Godoj Kruz i rat za sedam mesta

Autor: Milovan Longinov
subota 13.04.2024.
15:00
Izvor: Sportske.net

Mnogo nepoznanica uoči poslednjeg kola grupne faze Liga kupa Argentine.

Povezane vesti

Argentinski Liga kup, jedno od najuzbudljivijih fudbalskih takmičenja na svetu, ući će ove nedelje u poslednje kolo grupne faze. Mečevi završnog 14. kola startuju u subotu uveče od 22 sata, kada se u Buenos Ajresu sastaju Tigre i Union Santa Fe, a poslednja runda biće okončana pet dana kasnije kada je na programu poslednji duel.

Sistem takmičenja je takav da je 28 najboljih fudbalskih klubova Argentine podeljeno u dve grupe od po 14 timova. Plasman u nokaut fazu jednog od najmlađih takmičenja na svetu obezbediće najbolje četiri ekipe u grupi.

Za razliku od grupe B gde je Godoj Kruz neprikosnoven, grupa A je daleko neizvesnija i do poslednjeg sudijskog zvižduka vodiće se žestoke borbe za konačni plasman pred nadolazeći plej-of.

Lider grupe A je prestonički klub Argentinos Juniors, čiji stadion je nazvan po njihovom najpoznatnijem fudbaleru Dijegu Armandu Maradoni. Popularne „Bube“, kako im glasi nadimak, imaju isti broj pobeda kao i drugoplasirani Barakas sentral, a za vrat im sa svega pobedom manje dišu River Plata, Taljeres Kordoba, Independijente i Velez Sarsfild, bivši klub Dijega Simeonea.

Upravo će derbi između Argentinos Juniorsa i Barakas sentrala u utorak na sredu jedan sat iza ponoći odlučivati koja od ove dve ekipe će završiti kao lider.

Remi bi najviše odgovarao River Plati koja bi u slučaju pobede na gostovanju očajnom Institutu u Kordobu završila na čelu tabele.

Veliku borbu vodiće Independijente i Taljeras Kordoba, koji će odigrati derbi u istom terminu kad i prva najbolja kluba u grupi A.

Uprkos dva kiksa u prethodnim kolima, Velez Sarsfild će pobedom na gostovanju fenjerašu Indepentijenteu Rivadaviji pokušati da uradi sve što je do njega kako bi se nadao sve teže zamislivom odlasku u plej-of.

Kada je reč o grupi B, lider Godoj Kruz će u derbiju završne runde gostovati Boki Juniors u meču koji je mnogo bitniji domaćinu sa „Bombonjere“. Velikan iz Buenos Ajresa je remijem protiv Estudijantesa prekinuo niz od tri pobede.

Veliki derbi poslednje runde odigraće Lanus i Estudijantes, a u terminu utorak na sredu pola časa iza ponoći sastaće se Defensa i Hustisija protiv Njuvels Old Bojsa u sudaru timova koji takođe gaje ambicije za plasman u plej-of.

Zanimljiv okršaj očekuje se i u Kordobi gde će otpisani Belgrano ugostiti Rasing kojem čak ni pobeda ne garantuje da će se naći među najboljih osam ekipa u eliminacionoj rundi.

Budući da se osvajač Argentinskog Liga kupa biti poznat 5. maja, nedugo po završetku grupne faze počeće četvrtfinalna runda u kojoj će biti odigrana samo jedna utakmica na neutralnom terenu.

To daje posebnu draž, jer prilike za popravni neće biti, a napetost je utoliko veća ako se zna da se u slučaju nerešenog rezultata odmah pristupa penalima.

Sistem takmičenja je takav da će se lideri grupe ukrštati sa četvrtoplasiranim iz suprotne, dok će drugoplasirani biti nominalni domaćin u sudaru sa ekipom koja je završila kao treća.

Lideri grupa neće moći da se sastanu pre finala, koje je specifično po tome što se, za razliku od ostalih eliminacionih utakmica, igraju produžeci u slučaju nerešenog rezultata.

Jedino što se sa sigurnošću zna uoči poslednjeg kola jeste da će Godoj Kruz ići na četvrtoplasiranog iz grupe A, a to je u ovom trenutku Taljeres Kordoba. Imajući u vidu da je razlika između lidera i šestoplasiranog svega tri boda, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze.

Argentinski Liga kup dobiće novog šampiona pošto je Rosario sentral potpuno podbacio u ovom izdanju takmičenja, a u slučaju trijumfa Boka juniors bi postala klub sa ubedljivo najviše trofeja u ovom takmičenju.

Dok traje takmičenje formira se i zasebna godišnja tabela koju čine svi klubovi iz Argentinskog Liga kupa. Dva tima sa najviše sakupljenih bodova obezbediće direktan plasman na Kopa Libertadores, treći će otići u kvalifikacije, dok će ekipe od četvrtog do devetog mesta otići u Kopa Sudamerikana.

Najlošiji tim biće eliminisan u Primeru nasional, drugo po kvalitetu takmičenje u Argentini.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke