi mogu da obore na pleća i jače reprezentacije nego što su to „lale“.

Holandija i Poljska su 11. juna odigrale sjajan meč u Roterdamu, koji je završen rezultatom 2:2. Ni Belgija nije uspela da savladala Velšane tog dana. Duel u Kardifu okončan je remijem 1:1.

Zanimljivost ove grupe je i ta što će sve četiri reprezentacije koje se nalaze u njoj igrati na Svetskom prvenstvu u Kataru.

U diviziji C na programu su mečevi petog kola u grupama 1 i 3.

Liga nacija je takvo takmičenje da zbog sistema u ovim nižim rangovima uvek imamo neku selekciju koja drastično odskače kvalitetom u odnosu na rivale. U diviziji C je to u ovom ciklusu Turska, koja se šeta grupom C1. Prva je na tabeli sa svih 12 bodova i ekspresno će se vratiti u B diviziju.

Selekcija koju predvodi Štefan Kunc u četvrtak dočekuje drugoplasirani Luksemburg, koji ima pet bodova manje, pa će pobedom i matematički obezbediti prvo mesto na kolo pre kraja.

Turci su 11. juna rutinski slavili u Luksemburgu rezultatom 2:0 i sve osim njihove uverljive pobede na stadionu Bašakšehira bilo bi prvorazredno iznenađenje.

AdmiralBet nudi kvotu 2.70 na tip DP1 u Istanbulu.

U drugom meču grupe će Litvanija ugostiti Farska Ostrva. Litvanija je na nuli, Farani imaju četiri boda i jasno je da domaćin mora da trijumfuje ako želi da sačuva kakve-takve šanse za opstanak u ovom društvu.

U grupi C3 iznenađujući lider je Kazahstan sa deset bodova. Slovačka ima šest, Azerbejdžan četiri, a Belorusija dva boda. Kazahstan u petom kolu ima zicer protiv Belorusije kod kuće. Pobeda ili remi mu donose sigurno prvo mesto i senzacionalnu promociju u diviziju B. Eventualni kiks Kazahstanaca, pokušaće da iskoriste Slovaci, koji su domaćini Azerbejdžanu.

U najslabijoj diviziji D naravno nema ispadanja, ali ima prelaska u diviziju C.

To u četvrtak može da uradi Letonija iz grupe D1. Letonci imaju 12 bodova i u Rigi dočekuju drugoplasiranu Moldaviju, koja ima pet bodova manje. Računica je jasna. Makar bod za Letoniju znači i njen prelazak u viši rang, dok bi pobeda Moldavije unela dramu u poslednje kolo, u kojem će Letonija gostovati u Andori, a Moldavija dočekati Lihtenštajn. Utakmica između Lihtenštajna i Andore igraće se za prestiž i bodove za FIFA rang listu.

Susret u Kazahstanu počinje u 16 sati, u Letoniji će se igrati od 18 sati, dok su svi ostali mečevi na programu u standardnom terminu od 20.45 sati.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke