Goreće “Tumba” u četvrtak!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 14.04.2022.
12:57
Izvor: Sportske.net

PAOK ima istorijsku šansu…

 EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS
EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS

Povezane vesti

 Šta če biti na "Tumbi" u četvrtak, dragi Bog zna, svi se plaše posle scena viđenih na "Velodromu". Marsej stiže u Solun sa prednošću od 2:1, u pitanju je revanš četvrtfinala Lige Konferencija, ovaj par niko nije želeo da vidi.

Razlog, pretpostavljate, nasilje. Ovo je i svojevrstan "huliganski" derbi, a oni najgori nisu razočarali, sukobi, gađanje raketama, tenzija u najvećoj francuskoj luci pre i posle meča. Na terenu, Dimitri Paje je vratio vreme fantastičnim golom, domaćin je imao velikih 2:0, ali je El-Kaduri na asistenciju Živkovića doneo nadu Grcima. Goreće popularna "Tumba", PAOK nikada nije igrao četvrtfinale u Evropi, u stvari crno-beli su samo par puta prezimili u Evropi početkom prošle decenije.

Igraju redovno Evropu od kada je ruski kapital ušao u klub, ali i čitav Solun, međutima sada je temperatura porasla. Važi obično ona konstatacija da su Grci mnogo jači kada igraju pred domaćim navijačima, ali nije da se PAOK baš proslavio u grupnoj fazi, čak bolje rezultate je imao u gostima.

Na klupi je Razvan Lučesku, sigurno poznatiji kao Mirčein sin, mada i junior ima dobru karijeru, ne kao očevu, no, radio je i ranije u PAOK, osvojio titulu 2019. a još u ranim danima karijere je par godina sedeo na klupi reprezentacije Rumunije.

Savidis, kontroverzni ruski Grk sa Ponta ga je vratio posle velikih uspeha krajem prošle decenije, ni ove godine PAOk ne uspeva da baci rukavicu Olimpijakosu, bitka za titulu je odavno rešena. No, kako rekosmo, mogućnost da naprave nešto ogromno u Evropi je prvenstvo gurnulo u drugi plan, Lučesku će ponovo biti vicešampion Grčke, već sledeće nedelje čeka ih polufinale kupa protiv Olimpijakosa, dva meča se igraju, prvi u Solunu. Upravo su Pirejce pobedili u finalu prošle godine. Tada je na klupi bio Pablo Garsija koji radi u ovom trenutku sa rezervnom ekipom, a i sam Lučesku je u prvom mandatu osvojio dva kupa.

No, sve je to od sekundarno značaja u odnosu na revanš protiv Marseja.

Ivan Savidis ulaže, stvara atmosferu "sami protiv svih", dugo mu je zbog nošenja oružja i upada na teren bio zabranjen ulaz na mečeve. Prošlog leta je dovodio slobodne igrače, ali i one na pozajmice. Jer, PAOK ima da plati solidne ugovore i tu oni i Olimpijakos beže konkurenciji. Kad smo kod pozajmica, Jasmin Kurtić, Slovenac iz Parme se ispostavio kao sjajno pojačanje, on je ove sezone, iako vezni igrač postigao 18 golova u svim takmičenima. Pozajmili su i brazilskog štopera Sidkjela, Čubu Akpoma iz Boroa, stigao je Mitrica iz Sitijeve filijale u Njujirku, pa onda zimus Sastre iz Majorke i Felipe Soareš iz Moreirenšea. Potrošeno je za ovog poslednjeg tri miliona, ali je prodat Poljak Šviderski u MLS za 5.5, a letos je grčki reprezentativac Colis, kao i saigrač Janulis otišao u PL, u Norič. "Kanarinci" su za ova dva igrača platili 20 miliona, pa je Savidis u profitu. Dva Živkovića, dva "partizanovca", golman Živko i naravno Andrija su članovi tima koji je poznat kao prijateljski Partizanov klub, ima dosta iskusnih igrača, kapiten Vierinja je igrao za reprezentaciju Portugala, njegov zamenik Hoze Anhel Krespo, za mladu špansku, očekivao je veću karijeru, ali je već pet godina u Solunu. El-Kadurija se verovatno sećate kao promašene investicije Napolija, tu su i Varela koji je nastupao u Rumuniji bio član Steaue, još nekoliko Brazilaca. Kada pogledate iskustvo ekipe i kvalitet, ipak nije toliko čudo što su u četvrtfinalu, makar bila i LK u pitanju, grčki klubovi veoma retko stižu tako daleko, pogotovo ako nisu iz Pireja.

Zbog toga Marseju, iako je favorit za prolaz, neće biti lako pred zapaljivom atmosferom.

Ne bi trebalo da bude mnogo golova, verovatno će PAOK čekati svoju šansu, da meč odvede u produžetak.

U ostalim utakmicama Roma će prvi put ove sezone pokušati da pobedi Bodo, svoju noćnu moru, derbi igraju PSV i Lester gde je baš sve otvoreno, kao i u duelu Slavije i Fejenorda, gde preferiramo golove. Takođe, nekako verujemo da će iskustvo Lestera presuditi u Holandiji...

Pobeda PAOK-a plaćena je sjajno, 3.15 od strane AdmiralBeta, možda nije loše oprobati sreću.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke