Gde je nestala “vojnička” Dukla?

Autor: Ivan Cvetković
sreda 24.05.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Oni su bili sinonim za čehoslovački fudbal…

Povezane vesti

Oni stariji se pitaju ponekad gde je u novom vremenu završila Dukla iz Praga, tim koji je osvojio 11 čehoslovačkih titula, bio izuzetno jak i predstavljao vojni klub u komunističkom režimu. Zanimljivo, oni su prvi klub koji je od osnivanja kupa u inauguralnoj sezoni osvojio duplu krunu, a tu generaciju predvodio je slavni Masopust. Sedmorica igrača armijskog kluba su stigli u finale Mundijala 1962. i izgubili od Brazila. Šezdesete su bile baš velike, pretplatili su se na kup, u šezdesetima i osamdesetima su po četiri puta osvajali ovaj trofej.

Možda čudno zvuči podatak, ali tradicionalni praški klubovi, Sparta i Slavija su bili u senci kluba sa stadiona Juliska. Ime "Dukla" je spomen na pale u borbama u istočnim Karpatima u jednoj od najkrvavijih borbi na Istočnom Frontu 1944. godine. Od osnivanja do pada komunizma, klub iz Praga je bio najuspešniji čehoslovački klub u Evropi.

Najveći uspeh je polufinale KEŠ iz 1967. Čehoslovački prvak je lako slomio Dance iz Esbjerga, Anderleht, a onda eliminisao i Ajaks. Ipak, Seltik koji je eliminisao tesno Vošu u top 8 je pobedom u Glazgovu otišao u finale. Dukla je za finale igrala i 1986. godine u KPK, ali su Lobanovski i Dinamo Kijev bili prejaki. Tu je sa rušenjem režima opadao i značaj vojnog kluba kome je armija otkazala "patronstvo" u prvoj polovini devedesetih kada su ispali iz lige i završili na pogrešnoj strani istorije.

Praška Dukla i danas postoj, Dukla Dejvice je uzela i ime i boje originalnog kluba i oni igraju u drugoj ligi, ali je istorija ostala jednom drugom klubu.

Naime, Pribram rudarski grad iz Bohemije je nasledio trofeje. Jer, oni su se devedesetih spojili sa Duklom, igrali na Juliski i izborili plasman u prvu ligu. Ali, "Zeleni" su se vratili u svoju Bohemiju, igrali su deset godina u eliti, ispali i vratili se odmah. U tim godinama igrali su kupu UEFA i uglavnom u prvoj ligi, ispali su pre dve godine.

Ovo bi mogla da bude sezona povratka, baš se zakuvalo u drugom rangu, Karvina je prva, Pribram bi mogao u baraž. Pobedili su u petak Jilavu i sada imaju penal protiv praške Sparte. Mladi tim po svemu sudeći povratnika na češki tron igra solidno, naravno sredina tabele je sve što mogu, ali su mnogo opasniji i motivisaniji kod kuće.

Dukla (ona originalna) je u gornjem domu ali bez šansi da se vrati (nedavno ih je Pribram pobedio u Pragu, a slavili su i kod kuće jesenas) dočekuje Prostehov (tu bi mogli da vidimo golove) dok bi Karvina mogla da zatvori priču oko povratka u elitu pobedom na granici sa Nemačkom protiv Varnsdorfa koji nema neki motiv. Trinec i Opava igraju međusobni duel, oba tima su na dnu, teško je videti bilo šta drugo osim eventualno remija na poluvremenu, pošto Opava baš igra bunker.

Dodaćemo i golove u duelu drugog tima Sigme i Taborskog. Domaćin igra atraktivan fudbal, na gol više, taj pristup im je doneo sredinu. Taborsko je ekipa zadovoljna opstankom i nema razloga da se brani...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke