Fudbaler Kadiza optužen za rasizam želi da se poštuje pretpostavka nevinosti

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 05.04.2021.
22:40
Izvor: Sportske.net, Beta

Oglasio se i igrač Kadiza.

EPA-EFE/ROMAN RIOS
EPA-EFE/ROMAN RIOS

Povezane vesti

Fudbaler Kadiza Huan Kala, koji je optužen da je tokom utakmice španskog prvenstva na rasnoj osnovi vredjao igrača Valensije, rekao je danas da zaslužuje da se poštuje pretpostavka nevinosti.

Kala se danas oglasio, dan posle utakmice sa Valensijom (2:1), tokom koje je, kako je optužen, na rasnoj osnovi uvredio fudbalera Valensije Muktara Dijakabija.

"Očigledno da pretpostavka nevinosti ne postoji u ovoj zemlji", rekao je Kala za jednu katalonsku sportsku televiziju.

On je dao kratku izjavu po dolasku u trening centar, kada je rekao da će uskoro ispričati svoju verziju događaja.

"Ne brinite, neću se kriti", naveo je Kala.

Kadiz je saopštio da će Kala u utorak posle treninga održati konferenciju za novinare.

Utakmica Kadiza i Valensije u nedelju je na kratko prekinuta u 32. minutu, kada je Kala, navodno, na rasnoj osnovi uvredio Dijakabija. Igrači Valensije su napustili teren, ali su se ubrzo vratili i nastavili utakmicu, ali bez Dijakabija.

Trener Kadiza Alvaro Servera naveo je da mu je Kala rekao da nikada nikoga nije uvredio tokom utakmice. Klub je osudio rasizam, ali je naveo da ne može da komentariše incidente medju igračima tokom utakmica.

Uprava Valensije saopštila je da su igrači morali da se vrate na teren jer im je sudija zapretio mogućim oduzimanjem bodova.

Sudija David Medi Himenes naveo je u svom izveštaju sukob igrača, da je Dijakabi rekao da je vredjan na rasnoj osnovi i upisao je tačne reči. Takodje, sudija je naveo da ni on ni njegovi pomoćnici nisu čuli te uvrede.

On je rekao da su ga obe ekipe obavestile da žele da nastave utakmicu i nije pomenuo da je obavestio Valensiju da se suočava sa gubitkom bodova.

Španska liga je danas osudila svaki oblik rasizma.

"Sve navode o rasizmu shvatamo ozbiljno, saradjivaćemo sa klubovima i sudijskom organizacijom da učinimo sve što je potrebno da zaštitimo vrednosti jednakosti i poštovanja koje prevladaju u našem profesionalnom fudbalskom takmičenju", navodi se u saopštenju.

Valensija je zatražila punu istragu i ponovila da potpuno podržava svog fudbalera.

"Borićemo se do kraja kako bismo razjasnili šta se dogodilo, odbranili našeg igrača i iskorenili rasizam", naveo je kub.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke