Greške Luisa Enrikea na svakoj poziciji koje Valverde ne sme da ponovi!

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 29.05.2017.
22:41
Izvor: Sportske.net

Da li je Luis Enrike vukao dobre poteze? Da li je mogao da povuče bolje? Koliko broj od devet od 13 trofeja opravdava njegov učinak na Kamp nou?

EPA/ALESSANDRO DI MARCO
EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Povezane vesti

Od večeras je i zvanično, Luis Enrike je dobio svog naslednika, Ernesto Valverde će imati šansu da se dokaže u naredne dve godine i da zasluži još jednu sezonu, po ugovoru sa Barsom.

Pre nego što pogledamo unapred, i sve ono što Valverde mora da promeni, nije na odmet pogledati u poteze Luisa Enrikea i analizirati da li se odricao pravih igrača i da li je nalazio adekvatne zamene za one koji su morali da odu.

Lućo je ekipu preuzeo leta 2014. godine posle očajne sezone pod vođstvom Herarda Martina i osvojenog samo Superkupa Španije na startu sezone.

Luis Enrike je tada odlučio da proda Aleksisa Sančeza, Đerara Delofeua, Seska Fabregasa, a nekako je uspeo da zadrži Ćavija i Pedra na još godinu dana, dok je umesto tek penzionisanog kapitena Karlesa Pujola doveo Matjea i Vermalena(?!).

Spain Soccer Barcelona Hernandez

Tog leta su stigli Klaudio Bravo, Mark Andre Ter Štegen, Tomas Vermalen, Žeremi Matje, Ivan Rakitić i Luis Suarez.

Posle osvojene ''triplete'' niko nije mogao da prigovori Luću pošto su Rakitić i Suarez bili prava pojačanja za tim.

U drugoj sezoni, nije bilo Ćavija, Pedra, a iako je osvojena dupla kruna u Španiji, Arda Turan i Aleiš Vidal, uz Munira El Hadadija i Sandra Ramireza i Barse B, nisu opravdali očekivanja.

Sve je otišlo u sunovrat kada je narednog leta, Luis Enrike ostao i bez Danija Alveša, trećeg igrača posle Ćavija i Pedra, kom jednostavno nije uspeo da nađe ni približnu zamenu.

Germany Soccer Champions League Final

Pored toga, dao je zeleno svetlo da ode Mark Bartra, kao i Tomas Vermalen, koji je ruku na srce jednako loše rešenje kao i Matje.

Otišao je takođe i Bravo, iako je Čileanac bio odličan u prve dve sezone i mogao je da ostane drugi golman umesto slabijeg Jaspera Silesena.

U veznom redu su došli Andre Gomeš, Denis Suarez, koji su takođe uz Ardu pokazali da nisu dostojna zamena ni za Rafinju, a kamoli za Ćavija.

U napadu je promašaj bio i Pako Alkaser, kao i Munir i Sandro godinu dana pre, tako da kada sumiramo, Lućo baš i nije dovodio adekvatne zamene za igrače koje je sam oterao ili one koji su i sami želeli da odu.

Enrikeu su takođe zamerali što ne pruža dovoljno šansu igračima iz ''La Masije'', a pored Munira i Sandra, kojih se iskreno i sa pravom odrekao, mnogi smatraju da je napravio veliku grešku prodajom odličnog levog beka Grimalda, kapitena Barselone B koji je za milion prodat u Benfiku, a sada vredi preko 30.

Barsa trening

Pored Grimalda, šansu iz škole su sigurno pre Gomeša i Paka Alkasera, mogli da dobiju ''besplatni'' Serhi Samper i Đerar Delofeu kog se čak dva puta odrekao.

Luis Enrikeu treba odati priznanje za dobre igre Ivana Rakitića u prvoj sezoni i za Luisa Suareza, dok je u poslednja dva leta pogodio samo sa dovođenjem Samjuela Umtitija.

Istina, nije realno bilo za očekivati da Aleksis Sančez pristane da ostane i bude na klupi u momentu kada se zna da u klub dolazi Luis Suarez, kao što i nije mogao da spreči odlazak Ćavija, Danija Alveša, Pedrovu želju da igra više i penziju Pujola, ali je imao dovoljno vremena da dva puta razmisli pre nego što dovede zamene za takve igrače.

Uostalom, ovako izgleda sklopljena jedanaestorka igrača kojih se odrekao tokom tri godine, i ''adekvatnih'' zamena i ''pojačanja'' koja je dovodio u bilo kom momentu svog mandata.

Igrači koji bez kojih je Barsa ostala njihovom ili voljom trenera Luisa Enrikea:

Barsa Lucho

I njihove zamene tokom Enrikeovog mandata od 2014. do 2017. godine:

Barsa Lucho


S druge strane, kada pogledamo brojke, devet od 13 mogućih trofeja je ogroman rezultat, kao i dve od tri titule u Primeri.

Međutim, iako je uzeo jednu Ligu šampiona, jasno je da je ekipa sa takvim imenima, sa trijom MSN mogla, poput Real Madrida, da odigra barem još jedno finale ili osvoji još jednom evropski pehar.

Videćemo koje će poteze sada povući Ernesto Valverde, njegov rad je počeo još juče, a samo jedan trofej u Španiji, malo je za klub kakav je Barselona.

Za početak, mora da izvadi fleke, da pronađe desnog beka kao dostojnu zamenu za Danija Alveša, da oporavi Rakitića ili dovede nekog drugog, kao i da na vreme počne da misli na život bez Andresa Inijeste...


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

33 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
kalcit
Tuesday, 30.05.2017
17:07

Ja se nadam,da če prodat Suareza.

avatar
Axwell ciganin
Tuesday, 30.05.2017
16:19

Strasan tekst!

avatar
Los Vikingos
Tuesday, 30.05.2017
14:41

Nije uvek trener kriv. Uprava ne dozvoljava niko da igra pored tria u napadu, tako da je za Sandra najbolje bilo da ode, sto je i uradio i pokidao ovu sezonu u Malagi. Ali najveci kiks trenera je bio u odbrani, od kako je Pujol zavrsio karijeru, Barsa nema ni jednog dobrog stopera a ne njegovog naslednika. Na poziciji desnog beka igraju igraci koji veze sa tom pozicijom nemaju i to su ozbiljne greske. Barsa da nije imala Mesija ove sezone, verovatno bi se borili za LS zajedno sa VIljarealom. Ne kazem ovo zato sto ne volim Barsu, vec zato sto je tako realno, da nema Mesija bruka. A vec sada treba razmatrati sta raditi kada Messi ode...

avatar
jebem ti mater
Tuesday, 30.05.2017
12:05

Enrike je loto trener i srecnik,procice on gore od Gvardiole u nekom drugom klubu,ako ga uopste i nadje :D

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 30.05.2017
10:15

Meni je Enrikeov rad nekako podijeljen na dva dijela, prije ove sezone i na ovu posljednju sezonu. Do ove sezone je bio sasvim uspjesan, imao je promasaja ali to je sasvim normalno, uglavnom je imao i dobrih kupovina, osvajao dosta trofeja, ekipa je igrala dobro, atraktivno, stabilizovao Barsu nakon perioda lutanja, prakticno jedini uspjesan trener od Pepa. Ove sezone je podbacio na svim poljima, ocajan prelazni rok, Barsa je uglavnom igrala dobro ali je bilo utakmica na kojima nisu licili na sebe. Ma sta vecina mislila o onom spektakularnom povratku protiv PSG, to je bilo uz puno srece i isto toliko sudijske pomoci, a ona noc u Parizu je vjerovatno najveca bruka u novijoj istoriji kluba. Protiv Juvea su pokazali da jednostavno nisu na nivou velikih djela ove sezone. MOje skromno misljenje je da je prelazni rok posljedica vezanih ruku zbog ogrominih primanja MSN, a ocajna sezona posljedica prelaznog roka.

avatar
Mangus
Tuesday, 30.05.2017
09:08

Iako je vodio jedan od najmoćnijih timova današnjice, 9trofeja za 3 godine je odlicna brojka. Mozda je mogao jos neki ali i ovo je za svako postovanje. Ne smatram ga nekim trenerom ali ajd sad.nnSto je pojacanja tice, barsa je imala najbolje rezultate kad se oslanjala na svoje igrace iz akademije, kad su igrali kao tim i tako postizali golove. Danas cekaju da mesi, nejmar, suki rese utakmicu, nema toliko timske igre

avatar
Crveno boja ljubavi
Tuesday, 30.05.2017
08:51

Pa iskreno veliko je pitanje i da ih je Anceloti vodio kako bi to izgledalo. U teoriji je naravno mogao dovesti Veratija umesto Cavija,zadrzati Alvesa i Sanceza,ali u praksi nije,jer je pitanje koliko je i uopste da li je Sancez losiji od Nejmara? Sve je ovo prirodna smena generacija,isto kao sto Milan nikako nije mogao naci zamenu za pola igraca jer i da su milijarde imali,koji mladji stoperi mogu zameniti Maldinija i Nestu? Ko moze zameniti Sedorfa,Gatuza i Pirla? Ukoliko zele da igraju svoju igru,u veznom redu im treba suva klasa,mada mislim da im je daleko realnije da menjaju sistem igre,nego da traze novog Cavija i Iniestu.

avatar
Don Silvio
Tuesday, 30.05.2017
08:23

Kad ode Inijesta tek ce onda biti u problemu... Genracija koja je naisla bila je fenomenalna i dominrala evropom i sanijom sad kad polako zalazi tesko da ce nastaviti da igraju na istom nivou

avatar
Mr Tixma
Tuesday, 30.05.2017
06:38

Nije to Engleska gde je trener ujedno i menadzer. Trener nema takvu ulogu. Ne mozete reci da su Matije i Vermalen dosli iskljucivo Enrikeovom voljom. Cemu sluzi onda sportski direktor, u ovom slucaju Fernandez, koji je mogao bolje svoj posao da obavlja. A konkretno Matije je odigrao fantasticnu prvu sezonu, davao i bitne golove i bio odlican u defanzivnim zadacima. Njegovo dovodjenje nije greska, ali on je bio resenje na godinu-dve, jer nije u cvetu mladosti. Vermalen je doveden sa nadom da se nece povredjivati. Vec je on uveliko bio 'nacet' u Arsenalu. Njegovo dovodjenje jeste greska. Arda i Vidal nisu promasaji. Turan je bio odlican kad god je igrao, nadavao se taj i golova. Enrike je pogresio jer mu nije davao vecu minutazu. Vidal promasaj? Bio je odlican pre povrede, jeste delio minute sa Robertom, trebao je vise da igra, ali nije promasaj. Alves je otisao zbog spomenutog loseg ophodjenja uprave, sto je i sam rekao, ne zbog trenera. Alkaser nije dovoljno igrao da se moze sa sigurnoscu tvrditi da je promasaj. Ne moze da mu se pripise taj epitet kad je pocinjao svaku desetu utakmicu u najboljem slucaju. Gomes je promasaj decenije, ali ni tu nije iskljuciva greska Luca. Ne vidim da igde u tekstu ''okrivljujete'' upravu, koja se daleko vise pita.

avatar
PratimFudbalOd2005:(
Tuesday, 30.05.2017
02:44

ove dvije slike objasnjavaju bukvalno cijelu situaciju u Barsi

avatar
Golzalo Higuain
Tuesday, 30.05.2017
00:53

nadmasio onu prevaru pepa, naosvajao se trofeja, nista on nije kriv! Ključ Barseloninog uspjeha je da se inijesta makne iz prvog tima. Inijesta je svoje odigrao on je velika kocnica ove ekipe! cuj nama bi ga uvalili, pa jes glup je marota da dovede igraca koji je završio karijeru ima 3 godine

avatar
mak_juventino
Tuesday, 30.05.2017
00:29

Odbrana , odbrana , odbrana !!!

avatar
Joey Barton
Tuesday, 30.05.2017
00:20

Dobar im jevbio kad su osvojili LS. Pa su jos pricali da je napravijo takticku revoluciju te sezone, a sad im ne valja. Ccc... Navijaci Barse najgori na svetu.

avatar
Volem Vosu
Tuesday, 30.05.2017
09:59

Sta je napraviJo?

avatar
F. C. B.
Tuesday, 30.05.2017
00:16

Glavni problem je sredina terena. Odlazak Ćavija, Iniesta, što je i očekivano zbog godina nije na istom nivou kao i ranije plus povrede, a adekvatnih zamjena nema, i odmah se osjeti problem u organizaciji čitave igre. Buskets nije ofanzivni igrač i ne može imati zadatak da organizuje igru, dok Rakitić jednostavno nije najveća klasa. Uz to odlazak beka koji je bio jedna od najvažnijih karika u igri dok je bio u klubu i dobija se ovakav ishod, uz glupu transfer politiku i neke nelogicnosti Enrikea. Samo dobra transfer politika i prave zamjene, može vratiti stvari na pravo mjesto.

avatar
Golzalo Higuain
Tuesday, 30.05.2017
00:54

inijesta je kljuc neuspjeha

avatar
lonchy2909
Monday, 29.05.2017
23:34

9 od 13 je za svako postovanje!

avatar
Steffi
Tuesday, 30.05.2017
04:32

Dovesti Matjea u ovakav klub nije za postovanje.

avatar
Z
Monday, 29.05.2017
23:21

Spucajte sada minuse ali moram da primetim neverovatnu dozu razmazenosti u 2 Spanska giganta. Zidan je pred istorijskim uspehom i osvajanjem druge titule LS u nizu, a nije valjao. Ovaj baja uzeo tripletu, pa duplu krunu (9 od 13) i opet ga razapinjete. Slazem se i ja da nije dobar trener, ali se bar suzdrzite kometara iz postovanja. Takodje, da li mislite da Zidan i Enrike samostalno vode transfer politiku?

avatar
????JULEN GUERRERO 8????
Tuesday, 30.05.2017
00:04

Jsve to stoji ali lik je slab trener i tu nema dileme, džaba mu svi ti trofeji, ipak ih je uzeo sa Barsom.. Što nije sa Romom?!

avatar
F. C. B.
Tuesday, 30.05.2017
00:07

Slažem se da ne treba razapinjati Enrikea, i nisu problem 2 prve sezone, već ova treća u kojoj je postavio neke osnove, koje bi se da je i dalje ostao odrazile na klub. Transfer politika koju klub vodi ne samo za vrijeme Enrikea nego i prije je ocajna, od 5 pojačanja ubodu jedno, a igrača uopšte ne umiju da prodaju, kao što umije većina drugih klubova. To se brzo mora mijenjati

avatar
Lecter
Monday, 29.05.2017
23:09

Za ove neke igrace sto su otisli on stvarno nije kriv.On je kriv najvise sto je ubacao Matijea u tim nekim rotacijama i Barsa je uvijek tu gubila bodove a imao je Marlona u B timu.Zatim sto je drzao u nemilosti Vidala nije mu pruzao sansu zbog vjerovatno nekih licnih sukoba ,naravno govorim o periodu koji je trajao skoro pola godine do te povrede Vidala prije 3 mjeseca a forsirao Roberta na beka a realno decko kida kad je u veznom redu.Takodje na njegovo insistiranje su stigli neki igraci koji uopste nisu za Barsu.Nije dobro sklopio kockice.Kriv je za Primeru a LS Barsa nema da zali ni za cim jer su ispali od boljeg tima zasluzeno ali je Primeru trebao da osvoji da nije pravio greske.

avatar
mladenq_
Tuesday, 30.05.2017
00:50

Primeru ove godine protiv ovakvog Reala kao glavnog konkurenta je mogao bukvalno samo potpuno nesposoban covjek da izgubi. U najmanje 5-6 utakmica je imao lagano priliku da presisa Real a lik pravio neke ni Bogu shvatljive rotacije i gubio bodove. Moja senilna baba bi ovu Primeru uzela ove godine.

avatar
Barça u ♥
Monday, 29.05.2017
23:08

Dovesti Semeda,Serija(ili ako je moguce Veratija),Sanceza I Grimalda.A ako cemo igrati u formaciji 4-2-3-1 dovesti Dembelea.

avatar
El Nindža
Tuesday, 30.05.2017
00:20

Nadam se da neće forsirati 4-2-3-1

avatar
mladenq_
Monday, 29.05.2017
23:07

Bez ikakve konkurencije, najgori trener kojeg sam ja u zivotu gledao da vodi neki tim.

avatar
radovan919191
Tuesday, 30.05.2017
05:31

Sigurno bi ti i ostali što pljuju odradili bolji posao...

avatar
mladenq_
Tuesday, 30.05.2017
12:40
avatar
Monday, 29.05.2017
22:43

transfer politika im je inače ravna nuli daj plate i sve onoj trojici gore ,a ostatak je ekipe najblaže rečeno solidan