Gde je nestao Mesut Ozil?

Autor: Darko Mitrović
nedelja 10.04.2022.
11:57
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Pred Interkontinentalni derbi za vikend…

EPA-EFE/Kenan Asyali
EPA-EFE/Kenan Asyali

Povezane vesti


U Turskoj je vladalo opšte mišljenje da je dolazak Mesuta Ozila u Fenerbahče najveći transfer u istoriji turskog fudbala. Ne samo finansijski, čini se da veća zvezda od čoveka koji je osvojio titulu prvaka sveta, igrao za Real i Arsenal nikada nije igrala u domaćoj ligi.

Da, bilo je zvučnih imena, ali niko kao Ozil.

On je stigao kao čedo svog kuma Erdogana, dočekan je kao heroj, tim pre što Fenerbahče ima najveću bazu navijača među turskim imigrantima u Zapadnoj Evropi. Mesut je uzeo broj 67 što je praktično oznaka Zonguldaka, malenog mesta iz koga je njegov otac otišao u Nemačku.

Ali, sve drugo je bilo pogrešno, niti je pružio deo onoga što se očekivalo, niti je Fener uspeo da se vrati na vrh, podsetićemo da na azijskoj strani Istanbula čekaju titulu bezmalo deceniju, a kup su osvojili poslednji put pre tačno deset godina.

Ni ove godine neće osvojiti titulu, ali su se serijom od četiri pobede u pet mečeva tim nivou iznad Bešiktaša, sada imaju šansu da stignu Konju na drugom mestu i izbore plasman u Ligu šampiona.

Ali, sve to učinili su bez Ozila koji je van tima.

Šta se desilo?

Naime, on je udaljen zbog sukoba sa trenerom Ismailom Katralom. Nekadašnji asistent Ersuna Janaja se vratio u klub i zauzeo mesto kada je smenjen Vitor Pereira tokom novogodišnje pauze. Ozil je nepristojno gestikulirao nakon zamene na poluvremenu u meču protiv Konje, pa je van ekipe.

Inače, dugo je Ozil želja Fenera. Dve godine pre nego što je stigao, predsednik Ali Koc je dao jednu vrstu obećanja da će učiniti sve da dovede nemačkog fudbalera. Tada su dugovi bili ogromni, a Ozil preskup, no prošle zime, Arsenal ga je pustio bez obeštećenja, samo da ga se otarasi, a nastavili su da mu isplaćuju deo plate, pa je praktično prvu polusezonu igrao bez primanja od strane Fenera. I svi su bili oduševljeni, iako je klub završio na trećem mestu na tabeli. Ali, ove sezone mnogi su počeli da se pitaju zbog čega Ozil zapravo igra fudbal?

Jer, on mnogo više vremena provodi vodeći biznis, sa Flaminijem bivšim saigračem ima modnu marku, ulaže u razne poslove, nego što trenira.

Predsednik Koc je već u septembru rekao da Mesut mora da se okrene fudbalu, ali nije puno pomoglo.

Sam Ozil je mogao da ode u DC Junajted, u MLS, ali je izabrao zemlju predaka. Ono što je protiv njega od početka je stil u ligi, igra se čvrsto, na momente i grubo, tu igrači njegove konstitucije, pogotovo jer je u godinama ne mogu da prave razliku. Kada se posvađan sa trenerom, prilikom izmene Konja je vodila sa 1:0, Fener je slavio 2:1, a čovek koji je zamenio Ozila, Grk Pelkas je doneo pobedu koja je tim vratila u trku za Ligu šampiona.

Ni prethodni trener Vitor Pereira nije baš trpeo Ozilovu nezainteresovanost da trenira, na to se nadovezala povreda. Kada se sve sabere odigrao je 26 utakmica od početka, a 24 je propustio zbog povrda i bolesti.

To jasno nije ono čemu se klub nadao, mada je jasno da je on i dalje najpopularniji igrač u Turskoj, zlobnici kažu više reklama nego fudbaler. Na kraju krajeva, njegov dres je i dalje najprodavaniji, a navijači nisu ljuti, iako su razočarani i čekaju da napravi neki magični potez. Bilo ih je premalo, uz to od njegovog dolaska klub je promenio četiri trenera, nema kontinuiteta, a nikome nije padalo na pamet, pogotovo Pereiri i nasledniku da igru prilagođava Ozilu.

Sam igrač je tvrdoglav, kako su pričali saigrači u Arsenalu, sa svakim trenerom je imao problem, osim Murinja, ali to su bili rani dani.


Uz to kažu da je razočaran životom u Turskoj, razlikuje se od kratkih dolazaka u Istanbul. Sada mora da bude stalno u postojbini, a čini se da mu to ne odgovara. Naravno da on ne želi javno da priča o tome, ni o sukobu sa trenerom, jednostavno sakrio se iza reči: "Fener iznad svega", ali priča se da će svim silama pokušati da ode.

Klub inače planira da navodno na leto angažuje Jogija Leva, to bi moglo da probudi Ozila, ali iako su zajedno osvojili Mundijal nije baš da su u idiličnim odnosima. Bivši nemački selektor je zamerio Ozilu što ga nije konsultovao oko odluke o odlasku iz reprezentacije.

Za vikend ćemo gledati veliki derbi, najverovatnije bez Ozila, Fener dočekuje ove sezone očajni Galatasaraj i favorit je u Interkontinentalnom derbiju. "Lavovima" bodovi ništa ne znače, ali poginuće da spreče najvećeg rivala da na kraju ipak stigne do drugog mesta.

Od ostalih susreta za vikend, Konja bi mogla da se rehabilituje na gostovanju Rizeu, ali "Orlovi" iz Anadolije mnogo bolje igraju kod kuće.

Naš tip za vikend, osim pobede Fenerbahčea, su golovi na duelu Bešiktaša i Alanje. Jer, tu mnogo kalkulacija neće biti, šampion ima imperativ, a tim sa turskog primorja igra sjajno u gostima i relativno lako postiže golove. Ovo je zaista njihova sezona iz snova...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke