Fudbaleri Dinama se ne sećaju da su dobijali novac od Mamića

Autor: Milovan Longinov
utorak 26.03.2024.
14:30
Izvor: Sportske.net

Zanimljiva priča iz komšiluka.

Epa/Antonio Bat
Epa/Antonio Bat

Povezane vesti

Bivši fudbaleri Dinama iz Zagreba Ante Tomić i Kristijan Polovanec danas nisu mogli da se sete da su od bivšeg čelnika kluba Zdravka Mamića dobijali novac na ruke, iako su potpisali neke potvrde o isplati.

U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz Dinama u aferi "Dinamo 2", pred osječkim Županijskim sudom, Tomić je svedočio da je u klubu igrao od 2001. do 2010. godine i da je klub u celosti poštovao ugovor iz 2011. i da je novac dobijao na račun, prenela je Hina.

On je rekao da mu Dinamo nije ostao dužan ni kod poslednjeg ugovora potpisanog 2007, a tri godine kasnije napustio je klub kao slobodan igrač i nije morao da se odriče nikakvih nenaplaćenih potraživanja. Dobio je naknadu za prevremeni raskid ugovora, što mu je takođe uplaćeno na račun.

Na zahtev odbrane njemu je predočena potvrda iz 2003. godine iz koje proizilazi da je u oktobru 2003. godine od Zdravka Mamića primio 5.000 evra na ime ugovorne rate. Tomić je rekao da se na potvrdi, koja je napisana njegovim rukopisom, nalazi njegov potpis. On je rekao da se ne seća da je primio novac od Mamića, ali da sigurno ne bi potpisao potvrdu da ga nije primio.

Fudbaler Kristijan Polovanec, koji je igrao u Dinamu od 1997. do 2003. godine, rekao je da mu ugovor koji je potpisao 2001. godine nije u celosti isplaćen, da mu je Dinamo dugovao oko 100.000 evra, ali da je oprostio deo, 20 ili 30.000.

"Želeo sam da odem iz kluba i bio sam na razgovoru kako bismo rešili to dugovanje. Bio je neki dogovor da će se isplatiti naknadno i jedan deo je isplaćen. Ne sećam se ko je to dogovorio, mislim da sam potpisao nekakav papir i da je bilo rečeno da će se isplatiti na rate", rekao je Polovanec i dodao da se ne seća sa kim je dogovorio takav način rešavanja duga.

On je naveo da mu je Dinamo ugovorene iznose plaćao na račun, a da je jednom prilikom došlo do isplate u kojoj je njegov otac primio oko 25.000 evra.

Odbrana Zdravka Mamića zatražila je da se pročitaju dve potvrde iz kojih proizilazi da je Polovanec 2004. godine primio 40.000 evra kao deo nagodbe o dugovanju, a da je 2005. primio 25.000 evra od Mamića na osnovu dugovanja iz ugovora o profesionalnom igranju.

Polovanec je rekao da je potpisao jednu potvrdu i da je moguće da je primio taj iznos, ali da se ne seća, ali da na drugoj potvrdi nema njegovog potpisa i da se takođe ne seća da je primio novac.

U aferi "Dinamo 2" za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića koji su u bekstvu u Bosni i Hercegovini i kojima se sudi u odsustvu, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota i menadžer Niki Artur Vuksan.

Krajem oktobra prošle godine Vuksan je priznao krivicu i nagodio se pa je osuđen na godinu dana zatvora, uslovno na pet godina. Krivicu je krajem prošlog novembra priznao i Krota, koji je posle nagodbe osuđen na devet meseci zatvora, što je zamenjeno radom za opšte dobro.

U optužnici na skoro 700 stranica Zdravko Mamić se tereti da je od 2004. do 2015. ostale optužene organizovao u zločinačko udruženje.

Oni su po optužnici sklapanjem fiktivnih ugovora Dinama i više kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vinsenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD, te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Tužilaštvo ih tereti da su taj novac delili i koristili za sopstvene potrebe, a da je, uz navedeno, Dinamo neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od 55,8 miliona kuna, odnosno 7,35 miliona evra.

Suđenje se nastavlja 8. aprila.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke