Fulam i Milvol deo istorije fudbala - Zbog čega Mitar obožava “Lavove”?

Autor: Darko Mitrović
utorak 08.02.2022.
12:32
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Oni pevaju da ih niko ne voli, ali Aleksandar Mitrović ih obožava…

EPA-EFE/Frank Augstein
EPA-EFE/Frank Augstein

Povezane vesti

Kada su se Milvol i Fulam sastali 20. januara 1974. to je bila prekretnica, odnosno istorija za engleski fudbal. Meč je odigran na mitskom "Denu", "pećini" zastrašujućeg Milvola, a ostaće upamćen kao prvi duel u istoriji engleskog fudbala koji je odigran nedeljom. Jer, kroz čitavu istoriju, do tada, dakle nešto manje od veka, subota je bila rezervisana za fudbal.

Sada to deluje nestvarno, kada je svaki dan fudbalski i zavisi od televizije, a ne klubova, ali pre bezmalo pola veka, situacija je bila drugačija.

U pitanju je bila nužda. Prvu polovinu sedamdesetih, tačnije 1973. je obeležila velika naftna kriza zbog odbijanja arapskih nacija članica OPEK da snabdevaju zapad energentima. Bila je to odmazda za podršku zapadnog sveta Izraelu u ratu na jevrejski Jom Kipur 1973. Situacija u Britaniji je bila kritična je su početkom naredne, 1974. rudari stupili u štrajk.

Da se ne bi rasipala energija doneta je odluka da mečevi budu igrani pod dnevnim svetlom. Kao korak u tom pravcu tri meča tadašnje druge lige, među njima i susret na "Denu" su pomerena za nedelju u 11.30 prepodne.

Zanimljivo, po tadašnjim zakonima fudbal nedeljom se nije mogao naplaćivati, ali se Milvol dosetio, pa su prodavali programe za meč kao ulaznicu na stadion. Ostaće zapamćeno da su domaći "Dokeri" dobili sa 1:0, iako je Fulam bio favorit sa Berijem Lojdom, Mjulerije, Lesom Baretom, taj tim Kotadžera je naredne godine igrao u jedinom finalu FA kupa za Fulam. Nisu se dokopali trofeja, Vest Hem ih je golovima Tejlora tukao na "Vembliju". Tim iz zapadnog Londona nikada nije osvojio trofej, a igrali su samo još jednom finale, sećate se verovatno senzacionalnog plasmana u završnicu LE 2010. godine i nesrećnog poraza od madridskog Atletika u finalu u Hamburgu.

U utorak će Fulam ugostiti Milvol na "Krejven Kotidžu", i mada se kaže da je svaki duel londonskih timova mali fudbalski praznik, ova dva kluba nisu rivali, niti postoje verovatno dva različitija pristupa. Fulamovi navijači su poznati kao najdisciplinovaniji, najprijateljskije raspoloženi u gradu, oni ne prave probleme, uvek su Kotadžeri forsirali porodične vrednosti i ohrabrivali pozitivne emocije na svom drevnom stadionu. Milvol je sušta suprotnost, ozloglašeni klub sa londonskih dokova, simbol Pekama, nasilja, nije ni čudo što nikada nisu igrali u PL, nikome nisu potrebni, a oni i sami, ne bi voleli da se nađu u višem rangu iz praktičnog razloga, veliki broj njihovih navijača bi potpao pod stroge zakone, kontrola je veća. Jedino, što bi za njih bio plus je da igraju protiv Vest Hema, kluba koji mrze najviše na svetu. Ti odnosi opisani su u mnogim filmovima i za taj animozitet fudbal je samo povod.

"Niko nas ne voli i baš nas briga" je slogan navijača, ni prelazak na novi moderniji stadion "Novi Den" nije puno toga promenio. Doduše u ovom veku su igrali finale FA Kupa, prvi tim van elite od 1982. kome je to pošlo za rukom, preslišao ih je Junajted, ali su te 2004. igrali i Evropu i eliminisani su na startu od Ferencvaroša. Tu su negde između druge i treće lige. Sa Fulamom jedno vreme, praktično od 1999. do 2014. dakle punih 15 godina nisu igrali, od tada, sedam mečeva u Čempionšipu, dobili su samo jedan, onaj prvi. U ostalih šest, četiri pobede "Belih" i dva remija.

Fulam sada hita ka trećoj promociji u PL u poslednjih pet godina, jesenas na "Novom Denu" je Mitrović načeo domaće, pa su bodovi iz južnog otišli u zapadni London. U prošlom prvenstvu, bilo je 1:1 na Milvolovom stadionu, opet je Srbin bio strelac za Fulam, a u prvom meču prošle sezone, poker na "Kotidžu", Mitar je dao gol iz penala. I u još jednom susretu u prvenstvu, pre četiri godine, u trijumfu od 3:0 u gostima, Mitrović je zatresao mrežu škotskog golmana Arčera, tadašnjeg kapitena "Lavova".

Dakle, malo je nade za Milvol u utorak, mada su opušteni u sredini tabele, opstanak je obezbeđen, što se baraža za elitu tiče nije realan. Fulam je lider, pet bodova više i meč manje od Blekburn Roversa, bilo bi veliko iznenađenje da se ponovo nakon ispadanja ne vrate u PL.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke