Gori Lisabon, derbi grada!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 03.12.2021.
11:30
Izvor: Sportske.net

Kao i uvek, čeka nas mnogo vatre...

EPA-EFE/ANTONIO COTRIM
EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Povezane vesti

Rivalstvo Sportinga i Benfike traje više od veka, a sama šizma je počela još 1907. u čuvenom slučaju krađe igrača.

Naime, Sporting je ekipi Benfike pre 113 godina oteo osam igrača, privukli su ih ilegalnim plaćanjem i boljim uslovima za treninge. Sporting je osnovao čovek po kome stadion nosi ime Žoze de Alvalade, dok je Benfika okupljala sirotinju koju su više klase prezirale. Ali, sa druge strane, takva Benfika je vremenom, ne samo zbog uspeha, već i popularnosti nižih klasa u nekadašnjim portugalskim kolonijama sticala sve više pristalica, pa je jasno i zbog čega imaju oko 170 000 registrovanih navijača. U Angoli su recimo ratni sukobi zaustavljani kako bi se slušali prenosi Benfike.

Lisabonski derbi je često mučan za gledanje. Opasan je i van terena, nasilje se ne može izbeći ali je na dan derbija Lisabon praktično zatvoren grad, sve stane. Jednom je devedesetih od rakete strada navijač Sportinga. Rui Mendeš, što je zapanjilo Portugalce. Od tada navijači Sportinga upiru prstom i skandiraju „Ubice“, a sve što se dogodilo je neprihvatljivo i za navijače Benfike.

Sporting je prošle godine titulom vratio dostojanstvo, ali to je tek druga u ovom veku.

Pre nekoliko godina gledali smo bitku, tenzije, malo je bilo šansi, a onda je Džeferon u poslednjem minutu postigao gol za Sporting, „Alvalade“ samo što se nije srušio od sreće. Ali, samo tri minuta kasnije, bukvalno u poslednjim sekundama Žardel je slomio srca domaćih navijača, a jasno, nakon meča su izbili neredi,

Dve godine pre toga videli smo jedno od najuzbudljivijih finala kupa. Oskar Kardozo je sa tri gola u prvom poluvremenu doveo Benfiku nadomak trofeja, kao da su se opustili, „Lavovi“ su smanjili, a onda je Islam Slimani u 92. minutu doneo produžetke. I kada su svi očekivali da Sporting dotuče grogiranog rivala, Rui Patrisiju koji sada sjajno brani za Vulvse je ispala lopta kroz ruke i završila u mreži, što je bilo konačnih 4:3 za „Orlove“.

Pisali smo o „karanfil revoluciji“ koja je u suprotnosti sa nasiljem koje vlada u derbiju, ali u tim danima su navijači bili zajedno, valjda jedini put u istoriji

Postoji ona čuvena uvreda "Lavova". Ono će vam reći da kada je Luž pun, na njemu ima 65 000 zuba, jer nijedan navijač Benfike nema više od jednog zuba u vilici.

Navijači Sportinga zbog nedostatka uspeha više vole da Benfika izgubi nego da sami pobede, a razmena vatre između uprava koje jedna drugu nazivaju gangsterima, lopovima, a klubovi često dolaze u finansijske probleme, za razliku od Portoa, jer se u Lisabonu razmišlja srcem, a ne razumom.

Jednom je neko predložio da se napravi novi stadion na kome bi igrala oba tima, navijači su se javljali u emisiju, usledile su pretnje smrću.

Navijači Sportinga nose majice na kojima je prase u bojama Benfike i natpis „Svetlo? Ne hvala“. Asocijacija na stadion „Luž“ odnosno „Svetlost“ je jasna. Njih same, iako su se krstili "Lavovima", zbog boje zovu "Gušterima" što je takođe uvredljivo.
Dominacija Benfike počela je šezdesetih, kada je stigla „Crna perla“ iz Mozambika, do Kristijana najveći portugalski igrač svih vremena. Euzebio je inače u Africi igrao za razvojni tim Sportinga, ali je Benfika ubedila njegovu majku da je bolje da dođe među „Orlove“ i da će dobiti pravu šansu. To je promenilo tok istorije i odnose snaga u portugalskom fudbalu.

Osamdesetih se umešao Porto, pa lisabonski derbi najčešće ne određuje izgleda vrha tabele, ali sa druge strane, kada su navijači u pitanju ovo je sveti meč. U ovom trenutku Sporting je na deobi prvog mesta sa Portom, Benfika ima bod više, Žorž Žesus nije uspeo da im vrati titulu prošle godine, a nisu mu zamerili što je posle dominacije sa "Orlovima" otišao par godina u Sporting za koji je kratko igrao. Opet je na drugoj strani, željan novih trofeja, samo "Lavovi" iako su prodali par igrača i dalje deluju veoma dobro. Na klupi je naravno tvorac prošlogodišnjeg čuda Ruben Amorim, biće dočekan uvredama, igrao je za Benfiku.

Ronaldo nije odigrao mnogo gradskih derbija, tek jedan, u drugom je pre odlaska u Junajted bio povređen. Izgubio je taj u kome je na terenu bio 54 minuta. Ali, našao je način da pokaže srednji prst "Crvenima" kada je stigao na "Luž". Junajted je izgubio u Lisabonu, Ronaldo je ušao u drugom poluvremenu, usledile su uvrede, kod jednog auta je načinio neprijatan gest. Sledeće godine ponovo su ga dočekale iste stvari, ovoga puta je Mančester Junajted dobio, a on je asistirao Sahi za pobedu.

U svakom slučaju Kristijano je čovek Sportinga, pandan Euzebiju, iako je igrao samo godinu seniorskog fudbala za "Lavove", ali oni mogu mirne duše sada da kažu da je najbolji portugalski igrač u istoriji nosio njihov dres. Ili da će možda nositi, jer bi na samom kraju karijere mogao da se vrati na "Alvalade".

Sporting obično teško izlazi na kraj sa Benfikom, i u šampionskoj godini dobili su na "Alvalade", izgubili na "Lužu", ali tada je bitka za titulu bila gotova. No, iako je kraj decenije bio obeležen nizom remija, poslednji put Sporting je u gostima dobio pre šest godina, još su igrali strelci Slimani i Brajan Ruiz, na klupi je bio baš Žorž Žesus. On je pre toga tukao Benfiku u Superkupu, to je njegov prvi od dva trofeja na kormilu "Lavova", osvojio je dve godine kasnije i Liga kup, ali kako rekosmo, što se titula tiče, ostao je na one tri sa Benfikom.

U prvenstvu je 81:48 za Benfiku, ali je u kupu 19:16 za Sporting, mada uz 18 titula više, Benfika ima i devet trofeja prednosti u nacionalnom kupu i četiri više u relativno novom Liga kupu. Sporting je osvojio devet Superkupova, jedan više od gradskog rivala.

Ali, kada pogledate ovaj vek, priča je više nego jasna, duplo više pobeda Benfike, 20:10 uz 14 remija. Poslednjih deset godina su baš tužni za Sporting, dobili su samo tri puta u prvenstvu velikog rivala.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke