Fulam - Da li je vreme za trofej?

Autor: Milovan Longinov
sreda 10.01.2024.
16:00
Izvor: Sportske.net

“Kotadžeri” konačno u polufinalu, imaju veći motiv od favorita!

Povezane vesti

Fulam je jedan od onih klubova koje svi vole. "Kotadžeri" su uvek prijateljski nastrojeni prema protivničkim navijačima, godinama su bili birani, čak i u mračnim danima engleskog fudbala, za najpristojnije. Ne znači to da na "Krejven Kotidžu" koji datira iz Viktorijanske ere, sa kraja 19. veka, asmosfera nije vatrena. Ume da bude, ali huligani svakako nisu dobrodošli na ovaj stadion.

Oni dele neku vrstu rivalstva, pre svega sa Čelsijem (pisali smo o tome da se svojevremeno timovi umalo nisu spojili), a u zapadnom delu grada osim ova dva kluba su KPR i Brentford koji se dokopao elite.

U nekim raspravama, Fulam se potencira kao jedan od najvećih klubova Engleske, bez trofeja. U Londonu, Kristal Palas po tom ne baš pohvalnom podatku može da se meri sa njima, a u Engleskoj u tu konkurenciju bismo mogli da ubacimo još možda Votford i eventualno Brajton.

Ipak, Fulam je za razliku od recimo Palasa, igrao evropsko finale, u pitanju su nijanse, ali crno-beli su klub koji izaziva te pozitivne emocije. Postoji ne baš mala srpska zajednica koja navija za Fulam u Londonu i to je bilo i pre Aleksandra Mitrovića, tu je i naš nacionalni restoran u blizni stadiona gde zalaze i igrači, ali i navijači.

Fulam je do dolaska Mohameda Al-Fajeda (na nesreću sin Dodi će postati poznatiji zbog princeze Dajane) bio decenijama van prve dve lige, ali u ovom veku su stabilni. Verovatno niste znali da su najstariji klub u prestonici, samo tada su bili u južnom delu grada i nosili crveno-belo (sadašnje boje imaju od 1903.)

Pre Al-Fajeda, najveći uspeh je bilo finale FA kupa iz 1975. Jesu ga izgubili, ali jedan rekord je ostao, oni su te godine postali tim koji je odigrao najviše utakmica kako bi se dokopao Vemblija, čak 11. Da su dobili Vest Hem pred 100 000 ljudi, možda bi to bila najromantičnija pobeda u istoriji najstarijeg fudbalskog takmičenja na svetu. Jer, tog popodneva su crno-bele vodili Bobi Mur koji je baš sa Vest Hemom desetak godina ranije osvajao kup i Alan Mjuleri, još jedan nekadašnji reprezentativac koji je imao već kup, sa Totenhemom iz 1967. Pomenute dve legende su držale strah što bi se reklo ostatku ekipe u tom istorijskom meču.

Iako je Fulam tokom šezdesetih bio prvoligaš, prelaz između decenija je doneo sunovrat, pa su se našli u trećoj ligi. Posle par sezona uspeli su da se domognu drugog ranga i dovedu legendu na zalasku karijere Bobija Mura. Njega je nakon 16 godina pustio Vest Hem, pa se osvajač svetske titule, jedan od najvećih džentlmena u istoriji fudbala na ostrvu preselio u martu 1974. na "Krejven Kotidž" 

Naredna sezona 1974-1975 će u istoriji ostati upamćena po Junajtedu u drugoj ligi, Fulam nije bio neka bitna priča, bili su na sredini drugoligaške tabele, kada je počelo takmičenje u FA Kupu. Te zime su izvukli Hal u trećoj rundi, "Tigrovi" su bili u istom rangu i te jeseni već dobili Fulam. Završilo je 1:1, ali je Hal ostao bez povređenog kapitena Vagstafa koji je dao gol u tom prvom meču. On se neće oporaviti do kraja sezone, a u trećoj utakmici (posle svakog remija meč se ponavljao), Fulam je dobio sa 2:0 i izbacio Hal.

Usledio je sudar sa Notingem Forestom krajem januara, pomeren je sa vikenda na utorak, zbog biblijske kiše. U to vreme forma crno-belih je bila baš loša, pa im nisu davane velike šanse. Završilo je prvo 0:0 u Londonu, pa u ponovljenom meču 1:1 na "Siti Graundu" u Notingemu.

Početkom februara je ponovo igrano u Londonu, 1:1, da bi u četvrtom meču, u Norfolku, Fulam pobedio sa dva gola Viva Bezbija i otišao u petu rundu posle ukupno sedam mečeva u prva dva kola. Naravno, oni su te lude zime igrali i prvenstvene duele, pa je jasno koliko je naporan program bio.

U petom kolu je Fulam otišao u Liverpul gde ih je čekao Everton, "Karamele" su u tom trenutku, polovinom februara vodile u ligi. Ponovo par golova Bezbija i iznenađenje na "Gudisonu", drugoligaš je otišao u narednu rundu.

Usledilo je četvrtfinale, sudar sa Karlajlom. Ekipa sa severa je bila u najboljem trenutku svoje istorije, igrala jedinu sezonu ikada u prvoj ligi, a eto bila je u top osam u kupu. Ali, forma im je bila užasna, ispali su te godine kao iz voza i naravno u poslednjih pola veka nikada nisu više bili među najboljim klubovima. Piter Melor je sjajno branio u tom meču u Kumbriji, Les Baret u finišu dao gol za polufinale gostiju.

Onda se u polufinalu Fulam na neutralnom terenu u Šefildu na "Hilsbro" stadionu koji će takođe krajem osamdesetih postati poznat iz pogrešnih razloga suočio sa Birmingemom..

"Plavi" iz Midlenda su bili u prvoj ligi, ali je to bio bolji žreb za "Kotadžere", jedinog drugoligaša u konkurenciji, nego Ipsvič koji je tukao u četvrtom kolu aktuelnog osvajača trofeja Liverpula ili odlični Vest Hem. Prvi meč je završen 1:1, u prvoj nedelji aprila, a ponovljena utakmica odigrana je na "Mejn Roudu" tadašnjem Sitijevom stadionu. Mnogo tenzija, na momente i otvorena tuča, nije bilo golova do samog finiša, ali je Džon Mičel iz drugog pokušaja uz dosta sreće doneo finale. 

Vest Hem je eliminisao "Traktor Bojse" iz Ipsviča, te godine "Čekićari" su bili u borbi i za titulu prvaka.

U finalu Fulam nije imamo nikakvu šansu, Alan Tejlor je sa par golova rešio utakmicu na "Vembliju" i to je bilo to. "Čekićari" su takođe ušli u istoriju, poslednji tim ikada u Engleskoj koji je osvojio kup, a da su igrali samo domaći igrači (nije bilo ni Iraca, ni Škota, ni Velšana u toj ekipi, dok je kod Fulama igrao Irac Konvej).

Nikada Fulam više nije bio ni blizu domaćeg trofeja. U Evropi, pamti se kraj prve decenije našeg veka, Hodžsonov Fulam je igrao finale LE, potpuno neočekivano, eliminisavši između ostalih i evropske prvake Juventus i HSV, ali i moćni Šahtjor i Volsfburg. Sjajno su se držali u finalnoj utakmici u Hamburgu protiv Atletika, ali su pali u finišu produžetka, Dijego Forlan je doneo pehar "Jorgandžijama".

Sada će Fulam igrati polufinale Liga kupa.

U ovom "mladom" takmičenju (počelo je 1960. oni nikada nisu stigli ovako daleko).

Naime, Fulam nikada nije prošao četvrtfinale. Klub iz Londona je pet puta igrao u top 8 fazi, nije prošao. Ako pogledamo istorijske spise, prvi put su ispali u drugoj polovini šezdesetih od "Terijera" iz Hadersfilda, pa krajem veka od Lestera na penale, Liverpula na produžetke, dva puta od Boltona... 

I to je sve, konačno uspeli su da dobiju Everton na penale i da stignu do top 4 faze. Rival je Liverpul, u ovoj rundi se igraju dva meča za put na Vembli, gostuju na "Enfildu". Početkom decembra su izgubili sa 4:3 u prvenstvu, vodili su do samog finiša, ali su Endo i Aleksander-Arnold za dva minuta poraz pretvorili u pobedu. Prošle godine su poraženi "minimalcem" pred "Kopom", ali su umeli da pobede na ovom stadionu. Naime oni su 2012. slavili sa 1:0, ali i 2021. istim rezultatom, nekako kada izbore povoljan ishod, obično je remi bez golova ili eventualno minimalna pobeda.

Jesu Redsi favoriti, ali sigurno da će Klop izvesti kombinovani sastav, možda je prejaka reč, ali je motiv gostiju veći. Probali bismo sa malo golova, pre nego konačnih ishodom.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke