Grupa D – Sprema se ''osveta'' Interu

Autor: Darko Mitrović
sreda 20.09.2023.
16:00
Izvor: Sportske.net

Aktuelnom vicešampionu neće biti nimalo lako.

EPA-EFE/ROBERTO BREGANI
EPA-EFE/ROBERTO BREGANI

Povezane vesti

Iako je Inter kao aktuelni finalista i nekadašnji osvajač Lige šampiona po prirodi stvari favorit za osvajanje prvog mesta u  Grupi D, neki naš početni utisak je da bi ova grupa mogla da bude prilično neizvesna i da bi bilo koji od četiri tima mogao da se plasira u osminu finala. 

Podsetimo, Inter je prošlu sezonu završio minimalnim porazom od Mančester sitija u finalu Lige šampiona u Istanbulu, a u novu je ušao silovito, bar kada su u pitanju utakmice u Seriji A.

Četiri utakmice, četiri pobede, uz gol-razliku 13:1, od toga 5:1 u derbiju protiv najvećeg rivala Milana. 

Inter je tokom letnjeg prelaznog roka ostao bez golmana Onane i Handanovića, hrvatskog veziste Brozovića, zatim napadača Edina Džeka, Romelua Lukakua, pa bi na prvi pogled mogli da budu slabiji nego prošle sezone. Ipak, rešenje na golu pronađeno je u iskusnom švajcarskom reprezentativcu Janu Zomeru, u napadu se Markus Tiram već ističe uz Lautara Martineza, doveli su i Pavara iz Bajerna i za sada ekipa trenera Simonea Inzagija odlično funkcioniše, pa će biti zanimljivo videti da li će tu formu preneti i u mečeve Lige šampiona.

Već na startu će ''neroazuri'' imati težak ispit u San Sebastijanu, gde će gostovati Real Sosijedadu koji je proteklog vikenda u španskoj La Ligi namučio Real u Madridu, ali je ipak poražen sa 2:1. Sosijedad je prvi put posle deset godina u grupnoj fazi Lige šampiona. Te 2013. godine se nije proslavio, u konkurenciji Mančester junajteda, Šahtjora i Leverkuzena je osvojio samo jedan bod, u remiju bez golova sa Junajtedom, ali sada se čini da Sosijedad ima ekipu za znatno bolji bodovni učinak.

Verovali ili ne, Real Sosijedad i Inter se u UEFA takmičenjima nisu susreli duže od četiri decenije, još od sezone 1979/80, kada je Inter uspeo da u dvomeču prvog kola Kupa UEFA eliminiše ekipu iz San Sebastijana. Imajući to u vidu, njihov naredni susret mogao bi se smatrati istorijskim, pogotovo jer će biti prvi u Ligi šampiona, pa očekujemo sjajnu atmosferu na tribinama i snažan vetar u leđa ekipi Sosijedada da eventualno iznenadi favorita.

Benfika se takođe može smatrati ozbiljnim kandidatom za visok plasman u ovoj grupi. Prošle sezone je sjajno odigrala grupnu fazu, ostavila iza sebe velikane poput PSŽ-a i Juventusa, kao i izraelski Makabi iz Haife. Bez ijednog poraza je bila u tim mečevima, pa je onda u osmini finala sa još dve pobede eliminisala Klub Briž, ali je u četvrtfinalu naletela na Inter koji je bio bolji u tom dvomeču (2:0 za ''neroazure'' u Lisabonu i 3:3 na ''Meaci''). Sada će tokom takmičenja u ovoj grupi imati priliku za ''osvetu'' Interu, za šta postoje izgledne šanse.

Šampion Portugala je tokom leta odradio odličan posao angažovanjem turskog veziste Orkuna Kokčua iz Fejenorda, zatim napadača Fiorentine Kabrala, levog beka Jurašeka iz praške Slavije, a ostala je bez golmana Vlahodimosa koji je prešao u Notingem Forest.

Nemački stručnjak Rodžer Šmit i dalje vodi ekipu Benfike koja je na startu sezone neočekivano poražena od Boaviste, ali je onda vezala četiri pobede i u odličnoj formi dočekuje start u Ligi šampiona i duel na svom terenu sa austrijskim Salcburgom.

Klub koji već deset godina ima apsolutnu dominaciju u Austriji se prošle sezone u Ligi šampiona, u konkurenciji Čelsija, Milana i zagrebačkog Dinama pokazao kao prilično jak u grupnoj fazi, posebno kod kuće. U toj grupi je završio na trećem mestu i izborio plasman u nokaut fazu Lige Evrope, pa ne sumnjamo da bi u Salcburgu bili zadovoljni da i ove jeseni ponove sličan rezultat.

Salcburg uvek izaziva pažnju zbog strategije da konstantno otkriva mlade talente, a među njima je ove sezone već afirmisani srpski reprezentativac Strahinja Pavlović. Podsetimo, Sadio Mane, Erling Haland i Benjamin Šeško su samo neki od vrhunskih igrača koji su prošli kroz sistem Salcburga pre nego što su otišli u veće klubove, tako da će biti zanimljivo videti ko će se istaći u ovoj sezoni. Nove zvezde treba tražiti u 19-godišnjem napadaču Karimu Konateu iz Obale Slonovače ili godinu dana starijem Hrvatu Roku Šimiću. Oni već čine sve bolji napadački tandem, ali tu je i 20-godišnji Nene, napadač iz Malija...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke