Grenal - Frka na jugu, od noža do kung-fua!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 19.05.2023.
18:30
Izvor: Sportske.net

Jug Brazila pulsira ovaj derbi je među 10 na svetu!

Povezane vesti

 Pazi šta želiš.

Gremio je prvi put pozvao Internasional da igraju 1909. godinu dana pošto su komšije osnovane, samo da bi ih napunio, bilo je 10:0, tako je rođen "Grenal", jedan od najvećih derbija u Južnoj Americi. Kada ova dva kluba igraju to je dan opasnog življenja u Porto Alegreu. Rivalstvo budi krv juga, ovo su ubedljivo najveći klubovi u Rio del Sul, oba su osvajali brojne trofeje u svojoj državi, ali i Brazilu. I jedni i drugi imaju višestruke uspehe u Kopa Libertadores, Gremio je osvojio tri, "Crveni" dva trofeja. Ali zato "Fabrika" ima jednu brazilsku titulu više i tri u Gaučo šampionatu.

Do dan-danas naravno tih 10:0 je najveća pobeda u derbiju juga, priča se da je prvi predsednik Gremija obećao Internasionalu koji je postojao manje od dve godine u vreme odigravanja tog prvog meča obećao delegaciji Internasionala da će izvesti rezerve, a onda poslao prvi tim da "masakrira" rivala. Uz to, Gremio je kao klub bogatih nemačkih iseljenika uvek iskazivao prezir prema siromašnijim Italijanima koji su se okupili u Internasionalu. Oni su prvi prihvatili crne igrače i mulate na jugu, u Gremiju je mesto bilo rezervisano za belce sve do pedesetih godina, što je i razumljivo imajući u vidu događaje u Evropi četrdesetih.

Iako je mlađi i u početku bio mnogo neuspešniji, Internasional ima više pobeda, dvadeset su u plusu, ukupno je odigrano 438 mečeva. Kada se saberu svi trofeji, a ovo uzmite uslovno, jer se tu računa sve i svašta, jedan je više u vitrinama Gremija.

Prošle godine nije bilo derbija, "Besmrtni trikolori" (plava-crna-bela) su bili u drugoj ligi, ali to im nije smetalo da osvoje Gaučao. Šest godina zaredom su najbolji u držav srušili su rekord iz pedesetih kada su osvojili pet titula. Internasional je u nekoliko navrata osvajao po četiri puta u nizu krunu na jugu.

Nasilje je uobičajeno.

Recimo 1918. je Manoel Košta fudbaler Gremija ubo Ribasa iz Internasionala nožem, odveden je odmah u zatvor, bio je na terenu tri nedelje kasnije, ipak je pripadao bogataškom Gremiju. To je početak problem koji traju više od veka, a na simboličan način su zaokruženi kada su se klubovi sastali u Kopa Libertadores 2020. godine. Bilo je 0:0 kada je Gremio bio domaćin, a dobili su kao gosti 1:0. Iako su oba tima prošla dalje, izbila je strašna tuča u finišu, osam igrača je isključeno. Povratnik na klupu Gremija, Renato Portalupi kome je ovo četvrti mandat na klupi ovog kluba se istakao MMA sposobnostima!

Najvatreniji derbi prošlog veka je legendarni iz 1988. godine. Polufinale brazilskog šampionata, to je bio 279. po redu meč, završeno je 0:0 u prvom meču, Internasionalu je bio potreban bod, ali je Gremio poveo golom Markusa Vinisijusa. Onda je isključen Kazemiro iz Internasionala, ali su "Crveni" izjednačili u drugom delu, Nilson, bombarder i najbolji strelac lige je poravnao, da bi isti igrač iz kontre u finišu dotukao Gremio i odveo Internasional u finale gde su izgubili od Baije, ali nije ih bilo briga.

Mnogo je velikih igrača nastupalo u Grenalu, Ronaldinjo je Gaučo i prezreno dete Gremija. On je otišao bez obeštećenja u PSŽ, a kada se svojevremeno vratio i zaigrao za Mineiro kojima je doneo Kopa Libertadores prezreli su ga na stadionu "Beira Mar".

Ali, to je neka druga priča. iako se niko ne seća toga, heroj Grenala je Euriko Lara golman Gremija koji je odbranio penal bratu 1935. Brat je igrao za Internasional, a Euriko je umro posle toga od srčanog udara.

Dva kluba se u svemu razlikuju. Gremio je konzervativan, ne vole baš strance, Internasional je uzeo ime baš da poruči da su svi dobrodošli.

Jedna od najvećih legendi "Crvenih" je Andres D'Alesandro, među deset strelaca je Hoze Viljalba, obojica su Argentinci. Danas je u timu šest stranaca, Gremio ih ima pet pa su se te razlike izgubile. Ali, "Trikolori" uglavnom imaju brazilske trenere, nekada su vodili i računa da oni imaju nemačke krvi, a njihove legende su uglavnom "čisti" Brazilci.

Ponudu AdmiralBeta za brazilski fudbal pogledajte OVDE!

Derbi ni jedni ni drugi ne dočekuju u dobrom raspoloženju. Gremio je naišao na probleme po povratku mada su bod ispred rivala. Internasional koji je imao odličnu prošlu sezonu je zaređao sa porazima u poslednje vreme, bod bi im bio puna kapa kako bi odahnuli za trenutak.

Najbolje je probati sa malo golova, oba tima teško pogađaju, a više će biti kartona nego prilika, obično je tako.

Od ostalih mečeva ovog kola, tvrdo bi trebalo da bude u duelu "Riba" iz Santosa i šampiona Palmeirasa koji je bolja ekipa i ovo neće izgubiti. Kao treći tip vikenda izdvojićemo trijumf Kruziera protiv Kujabe verovatno bez primljenog gola. Gosti će, ako se gleda start verovatno ispasti kao "iz voza".

U Argentini za vikend nema velikih derbija, recimo da bi Argentinos Juniorsi mogli da zaustave na "Maradoni" Boku koja se malo konsolidovala, ali "Bube" nisu pobedili u gostima šest godina, i ovde ne bi trebalo da bude puno golova. San Lorenco je favorit protiv Instituta, Estudijantes bi iz "keca" mogao da dobije "El Taladro" iz Banfilda, tim koji obično igra slabo na strani.

Jedan gol bi mogao da odluči duel San Lorenca i Instituto Kordobe, a još sigurnije bi moglo da bude da odigrate duplu šansu na “Svece” uz malo golova. San Lorenco na svom “Gasometru” mitskom stadionu u kvartu Boedo u kome je prema legendi izmišljen tango nije primio nijedan gol u ovom prvenstvu!

Ponudu argentinskih prvenstava u AdmiralBetu pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke