Groningen - Ispadanje prilika za novi početak?

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 14.05.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Posle gotovo četvrt veka ponovo u drugoj ligi

EPA-EFE
EPA-EFE

Povezane vesti

Na severu Holandije, razočaranje koje prerasta u bes. Groningen će igrati u drugoj ligi, prvi put u ovom veku. Klub iz Zapadne Frizije, na granici sa Nemačkom je posle remija prošle nedelje protiv Go Ahed Iglsa i definitivo ispao. "Ponos Severa" je tavorio godinama, poslednji veliki uspeh bio je kup iz 2015. godine. Taj tim sa Boteginom, Tiblingom, Hateburom, Čerijem, Mahijem je rasprodat, usledilo je kampovanje u donjem domu i konačno pad u drugu ligu. Poslednji put nisu bili članovi elite u sezoni 1999-2000 kada su se posle baraža i nakon dve godine pauze ponovo plasirali u najviši rang.

Ali, tada je situacija bila drugačija, ovo je mnogo veći neuspeh.

Tada je Groningen igrao na starom Osterparku, i u pogledu uslova i u finansijama bio u donjem domu profesionalnom holandskog fudbala. Od 2006. njihov dom je prelepi "Euroborg", imaju sedmi budžet u ligi iz koje su upravo ispali, a u međuvremenu su stvorili Robena, za njih su igrali Van Dajk, Suarez, naši Tadić i Kostić...

Kritičari će reći da je previše "zapadnjaka" u timu, odnosi se na ostale delove Holandije. Ljudi u ovom delu Frizije su ponosni, ne daju na sebe, a veruju da je najbolje da ih ostavite na miru. Postoji snažan osećaj lokal patriotizma.

Klub je inače pokušao da ublaži bes navijača, vratiće se Dik Lukijen, Groningenov čovek i asistent pet godina u prethodnoj deceniji. On je bio pomoćnik kada je osvojen kup, a onda se 2016. preselio u Emen gde je i sada. Bez obzira da li će klub iz Drentea opstati (u najgorem slučaju igraće plej-aut), Lukijen će se vratiti u klub.

Za mnoge to je olakšanje, ovaj trener zna kako dišu grad i regija, rođen je u okolini Groningena, igrao za lokalni Vendam gde je bio gotovo deceniju pomoćni trener, onda vodio mladi tim Groningena, pa bio asistent trojici trenera u prvom timu, logično je da se vrati.

Šta će zateći?

Klub je prodao prošlog leta Stranda Larsena Selti za 11 miliona evra, zanimljivo to je najveći transfer u istoriji Groningena i pokazuje koliko je više novca u igri, jer je Suarez na primer prodat Ajaksu za 7.5m, Kostić za 6, Tadić za 5.5, Markus Berg Hamburgeru još pre 15-tak godina za 10 miliona...

Uložili su prošlog leta novac u Krugera iz Arminije, stigao je Maata iz Alesunda, dosta igrača na pozajmicu, oni će se vratiti u matične klubove. Neće biti lako kako mnogi pretpostavljaju, ali Groningen ima dovoljno novca, stadion će biti pun, ovo možda bude prilika za novi, bolji početak. 

Kapiten Sorensen koji je stigao iz Brentforda na pozajmicu se izvinio navijačima, ali ni on, ni najbolji strelac Rikardo Pepi neće ostati u drugoj ligi. Oni koji sumnjaju u brzi povratak navode da fudbalska škola ne izbacuje igrače kao nekada, kritičari smatraju da je previše fudbalera sa strane u klubu.

Generalni menadžer Vuter Gude he rekao da je bazična greška bila što nije stvoren tim, ima dosta individualno zanimljivih igrača, ali nisu delovali kao ekipa. Inače osim što je smenjen nemački trener Frank Vormut, ceh je platio i sportski direktor Mark-Jan Flederus. On je otpušten kao glavni krivac za loš prelazni rok i rezultate.

Uslediće velike promene u timu jer u klubu znaju da je druga liga različita, da se igra ofanzivnije, brže, da je potrebno više Holanđana i to onih iskusnih u ekipi, Groningen će probati da napravi kombinaciju sa mladim igračima. Neki će ostati, poslednja tri meča sezone igraće sa klincima na koje računaju i koji bi trebalo da se nametnu u narednih 270 minuta izgubljene sezone.

Za vikend dolazi Ajaks sa Tadićem, njihovo razočaranje je ekvivalent za crnu godinu Groningena, mnogo su veći klub pa je činjenica da završavaju bez trofeja i van Lige šampiona. Tadić i kompanija kasne pet bodova za PSV Ajndhovenom, mogli bi čak da izgube i treće mesto. Neka nada da će stići "Farmere" postoji, razlika je pet bodova, u poslednja tri kola PSV dočekuje Sitard i Herenven, i onda ide AZ Alkmaru. Ajaks mora pored Groningena da savlada lokalnog rivala Utreht, a poslednje kolo gostuje u Enšedeu protiv opasnog Tventea. I da dobije sva tri meča, nije realno da PSV ne dobije dva od tri poslednja meča

Od ostalih mečeva, Folendamu je moranje, ali bi Sparta mogla to da iskoristi, Vitese će verovatno ubedljivo pobediti Kambur koji je takođe matematički ispao iz lige.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke