Grupa F - Šteta što će neko ostati bez proleća u Evropi

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 19.09.2023.
11:45
Izvor: Sportske.net

"Grupa smrti"

EPA-EFE/MOHAMMED BADRA
EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Povezane vesti

 Žreb u Nionu bio je nemilosrdan prema akterima ove grupe, jer teško da postoji teža i ujednačenija, u prevodu - svako ima svoju nadu i šansu, a prvi favorit, ipak je - PSŽ.

Osim Parižana, u grupi "smrti" nalaze se još i Milan, Borusija Dortmund i Njukasl. Ako pogledamo broj osvojenih pehara, u ovoj grupi ih ima čak osam, Milan je prvak Evrope bio sedam puta, a Dortmund jednom, mada, deluje da će se u ovom trenutku ovi timovi pre boriti sa Njukaslom za drugo i treće nego sa Pari Sen Žermenom za lidersko mesto.

PSŽ je doživeo najveće promene i to na svim nivoima. Luis Enrike je zamenio Krisfora Galtijea, a igrački egzodus sasvim sigurno je nezapamćen - Lionel Mesi, Nejmar, Marko Verati i Serhio Ramos su najveće odlazeće zvezde, a uz njih su Pariz napustili i Žoržinjo Vajnaldum, Mauro Ikardi, Leandro Paredes kao povratnici sa pozajmica, ali i Renato Sančez, Huan Bernat. Tek se pojačanja teško mogu pobrojati, ali su definitivno paklena - Randal Kolo Muani, Manuel Ugarte, Osman Dembele, Lukas Ernandes, Bredli Barkola, Kang-In Li, Milan Škrinjar, Marko Asensio, Gonsalo Ramoš. Ipak, PSŽ ne blista na startu Lige 1, jer ima tek osam od mogućih 15 bodova i zauzima pet mesto na tabeli.

Luis Enrike je došao sa pedigreom trenera koji mora da napada sve trofeje, a Ligu šampiona osvojio je sa Barselonom 2015. godine u Berlinu. Španac će bez dileme igrati ofanzivan i efikasan fudbal, ima strašnu konkurenciju i po dva odlična igrača na svakoj poziciji, ali ostaje da vidimo da li će sada Mbape moći “sam” bez Mesija i Nejmara, odnosno, da li će mu više ležati “francusko” okruženje, jer su mu došli drugari iz repke – Dembele, Lukas, Kolo Muani…

Sledeći je Milan, koji takođe ne može da se pohvali formom na startu sezone. Za vikend je doživeo šamar od Intera rezultatom 5:1, što je peti vezani poraz u "Derbiju dela Madonina". Stefano Pioli je takođe napravio velike promene unutar ekipe, ovog leta su stigli Kristijan Pulišić, Samjuel Čukvueze, Junus Musa, Tidžani Rejnders, Ruben Loftus-Čik, Noak Okafor, Luka Jović i Luka Romero. Praktično je čitav prelazni rok finasisirao transfer Sandra Tonalija u Njukasl za 70 miliona evra, a otišli su još De Ketelare, Salemekers i Ante Rebić.

Njukasl će biti Milanov rival u prvom kolu i ovaj duel će biti veoma neizvestan i nepredvidiv. Edi Hau je zadržao tim, pridodao pomenutog Tonalija, nije se generalno razbacivao novcem kao što se očekivalo, jer su stigli još Harvi Barns, Toni Livramento i Luis Hal. Njukasl se konačno vraća u formu nakon slabijeg starta sezone, ali je imao i prilično težak raspored, te je upisao tri vezana poraza od Mančester sitija, Liverpula i Brajtona.

Za kraj, tu je Borusija Dortmund, koja je prilično mirovala ovog leta. Najzvučnije pojačanje je Marsel Sabicer iz Bajern Minhena, dok je u smiraj prelaznog roka stigao Niklas Fulkrig iz Verdera, dok je došao i Felix Nmeča iz Volfsburga. Jasno je da će Džuda Belingema biti nemoguće zameniti, deluje da se Dortmund nije ni trudio, jer nije uložio mnogo novca od njegove prodaje. Osim Engleza, otišao je i Rafael Gereiro, dok je Torgan Azar na pozajmici u Anderlehtu.

Ako nekog moramo da izaberemo ko bi mogao da ostane bez Evrope, onda je to Dortmund, PSŽ mora da bude siguran putnik u osminu finala, a zbog iskustva i ipak nedovoljno jakog rostera za PL i LŠ, ipak bi Milan mogao da bude ispred Njukasla.

Kao što rekosmo, u prvom kolu Milan dočekuje Njukasl i tu ne očekujemo mnogo pogodaka, jer tim Edija Haua zaista igra tvrdo, a "Rosoneri" nisu nešto ubedljivi. PSŽ dočekuje Dortmund, i ovde očekujemo goleadu, ali i pobedu domaće ekipe.

Kompletnu ponudu Lige šampiona u AdmiralBet kladionici pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke