Grčki derbi Makedonije - buržuji protiv izbeglica iz Male Azije

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 07.01.2024.
08:30
Izvor: Sportske.net

Nekada je Aris slovio za bogat i moćan klub, ali je u Solunu primat preuzeo PAOK…

Povezane vesti

Navijačka strast u Grčkoj nešto je o čemu priča čitav svet. Fudbalski, košarkaški, odbojkaški ili rukometni mečevi, sportski zaljubljenici ove mediteranske zemlje strastveni su u svakom mogućem smislu. Zato i veliki Večiti derbi u Atini između Olimpijakosa i Panatinaikosa privlači ogromnu pažnju fudbalske javnosti, međutim postoji još jedan, ništa manje vatreni gradski derbi.

Naravno, govorimo o najvećem rivalstvu Soluna između PAOK-a i Arisa.

Iako su “crno-beli” u poslednjoj deceniji prepoznatljivo ime u Evropi kada je u pitanju grčki fudbal, zapravo je Aris taj koji je prvi počeo da osvaja trofeje u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata kada je bio jedan od najvećih grčkih klubova. “Bog rata” osnovan je već 1914. godine inspirisan Balkanskim ratom koji je Grčka dobila protiv Otomanskog carstva. Klub je oformljen od strane solunskih buržuja koji su revnosno pomagali klub koji je relativno brzo po osnivanju osvojio dve titule prvaka zemlje, da bi poslednja stigla sada već davne 1946. godine, dok je trofej vredan pomena nakon toga još i Kup Grčke 1970. godine.

Sa druge strane, PAOK je klub proleterijata, radnika i grčkih izbeglica iz Male Azije i Konstantinopolja koji su se doselili po obodima Soluna nakon velike razmene stanovništva između Grčke i Turske 1923. godine. Tri godine kasnije, nastao je “dvoglavi orao” koji će svoje zlatne trenutke dočekati tek 70-ih godina prošlog veka kada je PAOK osvojio šampionski pehar i dva nacionalna kupa. Velika dominacija prvo Panatinaikosa, potom i Olimpijakosa uz poneki trijumf AEK-a nisu ostavljali mnogo prostora ostalim klubovima, ali je PAOK posle 1985. godine postao šampion i 2019. Kup Grčke doneo je mnogo radosti “crno-belima” iz Soluna koji su samo u prethodnih šest godina četiri puta podizali taj trofej.

Kako izgledaju dueli Arisa i PAOK-a?

Veoma burno, vatreno, neretko nažalost i krvavo, pa mnogi smatraju da po svemu viđenom na tribinama ne zaostaje ni za ostalim velikim derbijima. Na terenu je to, već, druga priča…

Statistika PAOK-a i Arisa govori dovoljno o tome ko je kakvo mesto pronašao u grčkom fudbalu, nema dileme da je “dvoglavi orao” sa Tumbe trofejniji sa 11 trofeja naspram četiri, koliko je pokupio Aris. Ni u međusobnom okršaju “Bog rata” ne prolazi baš najbolje. PAOK je upisao 57 pobeda, nerešeno je bilo 53 puta, dok je Aris stigao do 41 pobede nad velikim gradskim rivalom do sada.

Kroz istoriju dva tima su odigrala bezbroj važnih mečeva, navijačima crno-belih (PAOK) u sećanju je ostala 1975. godina kada su slavili sa rekordnih 5:0, dok je Aris najubedljivi trijumf zabeležio 1966. pobedivši sa 5:1. O animozitetu među dva kluba svedoče i brojne tuče među najvatrenijim pristalicama, kao i podatak da je u prethodnih 87 godina samo 25 fudbalera i šest trenera branilo boje oba tima. Među njima i neki ljudi sa ovih prostora: Nikola Nikić i Vladimir Ivić na terenu, a Branko Stanković i Dušan Bajević na klupama.   

Ništa manje zanimljiv duel Arisa i PAOK-a neće biti ni predstojeći u okviru 17. kola Superlige Grčke u nedelju od 18.30 koji će ipak biti odigran bez prisustva pubike zbog nedavnog ubistva grčkog policajca od strane navijača posle jedne odbojkaške utakmice. “Dikefalo” je aktuelni lider šampionata sa bodom prednost u odnosu na Panatinaikos, dok se Aris bori za plasman u plej-of koji bi mogao doneti doigravanje za plasman u neko od evropskih takmičenja. Uzevši u obzir da je faktor publike u ovom meču isključen, PAOK bi mogao da dosta lako opravda ulogu favorita i to najverovatnije bez reprezentativca Srbije Andrije Živkovića koji je još uvek povređen.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke