Fudbalska “Pepeljuga” - Od klupe u Stivenedžu do dresa Reala!

Autor: Ivan Cvetković
utorak 27.06.2023.
20:00
Izvor: Sportske.net

Hozelu na najvećoj sceni u poznim danima karijere!

Povezane vesti

Na vest da je Hozelu novi napadač Real Madrida u Engleskoj su se nasmejali.

Zbog čega?

Pa da se vratimo i 2016. kada je ovaj Španac bio fudbaler Stouka. Mark Hjuz nije imao baš neko mišljenje o njegovim kvalitetima makar u avgustu 2016. kada su "Grnčari" igrali protiv Stivenedža u Liga kupu jedne večeri sredinom nedelje. Meč je u severnoj okolini Londona gledalo oko 3500 ljudi, možda ga pamti i Piter Krauč koji je dao het-trik u pobedi od 4:0. Hozelu je odgledao celu utakmicu sa klupe i verovatno se pitao gde će mu karijera završiti.

Stouk nije stigao daleko u ovom takmičenju, već sredinom septembra ih je eliminisao Hal, ali je Španac već bio daleko od ostrva, poslednjeg dana prelaznog roka je otišao u La Korunju na pozajmicu.

Ni kada se posle godinu dana vratio u PL iz Galicije i obukao dres Njukasla, nije bio standardan, ne samo menadžeri već i publika je preferirala Aleksandra Mtrovića.

Pa ipak, iako je njegov učinak u Engleskoj zanemarljiv, prošle nedelje je obrnuo pun krug, nakon više od decenije vratio se u Real.

Manje je poznato da je ovaj sin galicijskih iseljenika u Nemačku (rano su se vratili u pokrajinu, iako je fudbaler išao u nemačku školu) a on je počeo u drugom timu Selte. Dobio je šansu u prvoj ekipi, ali je otišao u drugi tim Reala. Danas kaže da ne žali, jer iako nije dobio šansu da igra (tačnije odigrao je jedan meč i dao gol Ponferadini u kupu kada je Murinjo odmarao tim), tvrdi da je trenirajući pod Žozeom i sa tadašnjim timom u kome su bili Benzema i Ronaldo mnogo napredovao. Put ga je preko povratka u "domovinu" Nemačku i igranja za Hofenhajm, Frankfurt, Hanover, odveo u PL, a posle pomenutih problema, 2019. se vratio u Španiju, tačnije baskijski Alaveš, dok je prošle godine u Espanjolu zaradio poziv Reala.

I ne samo to, već veteran Hozelu je ušao u igru protiv Norvežana prošlog marta u kvalifikacijama za EP i dao par golova za 10 minuta. On je najstariji debitant od 2006. u "Crvenoj furiji".

"Nema veze, bitno je da sam dobio šansu, osećam da sam još uvek mlad", rekao je tada 33-godišnji napadač.

Ali, poziv Reala nije očekivao.

Jeste teško zamisliti da momak koji je bio peti napadač u Stouku i to u zrelim godinama, sedam sezona kasnije završi u najvećem klubu na svetu. Nije da na "Britaniji" nemaju iskustva sa takvim stvarima, i Čupo-Moting je bio necenjen pa je na kraju igrao za Bajern.

Hozelu je imao problem u Njukaslu, prema rečima Beniteza jer mu nije odgovarao sistem igre.

Plaćen je oko šest miliona evra, ali kako je španski trener rekao, nije bilo novca za neka veća pojačanja, pa je ekipa morala na kontru, tražila se brzina, što nije kvalitet ovog napadača. Ako se vratimo u tu godinu, Rafa je sa prosečnom ekipom doveo "Svrake" do 10. mesta, Hozelu je dao četiri, Mitrović dva, ali u sedam mečeva do polusezone i odlaska u Fulan. Jedino je Ajose Perez sa 10, iako nije klasičan napadač bio na visini zadatka.

Sledeće godine ista priča, došao je i Salomon Rondon, Hozelu je igrao sve manje, par golova u PL, ali je počeo samo dva meča.

I tu je njegova karijera na ostrvu završena.

Navijači su mu zviždali, pogotovo kada bi izlazio iz igre u prvoj sezoni, dok je Mitar dobijao ovacije. Ali, u Njukaslu kažu da iako je Srbin neuporedivo bolji igrač, Hozelu je više davao jer je u to vreme Srbin bio previše emotivan i nezreo.

Na kraju te druge sezone otišao je u Alaveš, transfer je bio oko 2.5 miliona evra. Davap je golove i prošle godine kada su ispali iz lige, ali morali su da ga prepuste Espanjolu. I tu je procvetao sa 16 golova u prošlom šampionatu, treći strelac Primere, iza Benzeme koga će naslediti i Levandovskog, ali dobio je trofej Telmo Zara po legendarnom baskijskom napadaču, kao najefikasniji domaći igrač La Lige.

Englezima i dalje nije jasno šta je osim nesrećnih okolonosti u Njukaslu i nepoverenja u Stouku sprečilo Hozelua da nađe svoje mesto u najjačoj ligi na svetu. Jer, on je jak, može da sačuva loptu, strašan je u skoku. Podatak da je igrač koji je dobio 174 vazdušna duela, drugi je u ligi, pokazuje da izuzetno koristi svojih 192 centimetra.

U Madridu je dobio broj 14, nosili su ga Kazemiro, Raul pre "sedmice", Guti, Luis Enrike (to bi navijači Reala da zaborave), veliki George Hađi, čak i Butragenjo (kao i Raul pre mitske sedmice).

Naravno da Hozelu neće biti prvi izbor Anćelotija, čeka se Mbape ili eventualno Kejn, ali svejedno dobijaće šansu, mnogo više nego u svom prvom mandatu kod Murinja.

Hoće li se bajka nastaviti?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke